Отново рекорден прием за пилоти във ВВВУ

668 прочитания

Цели 27 са местата за специализацията „летец – пилот” във Висшето военновъздушно училище (ВВВУ) „Георги Бенковски”. Това се чете в Заповед № OХ-58/20.01.2022 на министъра на отбраната.

От 27-те бройки по специализацията „летец – пилот”, 23 са за нуждите на Военновъздушните сили на България, а останалите четири са за авиацията на МВР, която разполага с вертолети в Главна дирекция „Гранична полиция“.

Останалите 16 места за курсанти във ВВВУ са за инженерни специализации – пет места за „Радиоелектронно оборудване на летателни апарати”, пет за „Авиационно въоръжение” и шест за специализацията „Комуникационни, информационни и навигационни системи“.

Сред условията, на които трябва да отговарят кандидатите за обучение във висшите военни училища, са: да имат средно образование; да са годни за военна служба; да нямат друго гражданство освен българско; да не са осъждани и да нямат образувано наказателно производство; да не са освобождавани от военна служба с дисциплинарно наказание „уволнение“; да не страдат от психично заболяване; към 31 декември в годината на кандидатстване да са пълнолетни и гражданските лица да не са по-възрастни от 31 години; минимален ръст и тегло, като за кандидатстващите специализацията „летец – пилот” ръстът трябва да е под 185 cm и др.

За трета поредна година приемът за специализацията „летец – пилот” е много сериозен. През 2020 г. той беше 16 души (14 за военната авиация и двама за МВР), а през 2021 г. приемът беше 25 души (22 за МО и трима за МВР). Проблемът, обаче е че и през двете години не бяха запълнени отпуснатите бройки. През 2020 г. влязоха за обучение 10 души, а през 2021 г. – 17. На този фон прави впечатление скромния прием за инженери.

АЕРО обърна внимание на проблема с липсата достатъчно кандидати за пилоти, като проблемът е комплексен и без бързо решение. Дали през тази година нещата ще изглеждат по-различно, предстои да видим.

Повече информация за кандидат-курсантската кампания може да се намери на сайта на ВВВУ.

Свързани теми

Предишна публикация
Министър Янев призна, че българските F-16 ще се доставят със закъснение
Следваща публикация
В близките дни у нас ще бъдат разположени испански Eurofighter
668 прочитания

Най-четеното през седмицата

Прочетете още

L-39 – днес и утре в България

Днес на въоръжение в българските ВВС остават 12 реактивни учебно-тренировъчни самолета L-39ZA, но само половината от тях са с удължен ресурс и преминали основен ремонт за да се поддържат в летателна годност.

Министър Каракачанов: Реалностите изискват да се възстанови ВВВУ

Реалностите изискват да върнем комплексното авиационно образование на кадри за българските ВВС и гражданската авиация. Това каза министърът на отбраната Красимир Каракачанов днес, 17 април 2018 г., при откриването на експертна дискусия на тема „Военновъздушно училище – идеи и работещи модели“. Това съобщават от МО.

Министър Каракачанов защити в НС покупката на леки учебни самолети за ВВС, но обяви че се водят проверки

„По отношение на това каква техника ни е необходима, се доверявам повече на военната експертиза от ВВС. Ако се установи, че има волни или неволни нарушения, поръчката ще бъде прекратена”, това отговори днес, 9 март 2018 г., министърът на отбраната Красимир Каракачанов, цитиран от сайта otbrana.com.

Две фирми искат да поддържат българските L-39

Две компании са подали оферти за участие в процедурата за възлагане на обществена поръчка за поддръжка на българските учебно-тренировъчни самолети L-39ZA. Това се чете в Протокола от работа на комисията, който бе публикуван на сайта на МО.

Меню