Paramount Group стартира серийното производство на AHRLAC

54 прочитания

Южноафриканската компания Paramount Group обяви, че стартира серийното производство на лекия разузнавателно-ударен самолет Mwari, който е известен още с абривиетурата AHRLAC (Advanced High Performance Reconnaissance Light Aircraft).

Paramount Group е сключила сделка за неназовано количество Mwari с клиент, който в момента не желае да бъде разкриван. Първите доставки ще станат факт до края на юни 2018 г.

Компанията вече е построила и изпитала предсериен самолет, който се различава от прототипа на Mwari с редица подобрения в пилотската кабина и тактико-техническите си характеристики.

Екипажът получава кислородна система, променен фанар и катапултни кресла Martin-Baker MB.17 за двамата члена на екипажа. Има подобрения по авиониката. Серийният самолет получава прибираемо шаси, а самата конструкция е олекотена чрез използване на по-модерни материали, които пък дават възможност за претоварвания до 8 единици.

Предстоят оръжейните изпитания на серийният Mwari. До момента машината бе демонстрирана с противотанковите ракети Mokopa, но ще получи и възможността да използва 20-mm оръдие в контейнер, 70-mm неуправляеми ракети и 227-kg управляеми бомби.

Прототипът на AHRLAC е натрупал над 300 часа във въздуха, като машината е тествана в различни краища на Южна Африка, при полети в много горещо време и в полети от високопланински площадки.

Прототипът ще продължи да се използва от компанията за други тестове свързани с програмата AHRLAC – най-вече за подобряване на сензорите и използване на по-широк кръг оръжия.

Mwari се задвижва от един турбовитлов двигател PT-6A-66 (710 kW), има двучленен екипаж и има шест точки за окачване на боен товар под крилото. Машината е тествана с различни управляеми и неуправляеми боеприпаси. Във фюзелажа има голяма ниша, в която може да се поставя различно оборудване за наблюдаване, разузнаване или РЕБ.

Максималната крайсерска скорост достига 505 km/h, a продължителността на полета е седем часа. Максималната излетна маса достига 3800 kg. Според компанията производител единичната цена на Mwari трябва да е под $10 млн.

Самолетът полетя за първи път през юли 2014 г.

Свързани теми

Предишна публикация
Новият главен продавач на Airbus ще се съсредоточи върху A330neo
Следваща публикация
Lufthansa показа новата си ливрея
54 прочитания

Най-четеното през седмицата

Прочетете още

Boeing вижда пазар за 2600 броя T-X

Boeing вижда пазар за 2600 броя от новия си самолет T-X, не само в ролята му на учебна машина, но и като боен самолет. Това съобщава Air Force Magazine.

Два Ту-160 ще посетят Южна Африка

Два стратегически бомбардировача Ту-160 от състава на руските ВКС ще посетят Южна Африка утре, 22 октомври 2019 г. Това се казва в съобщение на руското и южноафриканското МО.

Малайзия търси лек боен самолет

Малайзия планира да стартира конкурс за придобиването на лек боен самолет, който също така да бъде използван и в качеството му на учебно-тренировъчна машина за напреднало и преходно изтребително обучение. Това е съобщил генерал Афенди Буан, командващ Кралските малайзийски ВВС, цитиран от AIN.

TAI скоро ще експортира Hürkuş-C

TAI (Turkish Aerospace Industries) скоро ще подпише експортен договор за въоръжения турбовитлов самолет Hürkuş-C. Това…

Малайзия подписа за 18 броя FA-50

Малайзия подписа договор за покупката на 18 леки бойни самолета FA-50. Споразумението бе разписано с…
Меню