Русия развръща система от HEMS с над 130 вертолета

395 прочитания

Руският авиационен оператор „Национальная служба санитарной авиации“ взима на лизинг 132 вертолета руско производство, с които ще се развърне система за спешна медицинска помощ по въздуха (HEMS).

Операторът, който е държавна собственост през държавната корпорация „Ростех” е обявил обществени поръчки за взимане на лизинг на въпросните вертолети. Вече са сключени два договор за доставката на общо 74 броя „Ансат” (на снимката) на обща стойност 20,6 млрд. рубли (€230 млн.). Доставката им трябва да бъде реализирана през 2021 – 2022 г.

Освен това е сключен договор за лизинг на още 29 броя Ми-8 (модификацията вероятно е АМТ) за сумата от 12,18 млрд. рубли (€140 млн.). Трябва да бъде сключен още един договор за други 29 броя Ми-8, но той още не е готов.

Проектът за създаване на национална руска система за HEMS бе обявен през 2017 г., когато и бе създаден оператора „Национальная служба санитарной авиации“. В началото на 2019 г. операторът получи първите си четири вертолета „Ансат” и четири Ми-8АМТ. Тогава бе обявено, че до края на 2021 г. системата ще е напълно готова и ще се състои от 104 вертолета „Ансат” и 46 броя Ми-8.

Това, обаче не стана, защото имаше проблем със сключването на лизингови договори, поради липсата на държавни гаранции за оператора. Такива бяха дадени през лятото на 2020 г., което позволи и сключване на конкретни договори.

Междувременно „Национальная служба санитарной авиации“ оперира ограничено с взета на мокър лизинг техника.

Свързани теми

Предишна публикация
Министър Каракачанов: Не казвам, че Cougar-ите са решение за медицинските вертолети
Следваща публикация
Пет AS 532 Cougar ще поддържаме чрез агенция на НАТО
395 прочитания

Най-четеното през седмицата

Прочетете още

Първи UH-60А+ за Афганистан

Към средата на август 2017 г. работите по първият транспортно-десантен вертолет UH-60А+ Black Hawk за Афганистан са били завършени, като той вече е в готовност за доставка през септември.

ВМС получиха употребяван вертолет AS 365N3+

Българските ВМС са получили днес, 20 ноември 2019 г., употребяван двудвигателен вертолет AS 365N3+ Dauphin, който трябва да замести катастрофиралия през 2017 г. борд 902.

Bell представи нов проект за разузнавателно-ударен вертолет

Американският вертолетостроител Bell представи своя проект за нов разузнавателно-ударен вертолет наречен 360 Invictus. Машината е предназначена за участие в проекта FARA (Future Armed Reconnaissance Aircraft), който трябва да създаде нов вертолет скаут за армейската авиация на САЩ.

България и Македония обменят опит във вертолетната авиация

На 24 и 25 септември 2019 г. в Командването на Въздушна бригада Петровец бяха проведени експертни дискусии в областта на военната авиация и противовъздушната отбрана между екипи на Република Северна Македония и Република България. Това съобщават македонските въоръжени сили.

Нова книга – „Ми-24 в България“

Първата книжка от поредицата „Библиотека АЕРО“, наследник на специалните броеве, посветени на отделни бойни летателни…

Унгария пенсионира Ми-8Т

Унгарските ВВС официално свалиха от въоръжение военно-транспортните вертолети Ми-8Т. Това стана на церемония провела се…
Меню