Виетнам купува L-39NG

416 прочитания

Виетнам купува 12 броя учебно-тренировъчни самолета Aero Vodochody L-39NG. Това съобщи днес, 15 февруари 2021 г., един от собствениците на производителя.

Съобщението дойде от чешката компания Omnipol, която през миналото лято се сдоби с 49% от самолетостроителя. Другите 51% са притежание на унгарския предприемач Андраш Томбор.

Машините ще бъдат доставени между 2023 и 2024 г. Пакетната сделка включва освен 12-те самолета и обучение за летателен и технически състав, тренажорен комплекс, логистика, наземно оборудване и други съпътстващи стоки и услуги.

Стойността на сделката не се съобщава.

Виетнамските ВВС стар клиент на класическия L-39. Те получават общо 31 броя L-39C, от които експлоатират около 25 и в момента. Беше известно, че от няколко години азиатската страна проучва опции за покупка на нов реактивен учебно-тренировъчен самолет.

Президента на Omnipol Иржи Подпера е отбелязал, че сделката е изключително важна и ще представлява най-големият оръжеен експорт за чешка компания в последните години.

През септември 2020 г., самолетът получи типова сертификация от чешкото МО, което дава зелена светлина за стартиране на експлоатацията му. Към момента, обаче, твърдите заявки са само четири – за сенегалските ВВС. Отделно 12 и съответно 10 самолета са договорени с частните доставчици на военни услуги RSW Aviation и SkyTech, но финална договорка там все още няма.

L-39NG усилено се предлага на Унгария и Словакия, като се очаква и Чехия да купи известно количество от него в близко бъдеще.

Проектът L-39NG бе стартиран на изложението във Фарнбъроу през лятото на 2014 г. Промените в класическия дизайн на L-39 са няколко. Първо, самолетът се задвижва от модерния реактивен двигател Williams International FJ44-4M (тяга от 1700 kgf), който има цифрово управление. Новият мотор има редица предимства пред сега използвания АИ-25ТЛ – той ускорява по-бързо, има по-нисък горивен разход, няма нужда от спомагателна силова установка, има значително по-голям ресурс и по-евтина поддръжка. Освен това самият двигател е с около 100 kg по-лек, плюс още толкова от премахването на някои ненужни системи използвани от АИ-25, води до олекотяване на самолета със 200 kg.

Крилото е ново, при него се използват частично композитни материали и в него има горивни резервоари (а не в краищата му, както е при сегашните L-39). Авиониката е нова на компанията Genesys Aerosystems – дисплеи в пилотската кабина, съвместими с очила за нощно виждане, модулен архитектура и възможност за виртуален тренинг. Нов е и фанара на пилотската кабина, като той ще осигурява по-добра видимост. Самолетът ще има пет точки за окачване на въоръжение (четири под крилото и една под фюзелажа) и ресурс от 15 000 часа.

Повече за L-39NG може да прочетете тук.

Свързани теми

Предишна публикация
Фотография на първия турски MFI-395 Super Mushshak
Следваща публикация
Израел одобри 9-милиарден план за обновяване на ВВС
416 прочитания

Най-четеното през седмицата

Прочетете още

Ден на отворените врати в Долна Митрополия

С много настроение премина Денят на отворени врати, организиран от ВВУБ „Георги Бенковски” по случай Международния ден на детето. Той се проведе днес, 1 юни 2018 г. Това съобщават от учебната авиобаза.

Министър Каракачанов откри тренажор в Долна Митрополия

Министърът на отбраната Красимир Каракачанов участва в церемонията по въвеждане в експлоатация на тренажор/симулатор на самолет Pilatus РС – 9М във Военновъздушната учебна база (ВВУБ) „Георги Бенковски“ в Долна Митрополия. Това стана днес, 14 октомври 2019 г.

Млади пилоти започват курс на L-39

Курс за приучване на самолет L-39ZA започна днес, 23 април 2018 г., на летище Долна Митрополия с младите пилоти, обучаващи се по програмата за интензивна летателна подготовка. Това съобщават от ВВС.

МО даде ремонта на L-39 за българска фирма с украински подизпълнител, но Aero Vodochody заявява, че няма да носи отговорност за ремонтите в Украйна

Българската компания „Йотов и син”, която е известна най-вече с това, че експортира оръжие, е спечелила обществената поръчка за осигуряване на летателната годност на учебно-тренировъчните самолети L-39. Тази дейност ще се изпълнява с украински подизпълнители. Това се чете в решение на министъра на отбраната, което бе публикувано днес, 26 октомври 2018 г. В същото време, производителят Aero Vodochody, който е класиран на второ място, заявява, че няма да носи отговорност за самолетите ремонтирани в Украйна.

Пенсионираха TH-67

Учебно-тренировъченият вертолет TH-67 Creek, който се използва от армейската авиация на САЩ, бе пенсиониран на…
Меню