Борисов продължи да се хвали за F-16, на фона на санкциите от САЩ

307 прочитания

Бившият премиер и лидер на ГЕРБ Бойко Борисов очаквано стигна до сделката за изтребителите F-16, докато градеше публичната си защита, след като САЩ наложиха санкции, заради корупция, на редица лица, сочени за близки до него и свързани с тях фирми.

„Миналата година среща с президента Тръмп и републиканското правителство (реално, през ноември 2019 г. – бел. ред.). На която присъства и сегашният посланик на Щатите, на тези срещи… С вицепрезидента, с държавния им секретар… Сме обсъждали всички геостратегически проекти и сме имали пълно съвпадение на общите интереси. Превъоръжаването на армията с новите F-16! Само месец, преди да напуснем управлението, два стратегически меморандума подписахме!”, изреждаше Борисов в началото на пресконференцията, която се проведе днес, 3 юни 2021 г.

Припомняме, че вчера финансовото министерство на САЩ наложи санкции на Делян Пеевски, Васил Божков и Илко Желязков, заради значителна роля в корупцията у нас. Като в случая с Божков, изрично бе споменато от американската страната, че той е подкупвал лидер на българска политическа партия. Божков, който се укрива в Дубай, призна през миналата година, че е плащат „рекет” на Борисов, за да може да развива хазартния си бизнес. През годините Борисов и Пеевски са свързвани многократно от политически лица, коментатори и журналисти.

Бившият премиер не за първи път се опитва да се разграничи от бившия депутат от ДПС Делян Пеевски. През януари, когато президентът Радев нарече Борисов и Пеевски „ортаци”, лидерът на ГЕРБ се появи и каза следното:

„Какво общо имам аз с Пеевски? ДПС е подкрепяла управлението в няколко момента. Това е покупката на F-16, евроатлантическите закони и решения, които трябваше да приемем, Истанбулската конвенция… Толкоз!”

Действително, гласовете на ДПС бяха ключови за одобряването на сделката за покупката на осем F-16. През юли 2019 г. ратификацията на договорите мина благодарение на гласовете на ГЕРБ, ВМРО и ДПС. По същия начин падна и ветото върху сделката наложено от президента Радев.

Днес на организираната спешна пресконференция Борисов се опита отново да се дистанцира от Пеевски и Божков, като в същото време многократно декларираше близостта си със САЩ.

По време на журналистическите въпроси, думата бе взета от Илиана Беновска, известна с топлите си отношения с Борисов, която изрично заяви, че иска да „оправи настроението” на бившия премиер и му „вдигна топката” със следния въпрос:

„Разбийте митологемата, че купуването на самолети на хартия, на чертеж и избора на Дани Митов за предложение за министър-председател, са били подкуп или индулгенция за американците да не ви закачат”.

„Ама т’ва са… Знаете ли, прекаляването с алкохола е тежък проблем! Да говориш за Ф-16 блок сен’се, че не е добър самолет…”, отвърна ѝ Борисов.

„Това не го говоря аз, а вашите противници!”, каза Беновска.

„Който иска да го говори! Вече ми омръзна с тея компромати. Никой не говори за политика, никой не… Ето, България е една от малкото страни в ЕС без икономически дисбаланси, това се постига с огромни усилия. България е една от трите държави в ЕС, заедно с Дания и Щвеция, която е без нулев дефицит и България е готова да влезе в Шенген. Това са ми важните теми на мен. А какво казал някой си, Ицо Шпека от Коньовица или някой по тая тема, ми е все тая! Ф-16 блок сен’се е най-добрият самолет в този клас и нашите пилоти ще карат такива самолети. От там нататъка, от там нататъка, пак казвам, ако е имало един ей такъв нюанс… Аз съм работил с много партньори, с много партньорски служби и с много от президентите на САЩ!”, издекламира Борисов.

Интересно е, че Борисов не отрече в прав текст, че покупката на F-16 е гонене на индулгенция от САЩ. През ноември 2019 г., когато предстоеше визитата му в Белия дом, бившата му дясна ръка Цветан Цветанов, директно каза, че Борисов ще бъде приет от президента Тръмп и заради покупката на F-16. На същата среща, обаче Тръмп го похвали, че е купил… F-35 и друго военно оборудване от САЩ (в действителност, сделката за F-16 е първата сериозна покупка на въоръжение от САЩ, която България прави).

Също е интересно, че бизнесмена Светослав Илчовски, който разкри част от механизмите, по които работи вътрешния кръг от обкръжението на бившия премиер, коментира сделката за F-16 пред временната комисия в 45-тото Народно събрание, по следния начин:

„По този начин си купиха политическо приятелство – с една от най-мощните държави в света.“

През годините Борисов многократно си е преписвал заслугите за сделката и тук, неговата самооценка, е по-скоро точна. Припомняме, че през декември 2018 г. той направо заяви, че F-16 е най-добрият за България изтребител, което се случи седмица, преди от МО да обявят, че ще предложат стартиране на преговори само със САЩ. В последствие, от ГЕРБ обявиха, че изборът на F-16 е политически. След това Борисов твърдеше, че лично ще преговаря с Тръмп за новите F-16, но такова нещо не се случи.

През миналата есен, до някъде изненадващо, Борисов повдигна темата за покупката на още осем броя F-16. Инициативата му съвпадна с паралелно с посещението у нас на Франсис Фанън, помощник-държавен секретар в Бюрото по енергийни ресурси към Държавния департамент на САЩ. Фанън разкритикува остро проектите „Турски/Балкански поток” и АЕЦ „Белене”. Темата за следващите F-16 бързо изчезна от публичното пространство след американските критики, а Борисов не я повдигна повече, докато бе премиер.

Свързани теми

Предишна публикация
Български и сръбски МиГ-29 ще участват съвместно в стрелби на Шабла
Следваща публикация
Отново пуснаха обществената поръчка за поддръжка на PC-9 и PC-12
307 прочитания

Най-четеното през седмицата

Прочетете още

Путин поиска покупката на 76 броя Су-57 до 2028 г.

Руският президент Владимир Путин заяви днес, 15 май 2019 г., че в най-скоро време страната му ще поръча 76 изтребителя от пето поколение Су-57. Машините трябва да бъдат доставени до 2028 г.

Резултатите от италианските избори вещаят проблеми за F-35

Резултатите от провелите се на 4 март 2018 г. парламентарни избори в Италия вещаят проблеми за програмата F-35. Страната е сред основните клиенти на самолета в Европа и има линия за крайно сглобяване на територията си. Това съобщава Defense News.

Словакия избира нов изтребител до края на годината

До края на годината Словакия трябва да избере своя нов изтребител. Изборът ще бъде между новопроизведен F-16 и нови Gripen. Машините ще заменят сега използваните МиГ-29. Това е заявил военният министър на страната, цитиран от Reuters.

Меню