OAE са поискали 50 броя F-35

220 прочитания

Обединените арабски емирства са поискали да купят 50 броя от нискозабележимите изтребители F-35, като потенциалната сделка вече е била одобрена от Държавния департамент на САЩ. За това съобщава Bloomberg.

Сделката, чиято стойност се съобщава, че е $10,4 млрд. идва на фона на неформалните брифинги, които са били дадени в Конгреса на САЩ от президентската администрация за потенциалния договор с ОАЕ. В последните седмици активно се коментира тази евентуална сделка, включително и ефектът ѝ върху сигурността на Израел.

Ако Конгресът одобри сделката, то ОАЕ ще може да закупи толкова F-35A, колкото в момента е заявил и Израел. Страната обмисля последваща сделка за още 25 машини, но там все още няма договор.

По всичко личи, че администрацията на президента Тръмп ще се опита да приключи сделката преди януари, когато Тръмп или ще бъде сменен от Джо Байдън или ще влезе във втория си мандат. От Демократическата партия, обаче се чуват ясни гласове, че сделката не бива да се бърза и тя трябва внимателно да се прецени на фона на сигурността на Израел и опазване технологиите вложени в F-35. Отделни конгресмени от партията дори се опитват да прокарат специално законодателство, което силно да ограничава експорта на F-35 извън кръга на близките съюзници на САЩ

Преди няколко дни от израелското правителство официално заявиха, че няма да се противопоставят на експорта на F-35 в региона.

Reuters съобщава, че администрацията на Тръмп има дори още по-амбициозни цели за приключване на сделката. Според информационната агенция, договорът между САЩ и ОАЕ щял да се подпише на 2 декември 2020 г.

ВВС на ОАЕ разполага с по три ескадрили F-16 Block 60 и Mirage 2000-9.

Свързани теми

Предишна публикация
Еквадор получи първите си H145
Следваща публикация
Страните от НАТО трябва да се ориентират към операции с F-35
220 прочитания

Най-четеното през седмицата

Прочетете още

Gripen C/D ще се развива поне до 2050 г.

Saab има намерение да развива Gripen C/D поне до 2050 г., като е уверена в способностите на този изтребител, особено в конфигурацията, която се предлага на България – MS 20 с радар PS-05/A Mk. 4. Това разказва Матс Торбьорнсон, тест пилот в Saab и продуктов мениджър за Gripen, с който разговаряхме за способностите на изтребителя и неговата перспектива в близките години.

Франция поръчва нови 12 Rafale

Франция поръча още 12 многоцелеви изтребителя Dassault Rafale, за замяна на същото количество самолети, което…

Първите серийни Су-57 ще бъдат получени през 2019 г.

Първите серийни изтребители от следващо поколение Су-57 ще бъдат получени в руските ВКС през 2019 г. Това е заявил руският заместник-министър на отбраната Алексей Криворчуко, цитиран от ТАСС.

J-20 публично показа оръжейните си отсеци

Китайският изтребител от следващо поколение J-20 демонстрира оръжейните си отсеци в рамките на последния ден на авиационното изложение в Джухай. Това стана днес, 11 ноември 2018 г.

САЩ спряха доставянето на оборудване за турските F-35

САЩ са прекратили доставката на оборудване за турските F-35. Това е първата по-конкретна стъпка за тоталното блокиране на доставките на самолета. Това съобщава Reuters, цитирайки собствени източници.

F-16 за България – между пиленето и рязането

До края на юли 2019 г. България ще е подписала и ратифицирала договора за покупката на осем изтребителя F-16C/D Block 70. И ако политическата воля това да се случи бе предостатъчна, то остават въпросите какво се купува, за колко пари, ще има ли още разходи в близко бъдеще и каква работа ще ни свърши въпросният изтребител.

Меню