Демонстраторът на Starship се приземи цял…

359 прочитания

..., но избухна минути след твърдото си кацане

„Третият път е на късмет!”, заяви инженерът от SpaceX Джон Инспракър, секунди след като демонстраторът на космическия кораб Starship се приземи цял на площадката в Бока Чика, Тексас. Пълният триумф се размина на SpaceX, след като апаратът избухна няколко минути след кацането си.

Демонстраторът, който носеше означението SN10, излетя от Бока Чика в 17,14 часа местно време (01,14 часа на 4 март 2021 г. българско време). Той не се отличаваше съществено от предишните два демонстратора, SN8 и SN9, които летяха съответно през декември 2020 и февруари тази година.

Апаратът се издигна, тласкан от трите си ракетни двигателя Raptor, горящи течен метан и течен кислород. Както и при предишните два теста, двигателите бяха изключени последователно, като когато SN10 достигна 10 km височина той се държеше само на един мотор.

След спирането на последния двигател, SN10 премина в хоризонтално положение, използвайки управляемите си стабилизатори и малки маневрени двигатели. Планирането към площадката за кацане, което бшее със сериозен ъгъл на атака, премина нормално.

SN10 успя, там където двамата му предшественика се провалиха – преминаването от хоризонтално във вертикално положение и приземяване. Апаратът пусна трите си двигателя, за да промени положението си, след това остана само с един, който трябваше да забави скоростта му, така че да се приземи.

SN10 изпълни всичко това почти перфектно, като се изключат пламъците, които се виждаха в долната му част и които продължиха да горят и на земята. Наблюдатели обаче отбелязаха, че приземяването му вероятно е било с по-голяма скорост от проектната, защото се наблюдава леко отскачане от площадката за кацане. Освен това апаратът застана леко килнат, което говори, че вероятно част от шасито му (съставено от няколко малки прибираеми подпори) е поддало.

Полетът продължи точно 6 минути и 29 секунди, но няколко минути след кацането апаратът експлоатира, при което той отскочи във въздуха и се срина обратно на земята, с което отбеляза вторият си, макар и непланиран, полет.

От SpaceX запазиха мълчание за причините за експлозията. Основателят на компанията, Илон Мъск, публикува в Twitter кратко съобщение, в което казва само, че SN10 се е приземил цял, a след това коментира под друг туит, че демонстраторът е „пенсиониран с почести”.

Ако версията за кацане с по-голяма от проектната скорост е вярна, то експлозията е лесно обяснима с повреди, които конструкцията е понесла при твърдото кацане.

Инспракър, който коментираше официалния лайвстрийм на SpaceX, съобщи, че скоро може да се чака полет със следващия демонстратор – SN11. Той отбеляза още, че тестът (без експлозията след него) е преминал в рамките на очакваното.

Демонстраторите в момента имат за основна задача отработването на управляемото планиране към площадката за кацане и извършване на „премятането”, при което апаратът преминава от хоризонтално във вертикално положение. Тестват се, разбира се, и моторите Raptor. SN10 носеше и няколко плочки от бъдещия топлинен щит на Starship.

Орбиталната система Starship ще се състои от две степени – първата степен е свръхтежката ракета-носител Super Heavy, а втората орбитална степен се казва също Starship. И двете степени ще са за многократна употреба. Демонстраторите SN8, SN9 и SN10 повтарят аеродинамичната схема на Starship (и имат същите габарити), като и има действаща система за управление и три двигателя (реалният кораб ще има шест). Няма индикации, кога ще е готов първия прототип (или демонстратор) на Super Heavy, но е известно, че той се строи.

Мъск си е поставил за цел да достигне космоса със Starship през тази година.

Междувременно, японският милиардер Юсаку Маезава, който планира полет до Луната със Starship, заяви, че очаква полетът му да стане факт през 2023 г. и дори обяви, че набира пасажери за него.

Свързани теми

Предишна публикация
Още живот за българските Су-25
Следваща публикация
Японски милиардер търси осмина за полет до Луната
359 прочитания

Най-четеното през седмицата

Прочетете още

Гигантът Stratolaunch изпълни първи полет

Гигантският самолет Stratolaunch изпълни дебютния си полет вчера, 13 април 2019 г., от летището в Мохаве, Калифорния. Изпитателният полет е преминал нормално.

Товарният космически кораб Dragon замина за МКС

Компанията SpaceX успешно изведе днес, 29 юни 2018 г., на орбита товарния космически кораб Dragon, който ще достави научно оборудване и припаси за Международната космическа станция (МКС).

Falcon 9 изстреля товарен кораб към МКС

Ракетата носител Falcon 9 изстреля към Международната космическа станция (МКС) товарен космически кораб Dragon. Стартът стана факт на 2 април 2018 г. от Кейп Канаверал, Флорида.

Мисията Crew-2 излетя към МКС

Мисията Crew-2 бе изстреляна успешно днес, 23 април 2021 г. към Международната космуческа станция (МКС).…
Меню