Отново изплува темата за преместването на авиационния музей

473 прочитания

Изненадващо, темата за преместването на Музея на авиацията от летище Крумово в жк „Тракия” в Пловдив, отново изплува в публичното пространство. Въпросът бе повдигнат от служебния министър на отбраната Георги Панайотов след среща с пловдивския кмет, провела се днес, 15 юни 2021 г.

„Доста отдавна се планира местенето на музея на военната авиация от Крумово в Пловдив. Това е свързано с различни дейности – законови, бюрократични, има и решение на Министерски съвет от 2018 г., което не е изпълнено. Има и финансови въпроси”, отговори Панайотов на въпроса, каква е причината да посети Община Пловдив.

От думите му, не става ясно дали срещата е била по негова инициатива или по инициатива на пловдивския кмет Здравко Димитров (ГЕРБ). Панайотов каза, че пловдивската община си е свършила работата по проекта.

„Остава да помислим, как да се извърши точно преместването на музея. Това е много сложно инженерно начинание и трябва да се види, по кой точно начин тези машини, които са на една пределна възраст, мога да се преместят от Крумово в Пловдив. И дали това въобще е възможно, но останалата част на музея ще бъде преместена”, обясни още служебният министър на отбраната.

Панайотов каза, че през 2018 г. с решение на Министерски съвет са били отпуснати 13 млн. лева за преместването на музея, но тази сума така и не е стигнала по сметките на военното ведомство.

„Сега трябва да намерим от къде да вземем тези пари. 13 млн. е една доста сериозна сума, особено в днешно време”, заключи Панайотов.

Темата за местенето на авиационния музей от Крумово в сградата на бившия щаб на Корпус Тактическа авиация, която се намира в югозападния ъгъл на жк „Тракия” се появява и изчезва от общественото пространство от дълги години.

Щедри обещания по темата даваше още президентът Росен Плевнелиев през 2011 – 2012 г., като тогава това трябваше да струва 1 млн. лева, поне според тогавашния военен министър Аню Ангелов. Процесът реално стартира през септември 2016 г. от тогавашния министър на отбраната Николай Ненчев, който отне бившия щаб от ВВС и го предостави на Националния военноисторически музей (НВИМ). Тогава Ненчев каза, че местенето ще струва между 3 и 15 млн. лева.

Напънът тогава бе, музеят да бъде преместен до 2019 г., когато Пловдив щеше да е Европейска столица на културата. Раздвижване, обаче имаше чак в края на ноември 2018 г., когато Министерски съвет гласува решение за преместването и отпусна 13 млн. лева за това. Единственото обяснение за преместването бе, че музеят е трудно достъпен на настоящето си място.

Още тогава, обаче неофициално бе известно, че срещу преместването е военният министър Красимир Каракачанов, както и военното ръководство на МО, включително и командването ВВС.

На запитване по Закона за достъп до обществената информация, което АЕРО изпрати до МО през декември 2018 г., бе отговорено, че към онзи момент няма точна сметка колко ще струва реално преместването, защото няма реален проект и количествено-качествени сметки за новия музей. Тогава бе отговорено и че не се планира реставрация на авиационните експонати, а сумата ще отиде за ремонт на сградния фонд и изграждане на инфраструктура.

Хвърлянето на минимум 13 млн. лева за местенето на музея предизвика въпросителни, защото на този фон целият годишен бюджет на НВИМ, от който част е авиационният музей, възлиза на едва 2,5 млн. лева, а за реставрация и поддръжка на авиационните експонати в крумовския музей се дават по няколко хиляди лева годишно, а работата се върши на доброволни начела от офицери и сержанти от ВВС.

Въпросителни имаше и около това, дали въобще могат да се преместят повечето експонати, чиято възраст е сериозна (например водосамолета Arado Ar 196 „Акула“). От думите на министър Панайотов излиза, че в момента се мисли върху това тези експонати въобще да не бъдат местени, което ще доведе до абсурдната ситуация авиационния музей да има две открити експозиции на няколко километра една от друга.

Нямаше отговор и на въпроса, какво мисли да прави държавата с освободените десетки декари, залепени за действащо международно летище, но пък имаше достатъчно слухове в тази насока.

Темата не получи развитие през 2018 г. и по-голямата част на 2019 г., като междувременно минаха мероприятията в Пловдив около Европейската столица на културата.

Чак декември 2019 г. бе организирана кръгла маса от Съюза на офицерите от резерва „Атлантик“, съвместно с Фондация „Български ВВС” и МО. На нея се видя, че сред замесените страни няма реално единомислие по темата.

Представителят на МО в лицето на Иво Андонов, директор на дирекция „Социална политика и политика по военно-патиротично възпитание”, изрази скептицизъм към проекта и съобщи, че към онзи момент, МО смята, че е по-добре авиационния музей да остане в Крумово, а бившата сграда на щаба на Корпус „Тактическа авиация” да се използва за други музейни цели. Андонов каза и че реалната стойност на преместването ще бъде значително по-голяма от въпросните 13 млн. лева.

Тогавашният командир на ВВС генерал Цанко Стойков пък обясни, че в жк „Тракия” няма достатъчно място за всички авиационни експонати за настоящите експонати, да не говорим за нови, които ще постъпват през годините. Стойков бе на мнението, че музеят не трябва да се мести.

Тогава за преместването се обявиха представители на общинската власт в Пловдив и областният управител Дани Каназирева.

Така или иначе, въпросната кръгла маса бе последният опит на поддръжниците на преместването за задействане проекта. В общественото пространство настана мълчание до днес.

Свързани теми

Предишна публикация
Издирването на черната кутия на катастрофиралия МиГ-29 продължава утре
Следваща публикация
Военният министър и началника на отбраната на крак в Граф Игнатиево
473 прочитания

Най-четеното през седмицата

Прочетете още

Два Ми-17 гасят цял ден пожара в Кресненското дефиле

Военнослужещи от Сухопътните войски и Военновъздушните сили днес, 25 август 2017 г., продължиха да помагат в овладяването на огнената стихия в землищата на селата Мечкул и Ощава, община Симитли. Това съобщиха от МО.

Варианти, варианти…

На официалното представяне на щурмовите самолети Су-25 след завършване на ремонта и модернизацията, и приемането…

„Бъди войник“ прелетя през Пловдив

На 17 Октомври 2019 г. кампанията „Бъди войник“ стигна и до Пловдив. Освен наземния показ събитието в града се отличаваше със значително участие на Военновъздушните сили. В демонстрациите взеха участие вертолети Ми-24, AS 532 AL Cougar и самолети L-39, МиГ-29 и C-27J Spartan.

Пенсионира се един от най-опитните инструктори в Долна Митрополия

Днес, 25 февруари 2019 г. във ВВУБ „Георги Бенковски“ се проведе тържествена церемония по повод освобождаването от военна служба и преминаване в запаса на майор Пламен Попов. Това съобщиха от учебната база.

An-30 BulAF

Само един кандидат за ремонта на Ан-30

Само един кандидат е заявил желание да участва в процедурата за възлагане на обществена поръчка за осигуряване на летателната годност на единствения самолет Ан-30 от състава на ВВС. Това се вижда в публикувания протокол от работата на комисията работеща по процедурата.

Меню