Русия развръща система от HEMS с над 130 вертолета

393 прочитания

Руският авиационен оператор „Национальная служба санитарной авиации“ взима на лизинг 132 вертолета руско производство, с които ще се развърне система за спешна медицинска помощ по въздуха (HEMS).

Операторът, който е държавна собственост през държавната корпорация „Ростех” е обявил обществени поръчки за взимане на лизинг на въпросните вертолети. Вече са сключени два договор за доставката на общо 74 броя „Ансат” (на снимката) на обща стойност 20,6 млрд. рубли (€230 млн.). Доставката им трябва да бъде реализирана през 2021 – 2022 г.

Освен това е сключен договор за лизинг на още 29 броя Ми-8 (модификацията вероятно е АМТ) за сумата от 12,18 млрд. рубли (€140 млн.). Трябва да бъде сключен още един договор за други 29 броя Ми-8, но той още не е готов.

Проектът за създаване на национална руска система за HEMS бе обявен през 2017 г., когато и бе създаден оператора „Национальная служба санитарной авиации“. В началото на 2019 г. операторът получи първите си четири вертолета „Ансат” и четири Ми-8АМТ. Тогава бе обявено, че до края на 2021 г. системата ще е напълно готова и ще се състои от 104 вертолета „Ансат” и 46 броя Ми-8.

Това, обаче не стана, защото имаше проблем със сключването на лизингови договори, поради липсата на държавни гаранции за оператора. Такива бяха дадени през лятото на 2020 г., което позволи и сключване на конкретни договори.

Междувременно „Национальная служба санитарной авиации“ оперира ограничено с взета на мокър лизинг техника.

Свързани теми

Предишна публикация
Министър Каракачанов: Не казвам, че Cougar-ите са решение за медицинските вертолети
Следваща публикация
Пет AS 532 Cougar ще поддържаме чрез агенция на НАТО
393 прочитания

Най-четеното през седмицата

Прочетете още

Египет желае да купи 10 броя AH-64E

Египет е проявил желание да закупи 10 щурмови вертолети AH-64E Apache. Това се чете в съобщението, което е изпратила Агенцията за сътрудничество в областта на отбраната и сигурността на САЩ (DSCA) към Конгреса на САЩ.

Черна гора получи първия си Bell 412

Военновъздушните сили на Черна гора получиха първия си вертолет Bell 412. Машината е част от договор, който бе подписан през януари тази година.

Меню