ВВВУ набира дарения за изграждане на паметник МиГ-21

336 прочитания

Висшето военновъздушно училище (ВВВУ) „Георги Бенковски” стартира дарителска кампания с цел набиране на средства за поставянето на изтребител МиГ-21Ф-13, като паметник пред новия учебен комплекс в град Плевен.

ВВВУ предстои да открие Изнесения комплекс за авиационно образование (ИКАО) в Плевен. Комплексът ще се помещава в бившето училище „Марин Дринов“. Идеята е пред официалния вход на сградата да се постави паметник с изтребител МиГ-21Ф-13.

„За подготовката на площадката, транспортирането на самолета и поставянето му на определеното място, са необходими средства“, обяснява Валя Минкова, старши експерт във висшето училище, цитирана от БТА.

Даренията могат да се превеждат по сметката на ВВВУ, като трябва да се отбележи, че сумата е за дарение за паметника МиГ-21. Банковите данни са следните:

ВВВУ „ГЕОРГИ БЕНКОВСКИ“, ГРАД ДОЛНА МИТРОПОЛИЯ

БАНКА: БАНКА ДСК, КЛОН ПЛЕВЕН

IBAN:BG17STSA 9300 3132 3200 01

BIC: STSABGSF

Средства в брой ще се събират и чрез дарителската кутия в приемната на началника на училището.

Срокът на дарителската кампания е до окончателното поставяне на самолета МиГ-21Ф-13 пред сградата на ИКАО.

За целта ще се използва МиГ-21Ф-13 с борден номер 422 (на снимката горе), който в момента е наличен във ВВВУ. Машината има заводски номер 1118 и е произведен в Авиационен завод 30 в Москва през септември 1963 г. Заедно с останалите 11 броя МиГ-21Ф-13 той е получен в България на следващия месец и започва службата си на военното летище Граф Игнатиево. Още през 1972 г. самолетът е предаден, като учебно пособие във военното училище в Долна Митрополия.

През 1963 г. България получава общо 12 броя фронтови изтребители МиГ-21Ф-13. По време на експлоатацията им са загубени три машини. От останалите девет, пет са нарязани за скрап, един е запазен в авиационния музей в Крумово, един е паметник в град Хасково, друг е паметник в самоковското село Радуил и последният е във ВВВУ.

Повече за това как започва експлоатацията на МиГ-21Ф-13 в България, може да прочетете тук.

Свързани теми

Предишна публикация
Двама летци със самостоятелен полет на L-39ZA
Следваща публикация
Гръцка и израелска компания ще доставят безпилотни апарати за Сухопътни войски
336 прочитания

Най-четеното през седмицата

Прочетете още

40 години от първия полет на МиГ-29

Точно преди 40 години, на 6 октомври 1977 г., своя дебютен полет изпълнява първия прототип на изтребителя МиГ-29. Полетът е осъществен от шеф-пилота на ММЗ „ Зенит” Александър Федотов.

Най-успешният дивизион

Известният словашки военен журналист Мирослав ДЮРЕШИ се занимава от няколко години с изследване на действията на противовъздушната отбрана на Югославия по време на войната от 1999 г. и завързва сериозни познанства с военни, участвали в отбраната на Белград. В тази статия той проследява бойните действия на най-успешния зенитно-ракетен дивизион, участвал в отбраната на Белград.

Нова книга – „Ми-24 в България“

Първата книжка от поредицата „Библиотека АЕРО“, наследник на специалните броеве, посветени на отделни бойни летателни…

Отново ще се направи опит за възстановяване на ВВВУ

Министерство на отбраната ще направи нов опит за възстановяването на Висшето военновъздушно училище в Долна Митрополия. Документи за това трябва да се внасят до 2020 г. в Националната агенция за оценка и акредитация (НАОА). Това съобщи министърът на отбраната Красимир Каракачанов, цитиран от сайта otbrana.com.

gabrovnitca

МО продава летище Габровница

Министерство на отбраната пусна за продажба част от бившето летище Габровница, край Монтана. Началната цена…
Меню