Отново рекорден прием за пилоти във ВВВУ

500 прочитания

Цели 27 са местата за специализацията „летец – пилот” във Висшето военновъздушно училище (ВВВУ) „Георги Бенковски”. Това се чете в Заповед № OХ-58/20.01.2022 на министъра на отбраната.

От 27-те бройки по специализацията „летец – пилот”, 23 са за нуждите на Военновъздушните сили на България, а останалите четири са за авиацията на МВР, която разполага с вертолети в Главна дирекция „Гранична полиция“.

Останалите 16 места за курсанти във ВВВУ са за инженерни специализации – пет места за „Радиоелектронно оборудване на летателни апарати”, пет за „Авиационно въоръжение” и шест за специализацията „Комуникационни, информационни и навигационни системи“.

Сред условията, на които трябва да отговарят кандидатите за обучение във висшите военни училища, са: да имат средно образование; да са годни за военна служба; да нямат друго гражданство освен българско; да не са осъждани и да нямат образувано наказателно производство; да не са освобождавани от военна служба с дисциплинарно наказание „уволнение“; да не страдат от психично заболяване; към 31 декември в годината на кандидатстване да са пълнолетни и гражданските лица да не са по-възрастни от 31 години; минимален ръст и тегло, като за кандидатстващите специализацията „летец – пилот” ръстът трябва да е под 185 cm и др.

За трета поредна година приемът за специализацията „летец – пилот” е много сериозен. През 2020 г. той беше 16 души (14 за военната авиация и двама за МВР), а през 2021 г. приемът беше 25 души (22 за МО и трима за МВР). Проблемът, обаче е че и през двете години не бяха запълнени отпуснатите бройки. През 2020 г. влязоха за обучение 10 души, а през 2021 г. – 17. На този фон прави впечатление скромния прием за инженери.

АЕРО обърна внимание на проблема с липсата достатъчно кандидати за пилоти, като проблемът е комплексен и без бързо решение. Дали през тази година нещата ще изглеждат по-различно, предстои да видим.

Повече информация за кандидат-курсантската кампания може да се намери на сайта на ВВВУ.

Свързани теми

Предишна публикация
В близките дни у нас ще бъдат разположени испански Eurofighter
Следваща публикация
Министър Янев призна, че българските F-16 ще се доставят със закъснение
500 прочитания

Най-четеното през седмицата

Прочетете още

От БСП атакуваха ремонта на Су-25 в Беларус

От БСП атакуваха решението на МО да се дадат българските щурмови самолети Су-25 за ремонт в Беларус. Критиката е насочена към начина на провеждане на процедурата, липсата на участие на „Авионамс” в нея и отказа да се сътрудничи с оригиналния руски производител.

Су-25 стреля на „Шабла 2020“

Българските ВВС разпространиха ефектно видео от участието на Су-25 на Съвместните бойни стрелби по въздушни…

Открит летателен ден в Долна Митрополия за 12 април

На 12 април 2019 г. Военновъздушна учебна база „Георги Бенковски” ще бъде домакин на открит летателен ден по повод честването на 40 години от полета на първия български космонавт и Международния ден на авиацията и космонавтиката 12-ти април. Това съобщиха от учебната база.

Меню