Сертифицираха първата болнична вертолетна площадка от системата HEMS

144 прочитания

Главният директор на ГД „ГВА“ Анелия Маринова връчи удостоверението за експлоатационна годност на първото болнично вертолетно летище (площадка), изградено на територията на МБАЛ „Уни Хоспитал“ в Панагюрище. То е предназначено за обслужване на полети за нуждите на системата за спешна медицинска помощ по въздух. Това съобщиха от транспортното министерство днес, 15 ноември 2023 г.

„HEMS е не само задължително условие за осъществяване на адекватна медицинска грижа, тя е животоспасяваща и нашето общество отдавна очаква реализацията на този проект“, заяви Анелия Маринова.

Тя припомни, че преди месец е открита първата регистрирана оперативна база за спешна медицинска помощ по въздух на територията на ВВВУ „Георги Бенковски“ в Долна Митрополия.

„Болничните хеликоптерни летища са важна част от системата за спешна помощ по въздуха“, подчерта още Маринова.

Преди пускането в експлоатация на вертолетното летище ГД „Гражданска въздухоплавателна администрация“ извърши аеронавигационно изследване на съоръжението. Летището отговаря на всички нормативни изисквания, свързани с осигуряване безопасността на полетите на медицинските хеликоптери.

При откриването, на площадката се приземи вертолет Bell 206 от състава на българските ВВС.

Спешното отделение на МБАЛ „Уни хоспитал“ отговаря на най-високото (трето ниво) на компетентност. Наличието на болнично вертолетно летище е допълнителна възможност за навременно транспортиране на пациенти със политравматични състояния, сърдечно-съдови и мозъчно-съдови заболявания. Времето за достигане до лечебно заведение е сред факторите за спасяване на човешкия живот и опазване на качеството му, информираха от болницата.

Откриването на вертолетната площадка е част от започналия процес за осигуряване на спешна и животоспасяваща медицинска услуга за пациентите. За успешното ѝ сертифициране са покрити изискванията на Наредба №20 на транспортното министерство, която регламентира експлоатационната годност на летищата, лицензирането на летищни оператори и наземното обслужване.

Към момента в България има още шест изградени болнични вертолетни летища, които са в процедура по регистрация:

УМБАЛ „Лозенец“ – София; УМБАЛ „Проф. Александър Чирков“ – София; УМБАЛ „Света Анна” –София; УМБАЛ „Канев“ – Русе; УМБАЛ „Свети Георги“ – Пловдив; Аварийно-спасително вертолетно летище на южния портал на тунел „Железница“ на автомагистрала „Струма“.

Други четири хеликоптерни площадки са в процес на проектиране: МБАЛ „Д-р Иван Селимински“ – Сливен; УМБАЛ „Д-р Георги Странски“ – Плевен; МОБАЛ „Д-р Стефан Черкезов“ – Велико Търново; УМБАЛ „Проф. д-р Стоян Киркович“ – Стара Загора.

Първият от шестте поръчани медицински вертолета AW 109 Trekker ще пристигне в България в началото на януари 2024 г. С тях ще се изгради система за спешна медицинска помощ по въздуха (HEMS), която ще покрива цялата държава. Екипажите за първата машина вече се обучават в Италия. Всички шест машини ще бъдат доставени у нас до средата на 2026 г.

Свързани теми

Предишна публикация
Цел: Ефективност на достъпни цени
Следваща публикация
Първият медицински вертолет пристига на 15 януари 2024 г.
144 прочитания

Най-четеното през седмицата

Прочетете още

МО стартира обществена поръчка за ремонт на Ми-17 и Ми-24

Министерство на отбраната стартира обществена поръчка за сключване на рамково споразумение за ремонт на два вертолета Ми-17 и четири броя Ми-24. Това се вижда от обявлението, публикувано на сайта за обществени поръчки на МО.

Италия представи концепцията си за заместник на AW129

Италианските въоръжени сили разкриха как ще изглежда заместникът на сега експлоатирания щурмови вертолет AW129 Mangusta (на служба известен като AH-129D). Машината, която ще се разработи от Leonardo ще бъде идеологическо развитие на AW129, но ще се опира на технологиите на транспортния AW149.

Първи два Enstrom 480B-G за военно обучение в Чехия

Чешката отбранителна компания LOM Praha,която контролира център за ремонт и поддръжка на авиационна техника и военен авиационен учебен център, получи първите два от поръчаните шест учебни вертолета Enstrom 480B-G.

Откриха паметна плоча за загиналия майор Георги Анастасов

По случай една година от катастрофата с вертолет AS 565 MB Panther и смъртта на неговият командир майор Георги Анастасов, на 4 юли 2018 г. в морската вертолетна авиобаза „Чайка” се проведе военен ритуал за откриване на обновената паметна плоча на загиналите военнослужещи от формированието. Това съобщиха от ВМС.

Черна гора получи първия си Bell 412

Военновъздушните сили на Черна гора получиха първия си вертолет Bell 412. Машината е част от договор, който бе подписан през януари тази година.

Меню