Отново рекорден прием за пилоти във ВВВУ

611 прочитания

Цели 27 са местата за специализацията „летец – пилот” във Висшето военновъздушно училище (ВВВУ) „Георги Бенковски”. Това се чете в Заповед № OХ-58/20.01.2022 на министъра на отбраната.

От 27-те бройки по специализацията „летец – пилот”, 23 са за нуждите на Военновъздушните сили на България, а останалите четири са за авиацията на МВР, която разполага с вертолети в Главна дирекция „Гранична полиция“.

Останалите 16 места за курсанти във ВВВУ са за инженерни специализации – пет места за „Радиоелектронно оборудване на летателни апарати”, пет за „Авиационно въоръжение” и шест за специализацията „Комуникационни, информационни и навигационни системи“.

Сред условията, на които трябва да отговарят кандидатите за обучение във висшите военни училища, са: да имат средно образование; да са годни за военна служба; да нямат друго гражданство освен българско; да не са осъждани и да нямат образувано наказателно производство; да не са освобождавани от военна служба с дисциплинарно наказание „уволнение“; да не страдат от психично заболяване; към 31 декември в годината на кандидатстване да са пълнолетни и гражданските лица да не са по-възрастни от 31 години; минимален ръст и тегло, като за кандидатстващите специализацията „летец – пилот” ръстът трябва да е под 185 cm и др.

За трета поредна година приемът за специализацията „летец – пилот” е много сериозен. През 2020 г. той беше 16 души (14 за военната авиация и двама за МВР), а през 2021 г. приемът беше 25 души (22 за МО и трима за МВР). Проблемът, обаче е че и през двете години не бяха запълнени отпуснатите бройки. През 2020 г. влязоха за обучение 10 души, а през 2021 г. – 17. На този фон прави впечатление скромния прием за инженери.

АЕРО обърна внимание на проблема с липсата достатъчно кандидати за пилоти, като проблемът е комплексен и без бързо решение. Дали през тази година нещата ще изглеждат по-различно, предстои да видим.

Повече информация за кандидат-курсантската кампания може да се намери на сайта на ВВВУ.

Свързани теми

Предишна публикация
Министър Янев призна, че българските F-16 ще се доставят със закъснение
Следваща публикация
В близките дни у нас ще бъдат разположени испански Eurofighter
611 прочитания

Най-четеното през седмицата

Прочетете още

Нова книга – „Ми-24 в България“

Първата книжка от поредицата „Библиотека АЕРО“, наследник на специалните броеве, посветени на отделни бойни летателни…

Репетициите за въздушния парад завършиха

Днес, 3 май 2019 г., репетициите на въздушния парад по случай Деня на храбростта и празника на Българската армия 6 май, приключиха. За понеделник се планира над над София да преминат практически всички изправни типове самолети и вертолети, с които разполага българската военна авиация.

An-30 BulAF

Само един кандидат за ремонта на Ан-30

Само един кандидат е заявил желание да участва в процедурата за възлагане на обществена поръчка за осигуряване на летателната годност на единствения самолет Ан-30 от състава на ВВС. Това се вижда в публикувания протокол от работата на комисията работеща по процедурата.

Меню