Южна Корея показа първия прототип на KF-X…

710 прочитания

...и обяви, че самолетът официално ще се нарича KF-21 Boramae

Южнокорейската аерокосмическа компания KAI официално показа първият прототип на многоцелев изтребител създаден в рамките на проекта KF-X (Korean Fighter eXperimental). Церемонията се състоя на 9 април 2021 г., в завода на компанията в Сачон.

По време на церемонията бе обявено, че изтребителят ще носи означението KF-21 и името Boramae (보라매), което на корейски означава млад ястреб. Сред гостите бяха южнокорейския президент Мун Дже-Ин и министърът на отбраната на Индонезия Прабоуо Субианто.

Първият прототип се очаква да полети в началото на 2022 г., като преди това с него ще се извършат серия от наземни тестове. Общо в изпитателната програма ще бъдат задействани шест прототипа. Вторият и третият вече се строят и ще са готови тази година, а последните три догодина. Два от прототипите ще са двуместни.

Очаква се през 2026 г. да започне серийното производство, а до 2028 г. да са готови първите 40 изтребителя. До 2032 г. южнокорейските ВВС трябва да разполагат със 120 машини от този тип, които да заменят сега използваните изтребители F-4E и F-5E/F.

Първоначалната версия на изтребителя ще се казва Block 1 и ще е предназначена само за операции „въздух – въздух”. Block 2 ще има многоцелеви способности, като в момента не е ясно, кога ще се появи тя.

Разходите по проекта KF-X се оценяват на около $7,9 млрд., като 20% от тях трябва да поеме Индонезия, която иска да придобие 48 машини. В последните години има множество индикации, че страната не участва, така както трябва, във финансирането на проекта, но фактът, че на церемонията присъства военният министър на страната, а на прототипа имаше и индонезийския флаг, показват, че Индонезия все още е част от проекта.

KF-21 е трудно влиза в традиционната класификация на поколенията – при него ще бъдат взети сериозни мерки за намаляване на радарната и инфрачервена сигнатура, но той няма вътрешни отсеци за носене на оръжие. От KAI понякога го определят, като поколение 4,5 и обясняват, че ще бъде много по-боеспособен от F-16, но значително по-евтин за придобиване и експлоатация от F-35. Програмата стартира през далечната 2001 г., но бе съпроводена с множество отлагания, технически трудности и липса на бюджет.

KF-21 ще има максимална излетна маса от 25,4 тона, свърхзвукова скорост, полезен товар от около 7,7 тона и далечина на полет от 2900 km. Самолетът ще се задвижва от два F414-GE-400K. Под всяко полукрило ще има три точки за окачване на боен товар, плюс четири точки за окачване на ракети „въздух – въздух” под фюзелажа. Отделно ще има точки за окачване на целеоказващ контейнер отстрани на корпуса.

65% от компонентите, системите и агрегатите на KF-21 са създадени и ще се произвеждат в Южна Корея, включително AESA радара, бордния компютър и системата за управление.

KAI се надява да експортира 350 броя от KF-X в рамките на жизнения цикъл на програмата.

Свързани теми

Предишна публикация
Два инцидента с турски военни самолети в рамките на 48 часа
Следваща публикация
Кой какво обещава?
710 прочитания

Най-четеното през седмицата

Прочетете още

САЩ изпратиха обвързваща оферта за осем F-16 Block 70

Правителството на САЩ е изпратило обвързваща оферта и проектодоговор за покупката на осем многоцелеви изтребители F-16C/D Block 70. Това съобщи посолството на Съединените щати в България днес, 17 юни 2019 г.

Lockheed вижда пазар за 4600 броя F-35

Американският самолетостроител Lockheed Martin смята, че има пазар за 4600 броя F-35 в световен мащаб. Това съобщава Flightglobal.

Министър Каркачанов начерта опция за покупка на изтребители над бюджета

Министърът на отбраната Красимир Каракачанов начерта възможен сценарии, в който България купува боен самолет, чиято покупка ще излезе над отпуснатия бюджет от 1,5 млрд. лева без ДДС. Това направи той днес, 17 декември 2018 г. в ефира на „Канал 3”.

Румъния получи последните три F-16

Румънските ВВС официално получиха последните си три изтребителя F-16. Машините бяха предадени на церемония днес, 27 септември 2017 г., в португалската авиобаза Монте Реал.

Гърция вероятно ще модернизира под 100 F-16

Броя на модернизираните гръцки изтребители F-16 вероятно ще бъде под 100. Това е заявил заместник-министъра на отбраната на Гърция Димитрис Витсас, цитиран местни медии.

Меню