Сертифицираха първата болнична вертолетна площадка от системата HEMS

195 прочитания

Главният директор на ГД „ГВА“ Анелия Маринова връчи удостоверението за експлоатационна годност на първото болнично вертолетно летище (площадка), изградено на територията на МБАЛ „Уни Хоспитал“ в Панагюрище. То е предназначено за обслужване на полети за нуждите на системата за спешна медицинска помощ по въздух. Това съобщиха от транспортното министерство днес, 15 ноември 2023 г.

„HEMS е не само задължително условие за осъществяване на адекватна медицинска грижа, тя е животоспасяваща и нашето общество отдавна очаква реализацията на този проект“, заяви Анелия Маринова.

Тя припомни, че преди месец е открита първата регистрирана оперативна база за спешна медицинска помощ по въздух на територията на ВВВУ „Георги Бенковски“ в Долна Митрополия.

„Болничните хеликоптерни летища са важна част от системата за спешна помощ по въздуха“, подчерта още Маринова.

Преди пускането в експлоатация на вертолетното летище ГД „Гражданска въздухоплавателна администрация“ извърши аеронавигационно изследване на съоръжението. Летището отговаря на всички нормативни изисквания, свързани с осигуряване безопасността на полетите на медицинските хеликоптери.

При откриването, на площадката се приземи вертолет Bell 206 от състава на българските ВВС.

Спешното отделение на МБАЛ „Уни хоспитал“ отговаря на най-високото (трето ниво) на компетентност. Наличието на болнично вертолетно летище е допълнителна възможност за навременно транспортиране на пациенти със политравматични състояния, сърдечно-съдови и мозъчно-съдови заболявания. Времето за достигане до лечебно заведение е сред факторите за спасяване на човешкия живот и опазване на качеството му, информираха от болницата.

Откриването на вертолетната площадка е част от започналия процес за осигуряване на спешна и животоспасяваща медицинска услуга за пациентите. За успешното ѝ сертифициране са покрити изискванията на Наредба №20 на транспортното министерство, която регламентира експлоатационната годност на летищата, лицензирането на летищни оператори и наземното обслужване.

Към момента в България има още шест изградени болнични вертолетни летища, които са в процедура по регистрация:

УМБАЛ „Лозенец“ – София; УМБАЛ „Проф. Александър Чирков“ – София; УМБАЛ „Света Анна” –София; УМБАЛ „Канев“ – Русе; УМБАЛ „Свети Георги“ – Пловдив; Аварийно-спасително вертолетно летище на южния портал на тунел „Железница“ на автомагистрала „Струма“.

Други четири хеликоптерни площадки са в процес на проектиране: МБАЛ „Д-р Иван Селимински“ – Сливен; УМБАЛ „Д-р Георги Странски“ – Плевен; МОБАЛ „Д-р Стефан Черкезов“ – Велико Търново; УМБАЛ „Проф. д-р Стоян Киркович“ – Стара Загора.

Първият от шестте поръчани медицински вертолета AW 109 Trekker ще пристигне в България в началото на януари 2024 г. С тях ще се изгради система за спешна медицинска помощ по въздуха (HEMS), която ще покрива цялата държава. Екипажите за първата машина вече се обучават в Италия. Всички шест машини ще бъдат доставени у нас до средата на 2026 г.

Свързани теми

Предишна публикация
Цел: Ефективност на достъпни цени
Следваща публикация
Първият медицински вертолет пристига на 15 януари 2024 г.
195 прочитания

Най-четеното през седмицата

Прочетете още

Пентагонът търси 150 вертолета Bell

Пентагонът има намерение да купи до 150 вертолета построени от Bell Helicopter, които ще са предназначени за американски правителствени агенции и експорт. Това съобщава IHS Jane’s.

Вертолет на ВВС гаси пожар в района на Сандански

Вертолет Ми-17 от състава на Военновъздушните сили се включи в потушаването на голям горски пожар в района между селата Илинденци и Плоски, община Сандански, област Благоевград. Това съобщават от МО.

Меню