Политически реакции за покупката на следващите F-16

150 прочитания

След като късно снощи Конгреса на САЩ бе уведомен за потенциална сделка за продажбата на осем изтребителя F-16, у нас не закъсняха политическите реакции на новината. От управляващите дойдоха въздържани послания, ГЕРБ се хвърли в защита на проекта, а президентът Радев напомни, че отговорността е изцяло на правителството.

Още сутринта заместник-министъра на отбраната Йордан Божилов каза пред Военния телевизионен канал, че от уведомлението до Конгреса не следва нищо и България не е задължена да предприема действия по темата.

Късно следобед с подобно послание се включи и премиерът Кирил Петков, който обясни, че все още няма получена оферта от САЩ.

„В момента още нямаме и оферта, не знаем въобще какво се предлага, на каква цена, какви са условията. Едно мога да ви кажа обаче – че каквото и да прави българското правителство, ще им направи много по-добра и детайлна оценка на предложенията, ще види всички възможности и ползи, допълнителни ефекти, преди да вземе такова решение. Мисля че последния път българското правителство е взело решението на крак, което за мене не е правилния начин“, заяви Кирил Петков, цитиран от БНР.

Струва си да се отбележи, че България знае какво се предлага, защото американската оферта е на база на българското искане за такава. В него са заложени количествата стоки и услуги, които се искат. Има яснота и за приблизителното измерение на цената, което е било съобщено от американски представители по време на визита в София в края на март.

Вицепремиерът и министър на финансите Асен Василев, обаче е декларирал значително по-обрана позиция по отношение на покупката на още F-16.

„Сделка за вторите осем самолета ще има, след като България получи вече поръчаните“, e заявил той, цитиран от „24 часа“.

Това значи, че нова поръчка може да има след 2025 г., когато трябва да получим вече заявените осем машини.

В защита на проекта за покупка на още F-16 се хвърлиха от ГЕРБ.

„Сумата в проекта на новата поръчка на осем изтребителя F-16 е по-ниска от платеното през 2019 г. Тогава също се говори за $1,673 млрд., които в процеса на преговорите бяха свалени до 1,3 млрд. Сега, в офертата, която е предоставена, за същата сума има много повече въоръжение, което ще се предостави. Предстои американското правителство да изпрати преговорен екип и документи за преговори в България. В рамките на преговорите може да се постигне и по-добра цена”, заяви за БНР депутатът от ГЕРБ Христо Гаджев, който е и заместник-председател на комисията по отбрана в НС.

Думите на Гаджев, обаче не кореспондират добре с реалността. България подписа договора за покупка на осемте F-16 Block 70 на сумата от $1,256 млрд., като САЩ опростиха $56 млн. от тях под формата на военна помощ. Първоначалното уведомление до Конгреса на САЩ също бе на стойност от $1,673 млрд., но не е истина, че тогава сме поискали много по-малко въоръжение, отколкото сега. Заявени бяха 16 броя AIM-120C, 24 броя AIM-9X, 24 броя свободнопадащи бомби Mk 82 (227 kg) с взриватели и шест бомби от същия тип, както и комплекти за преоборудването на тези боеприпаси в управляеми – 15 комплекта GBU-49 Enhanced Paveway II и още толкова GBU-54 Laser JDAM. Освен това се иска и 28 малокалибрени управляеми боеприпаси GBU-39.

Сега България е заявила 19 броя AIM-120C, 20 броя AIM-9X, 28 управляеми боеприпаса GBU-39/B SDB, 24 свободно падащи авиобомби Mk 82 (плюс шест учебни), 12 кита да доработването им в управляеми боеприпаси GBU-38 JDAM или GBU-54 Laser JDAM и 12 кита за доработка до EGBU-49 Enhanced Paveway II.

Както се вижда, комплектът въоръжение е сходен.

Колкото до т.нар. „преговори”, през 2019 г. те се изчерпаха с посещение в САЩ на тогавашния заместник-министър на отбраната Атанас Запрянов, където той оряза пакета на сделката, а след това се опита да си измие ръцете с тогавашния командир на ВВС генерал-майор Цанко Стойков.

Президентът Румен Радев също се включи в темата. Той направи това по време на пресконференция след посещение на албанския му колега Илир Мета. Радев припомни, че през 2019 г. той е наложил вето на сделката, заради начина по която е сключена тя, а не заради конкретния тип.

„Тогава заявих, че правителството крие реалната цена от българската общественост. Реалната цена, за да могат онези осем самолета да бъдат експлоатирани по нормален начин и да имат нормални способности беше почти 3 млрд. лева. Българското правителство взе решение да ореже безобразно пакета и да ги сведе до някакви уж приемливи 2,1 млрд. Тогава ви обясняваха, че вторите осем самолета ще са много по-евтини. Видяхте ли, че не са?”, запита президентът.

Той обясни, че цените за това да имаш напълно оборудвана и функционираща ескадрила F-16 е много висока, а на правителството предстои много тежко решение – дали ще имаме пълна ескадрила, която заедно с инфраструктурата щяла да струва 5,5 млрд. лева? Радев обърна внимание на това какви ще са условията за едно евентуално разсрочено плащане – дали ще са 10 – 15 години или всичко трябва да се плати в рамките на една година.

Радев отбеляза, че твърденията, че е възможно носенето на дежурство по „ер полисинг” веднага след доставката през 2025 г. са неверни. Новият министър на отбраната Драгомир Заков изказа такава позиция в неделя.

В заключение, президентът призова правителството да разгледа всички възможни сценарии за това България да не спира сама да охранява небето си.

Свързани теми

Предишна публикация
Четири нидерландски F-35 пристигнаха у нас за изпълнение на „ер полисинг”
Следваща публикация
Конгресът бе уведомен за потенциална сделка за още осем F-16 за България на приблизителната стойност от 2,973 млрд. лева
150 прочитания

Най-четеното през седмицата

Прочетете още

Полетите в Граф Игнатиево са спрени

Полетите в авиобаза Граф Игнатиево са били спрени рано сутринта днес, 24 октомври 2017 г., поради това, че летателният състав масово е докладвал, че се чувства психологически непригоден за полети. Бойното дежурство продължава да се носи. Това научи АЕРО от собствени източници.

Бъдещето на ВВС на Обединените арабски емирства все още е неясно

С наближаването на традиционното Дубайско авиошоу, отново изникват въпросите за това как изключително заможните Обединени арабски емирства (ОАЕ) смятат да развиват своите военновъздушни сили. За това пише Aviation Week.

Шведското правителство: Отговаряме на изискванията и сме под бюджета от 1,5 млрд. лева

Шведското предложение отговаря на всички изисквания и е под бюджета от 1,5 млрд. лева без ДДС. Това се казва в позиция на шведската държавна Агенция за отбранително имущество (FMV) публикувана днес, 22 декември 2018 г.

Dassault и Airbus подканиха Франция и Германия за конкретни договори по FCAS

В обща декларация, ръководителите на Dassault Aviation Ерик Трапие и на Airbus Defense and Space Дирк Хоке, подканиха правителствата на Франция и Германия да подпишат възможно най-скоро нови договори за разработката на бойната система от следващо поколение FCAS (Future Combat Air System).

Премиерът Борисов похвали министрите си за сделката за F-16

Министър-председателят Бойко Борисов похвали министрите си за сделката за покупката на F-16 и не пропусна да се самопохвали с поздравите, които получи от Държавния департамент на САЩ. Това стана днес, 31 юли 2019 г., преди редовното заседание на Министерски съвет.

Меню