ВВВУ набира дарения за изграждане на паметник МиГ-21

349 прочитания

Висшето военновъздушно училище (ВВВУ) „Георги Бенковски” стартира дарителска кампания с цел набиране на средства за поставянето на изтребител МиГ-21Ф-13, като паметник пред новия учебен комплекс в град Плевен.

ВВВУ предстои да открие Изнесения комплекс за авиационно образование (ИКАО) в Плевен. Комплексът ще се помещава в бившето училище „Марин Дринов“. Идеята е пред официалния вход на сградата да се постави паметник с изтребител МиГ-21Ф-13.

„За подготовката на площадката, транспортирането на самолета и поставянето му на определеното място, са необходими средства“, обяснява Валя Минкова, старши експерт във висшето училище, цитирана от БТА.

Даренията могат да се превеждат по сметката на ВВВУ, като трябва да се отбележи, че сумата е за дарение за паметника МиГ-21. Банковите данни са следните:

ВВВУ „ГЕОРГИ БЕНКОВСКИ“, ГРАД ДОЛНА МИТРОПОЛИЯ

БАНКА: БАНКА ДСК, КЛОН ПЛЕВЕН

IBAN:BG17STSA 9300 3132 3200 01

BIC: STSABGSF

Средства в брой ще се събират и чрез дарителската кутия в приемната на началника на училището.

Срокът на дарителската кампания е до окончателното поставяне на самолета МиГ-21Ф-13 пред сградата на ИКАО.

За целта ще се използва МиГ-21Ф-13 с борден номер 422 (на снимката горе), който в момента е наличен във ВВВУ. Машината има заводски номер 1118 и е произведен в Авиационен завод 30 в Москва през септември 1963 г. Заедно с останалите 11 броя МиГ-21Ф-13 той е получен в България на следващия месец и започва службата си на военното летище Граф Игнатиево. Още през 1972 г. самолетът е предаден, като учебно пособие във военното училище в Долна Митрополия.

През 1963 г. България получава общо 12 броя фронтови изтребители МиГ-21Ф-13. По време на експлоатацията им са загубени три машини. От останалите девет, пет са нарязани за скрап, един е запазен в авиационния музей в Крумово, един е паметник в град Хасково, друг е паметник в самоковското село Радуил и последният е във ВВВУ.

Повече за това как започва експлоатацията на МиГ-21Ф-13 в България, може да прочетете тук.

Свързани теми

Предишна публикация
Двама летци със самостоятелен полет на L-39ZA
Следваща публикация
Гръцка и израелска компания ще доставят безпилотни апарати за Сухопътни войски
349 прочитания

Най-четеното през седмицата

Прочетете още

70 години от преминаването на звуковата бариера

Точно преди 70 години, на 14 октомври 1947 г., капитан Чарлз „Чък” Йегър прави първото документирано преминаване на звуковата бариера и осъществява свръхзвуков полет с изпитателния ракетоплан Bell X-1.

Меню