Политически реакции за покупката на следващите F-16

150 прочитания

След като късно снощи Конгреса на САЩ бе уведомен за потенциална сделка за продажбата на осем изтребителя F-16, у нас не закъсняха политическите реакции на новината. От управляващите дойдоха въздържани послания, ГЕРБ се хвърли в защита на проекта, а президентът Радев напомни, че отговорността е изцяло на правителството.

Още сутринта заместник-министъра на отбраната Йордан Божилов каза пред Военния телевизионен канал, че от уведомлението до Конгреса не следва нищо и България не е задължена да предприема действия по темата.

Късно следобед с подобно послание се включи и премиерът Кирил Петков, който обясни, че все още няма получена оферта от САЩ.

„В момента още нямаме и оферта, не знаем въобще какво се предлага, на каква цена, какви са условията. Едно мога да ви кажа обаче – че каквото и да прави българското правителство, ще им направи много по-добра и детайлна оценка на предложенията, ще види всички възможности и ползи, допълнителни ефекти, преди да вземе такова решение. Мисля че последния път българското правителство е взело решението на крак, което за мене не е правилния начин“, заяви Кирил Петков, цитиран от БНР.

Струва си да се отбележи, че България знае какво се предлага, защото американската оферта е на база на българското искане за такава. В него са заложени количествата стоки и услуги, които се искат. Има яснота и за приблизителното измерение на цената, което е било съобщено от американски представители по време на визита в София в края на март.

Вицепремиерът и министър на финансите Асен Василев, обаче е декларирал значително по-обрана позиция по отношение на покупката на още F-16.

„Сделка за вторите осем самолета ще има, след като България получи вече поръчаните“, e заявил той, цитиран от „24 часа“.

Това значи, че нова поръчка може да има след 2025 г., когато трябва да получим вече заявените осем машини.

В защита на проекта за покупка на още F-16 се хвърлиха от ГЕРБ.

„Сумата в проекта на новата поръчка на осем изтребителя F-16 е по-ниска от платеното през 2019 г. Тогава също се говори за $1,673 млрд., които в процеса на преговорите бяха свалени до 1,3 млрд. Сега, в офертата, която е предоставена, за същата сума има много повече въоръжение, което ще се предостави. Предстои американското правителство да изпрати преговорен екип и документи за преговори в България. В рамките на преговорите може да се постигне и по-добра цена”, заяви за БНР депутатът от ГЕРБ Христо Гаджев, който е и заместник-председател на комисията по отбрана в НС.

Думите на Гаджев, обаче не кореспондират добре с реалността. България подписа договора за покупка на осемте F-16 Block 70 на сумата от $1,256 млрд., като САЩ опростиха $56 млн. от тях под формата на военна помощ. Първоначалното уведомление до Конгреса на САЩ също бе на стойност от $1,673 млрд., но не е истина, че тогава сме поискали много по-малко въоръжение, отколкото сега. Заявени бяха 16 броя AIM-120C, 24 броя AIM-9X, 24 броя свободнопадащи бомби Mk 82 (227 kg) с взриватели и шест бомби от същия тип, както и комплекти за преоборудването на тези боеприпаси в управляеми – 15 комплекта GBU-49 Enhanced Paveway II и още толкова GBU-54 Laser JDAM. Освен това се иска и 28 малокалибрени управляеми боеприпаси GBU-39.

Сега България е заявила 19 броя AIM-120C, 20 броя AIM-9X, 28 управляеми боеприпаса GBU-39/B SDB, 24 свободно падащи авиобомби Mk 82 (плюс шест учебни), 12 кита да доработването им в управляеми боеприпаси GBU-38 JDAM или GBU-54 Laser JDAM и 12 кита за доработка до EGBU-49 Enhanced Paveway II.

Както се вижда, комплектът въоръжение е сходен.

Колкото до т.нар. „преговори”, през 2019 г. те се изчерпаха с посещение в САЩ на тогавашния заместник-министър на отбраната Атанас Запрянов, където той оряза пакета на сделката, а след това се опита да си измие ръцете с тогавашния командир на ВВС генерал-майор Цанко Стойков.

Президентът Румен Радев също се включи в темата. Той направи това по време на пресконференция след посещение на албанския му колега Илир Мета. Радев припомни, че през 2019 г. той е наложил вето на сделката, заради начина по която е сключена тя, а не заради конкретния тип.

„Тогава заявих, че правителството крие реалната цена от българската общественост. Реалната цена, за да могат онези осем самолета да бъдат експлоатирани по нормален начин и да имат нормални способности беше почти 3 млрд. лева. Българското правителство взе решение да ореже безобразно пакета и да ги сведе до някакви уж приемливи 2,1 млрд. Тогава ви обясняваха, че вторите осем самолета ще са много по-евтини. Видяхте ли, че не са?”, запита президентът.

Той обясни, че цените за това да имаш напълно оборудвана и функционираща ескадрила F-16 е много висока, а на правителството предстои много тежко решение – дали ще имаме пълна ескадрила, която заедно с инфраструктурата щяла да струва 5,5 млрд. лева? Радев обърна внимание на това какви ще са условията за едно евентуално разсрочено плащане – дали ще са 10 – 15 години или всичко трябва да се плати в рамките на една година.

Радев отбеляза, че твърденията, че е възможно носенето на дежурство по „ер полисинг” веднага след доставката през 2025 г. са неверни. Новият министър на отбраната Драгомир Заков изказа такава позиция в неделя.

В заключение, президентът призова правителството да разгледа всички възможни сценарии за това България да не спира сама да охранява небето си.

Свързани теми

Предишна публикация
Четири нидерландски F-35 пристигнаха у нас за изпълнение на „ер полисинг”
Следваща публикация
Конгресът бе уведомен за потенциална сделка за още осем F-16 за България на приблизителната стойност от 2,973 млрд. лева
150 прочитания

Най-четеното през седмицата

Прочетете още

Премиерът Борисов: Ще пазим небето на Македония с новите изтребители, защото не могат да завиват наблизо

Премиерът Бойко Борисов заяви, че се е договорил с македонския си колега, за това новите български изтребители да охраняват въздушното пространство на съседката ни, защото самолетите не можели да завиват. Такова обяснения той даде днес, 12 юни 2019 г., пред репортери на полигона Ново село, където наблюдаваше военно учение.

Президентът Радев припомни, че военно-транспортната ни авиация е ползвана за несвойствени задачи

„С интерес прочетох, че се търсят функции на военно-транспортната ни авиация. В периода 2009 – 2012 г. има към 70 полета с много интересни функции”, това каза днес, 15 декември 2017 г., президентът Румен Радев пред журналисти, като припомни скандалите с използването на военна техника за правителствени задачи по време на кабинета „Борисов 1”.

Парламентът обсъжда доклада на „Комисията „Gripen“ (на живо)

Народното събрание обсъжда днес, 5 октомври 2017 г. доклада на Временната комисия за проучване на процедурата около избор на нов боен самолет за ВВС. Докладът бе представен вчера, но поради липса на време дискусиите бяха оставени за днес.

Румъния иска още F-16, но прави малко по въпроса

Румънският министър на отбраната Михай Фифор заяви пред местни медии на 20 февруари 2018 г., че страната му иска да купи още 40 броя F-16, но реално по въпроса се прави много малко.

Меню