Украинските ВВС с амбициозни планове за развитие

517 прочитания

Украинските ВВС излязоха със свръхамбициозен план за развитие, модернизация и превъоръжаване на състава си до 2035 г. Планът бе оповестен на 19 май 2020 г.

Основната част на плана, който се нарича „Визия за ВВС 2035”, се състои в практически тотална подмяна на наличната авиационна техника в рамките на програмния период. Стойността на това начинание се изчислява на 320 млрд. украински гривни (€11 млрд.).

Четирите типа бойни самолети, които днес се експлоатират от украинските ВВС (МиГ-29, Су-27, Су-25 и Су-24) трябва да бъдат заменени с един тип многоцелев изтребител. Изборът на този изтребител е най-важната задача за украинските ВВС в следващите години, като според амбициозния план, този самолет трябва да бъде посочен през 2021 – 2022 г. Веднага след това трябва да бъде поръчана малка партида (6 – 12 броя), които да се използват за войскови изпитания и уточняване на точните параметри.

Общо Украйна иска да замени сегашните си седем авиационни бригади въоръжени с бойни самолети, с четири бригади с многоцелеви изтребители. Повечето украински авиационни бригади са с по две ескадрили, което значи покупка на някъде между 96 и 128 многоцелеви изтребители. За тази програма трябва да бъдат отделени поне 200 млрд. гривни (€6,85 млрд.).

Ако този план се движи нормално, то МиГ-29 и Су-27 ще бъдат свалени от въоръжение около 2030 г., Су-25 около 2033 г., а изтребителят-бомбардировач Су-24 през 2035 г.

Паралелно с това трябва да започне масовата доставка на безпилотни летателни апарати, включително и въоръжени такива, които да оборудват други четири авиационни бригади. Не се дават техни параметри, но бюджетът за това е фиксиран на 30 млрд. гривни (€1 млрд.)

Сегашните три транспортни авиационни бригади въоръжени с Ан-24, Ан-26, Ан-30 и Ил-76 трябва да бъдат свити до една бригада, като всички тези типове ще бъдат заменени от един самолет след 2027 г. Според плана, това ще е среден транспортен самолет украинско производство. Може да се предположи, че става въпрос за Ан-178 или негово развитие. За това ще се отделят 40 млрд. гривни (€1,4 млрд.)

Не се планира подмяна на вертолетите Ми-8 и те трябва да бъдат пенсионирани до 2030 г., като вертолетите ще останат прерогатив на армейската авиация на Украйна.

Последен ще върви проектът за нов реактивен учебно-боен самолет за замяна на украинските L-39. Тази машина ще бъде на въоръжение в една учебна бригада. Бюджетът за това е 40 млрд. гривни (€1,4 млрд.).

Плановете на украинските ВВС, освен че са свръхамбициозни са и с неясна реалистичност, що се отнася до финансовия ресурс, който трябва да бъде впрегнат в тях. От една страна стои въпросът, дали Украйна въобще може да си позволи подобни разходи и от друга, дали те ще бъдат достатъчни за осигуряване на споменатото количество техника – особено в частта за многоцелевите изтребители, където купуването на поне 100 многоцелеви изтребителя за малко под €7 млрд. изглежда твърде оптимистично, особено отчитайки се нужните вложения във въоръжение и инфраструктура.

Въпросната „Визия за ВВС 2035” се изработва в рамките на цялостна програма за превъоръжаване, модернизация и реорганизация на украинските въоръжени сили.

Свързани теми

Предишна публикация
Програмата за модернизация на гръцките F-16 се движи по график, въпреки съобщенията за проблеми
Следваща публикация
F-35 се разби във Флорида
517 прочитания

Най-четеното през седмицата

Прочетете още

Меню