Борисов продължи да се хвали за F-16, на фона на санкциите от САЩ

311 прочитания

Бившият премиер и лидер на ГЕРБ Бойко Борисов очаквано стигна до сделката за изтребителите F-16, докато градеше публичната си защита, след като САЩ наложиха санкции, заради корупция, на редица лица, сочени за близки до него и свързани с тях фирми.

„Миналата година среща с президента Тръмп и републиканското правителство (реално, през ноември 2019 г. – бел. ред.). На която присъства и сегашният посланик на Щатите, на тези срещи… С вицепрезидента, с държавния им секретар… Сме обсъждали всички геостратегически проекти и сме имали пълно съвпадение на общите интереси. Превъоръжаването на армията с новите F-16! Само месец, преди да напуснем управлението, два стратегически меморандума подписахме!”, изреждаше Борисов в началото на пресконференцията, която се проведе днес, 3 юни 2021 г.

Припомняме, че вчера финансовото министерство на САЩ наложи санкции на Делян Пеевски, Васил Божков и Илко Желязков, заради значителна роля в корупцията у нас. Като в случая с Божков, изрично бе споменато от американската страната, че той е подкупвал лидер на българска политическа партия. Божков, който се укрива в Дубай, призна през миналата година, че е плащат „рекет” на Борисов, за да може да развива хазартния си бизнес. През годините Борисов и Пеевски са свързвани многократно от политически лица, коментатори и журналисти.

Бившият премиер не за първи път се опитва да се разграничи от бившия депутат от ДПС Делян Пеевски. През януари, когато президентът Радев нарече Борисов и Пеевски „ортаци”, лидерът на ГЕРБ се появи и каза следното:

„Какво общо имам аз с Пеевски? ДПС е подкрепяла управлението в няколко момента. Това е покупката на F-16, евроатлантическите закони и решения, които трябваше да приемем, Истанбулската конвенция… Толкоз!”

Действително, гласовете на ДПС бяха ключови за одобряването на сделката за покупката на осем F-16. През юли 2019 г. ратификацията на договорите мина благодарение на гласовете на ГЕРБ, ВМРО и ДПС. По същия начин падна и ветото върху сделката наложено от президента Радев.

Днес на организираната спешна пресконференция Борисов се опита отново да се дистанцира от Пеевски и Божков, като в същото време многократно декларираше близостта си със САЩ.

По време на журналистическите въпроси, думата бе взета от Илиана Беновска, известна с топлите си отношения с Борисов, която изрично заяви, че иска да „оправи настроението” на бившия премиер и му „вдигна топката” със следния въпрос:

„Разбийте митологемата, че купуването на самолети на хартия, на чертеж и избора на Дани Митов за предложение за министър-председател, са били подкуп или индулгенция за американците да не ви закачат”.

„Ама т’ва са… Знаете ли, прекаляването с алкохола е тежък проблем! Да говориш за Ф-16 блок сен’се, че не е добър самолет…”, отвърна ѝ Борисов.

„Това не го говоря аз, а вашите противници!”, каза Беновска.

„Който иска да го говори! Вече ми омръзна с тея компромати. Никой не говори за политика, никой не… Ето, България е една от малкото страни в ЕС без икономически дисбаланси, това се постига с огромни усилия. България е една от трите държави в ЕС, заедно с Дания и Щвеция, която е без нулев дефицит и България е готова да влезе в Шенген. Това са ми важните теми на мен. А какво казал някой си, Ицо Шпека от Коньовица или някой по тая тема, ми е все тая! Ф-16 блок сен’се е най-добрият самолет в този клас и нашите пилоти ще карат такива самолети. От там нататъка, от там нататъка, пак казвам, ако е имало един ей такъв нюанс… Аз съм работил с много партньори, с много партньорски служби и с много от президентите на САЩ!”, издекламира Борисов.

Интересно е, че Борисов не отрече в прав текст, че покупката на F-16 е гонене на индулгенция от САЩ. През ноември 2019 г., когато предстоеше визитата му в Белия дом, бившата му дясна ръка Цветан Цветанов, директно каза, че Борисов ще бъде приет от президента Тръмп и заради покупката на F-16. На същата среща, обаче Тръмп го похвали, че е купил… F-35 и друго военно оборудване от САЩ (в действителност, сделката за F-16 е първата сериозна покупка на въоръжение от САЩ, която България прави).

Също е интересно, че бизнесмена Светослав Илчовски, който разкри част от механизмите, по които работи вътрешния кръг от обкръжението на бившия премиер, коментира сделката за F-16 пред временната комисия в 45-тото Народно събрание, по следния начин:

„По този начин си купиха политическо приятелство – с една от най-мощните държави в света.“

През годините Борисов многократно си е преписвал заслугите за сделката и тук, неговата самооценка, е по-скоро точна. Припомняме, че през декември 2018 г. той направо заяви, че F-16 е най-добрият за България изтребител, което се случи седмица, преди от МО да обявят, че ще предложат стартиране на преговори само със САЩ. В последствие, от ГЕРБ обявиха, че изборът на F-16 е политически. След това Борисов твърдеше, че лично ще преговаря с Тръмп за новите F-16, но такова нещо не се случи.

През миналата есен, до някъде изненадващо, Борисов повдигна темата за покупката на още осем броя F-16. Инициативата му съвпадна с паралелно с посещението у нас на Франсис Фанън, помощник-държавен секретар в Бюрото по енергийни ресурси към Държавния департамент на САЩ. Фанън разкритикува остро проектите „Турски/Балкански поток” и АЕЦ „Белене”. Темата за следващите F-16 бързо изчезна от публичното пространство след американските критики, а Борисов не я повдигна повече, докато бе премиер.

Свързани теми

Предишна публикация
Български и сръбски МиГ-29 ще участват съвместно в стрелби на Шабла
Следваща публикация
Отново пуснаха обществената поръчка за поддръжка на PC-9 и PC-12
311 прочитания

Най-четеното през седмицата

Прочетете още

Гърция вероятно ще модернизира под 100 F-16

Броя на модернизираните гръцки изтребители F-16 вероятно ще бъде под 100. Това е заявил заместник-министъра на отбраната на Гърция Димитрис Витсас, цитиран местни медии.

Константин Попов: Докладът на комисията за изтребителите бе обективен

Председателя на комисията по отбрана в Народното събрание и бивш началник на отбраната Константин Попов защити работата на т.нар. „Комисия „Gripen”, като заяви, че доклада, който тя е изготвила е обективен. Това каза той в сутрешния блок на БНТ1, днес 16 октомври 2017 г.

Колко ще струват българските F-16?

По всичко личи, че след близо 15-годишно разтакаване, България ще се сдобие с нов многоцелеви боен самолет в лицето на F-16 Block 70. Един от основните въпроси, които остават на дневен ред е, на каква цена ще бъдат купени осемте еднодвигателни изтребители и съпътстващото оборудване.

Меню