Официално показаха Ил-22ПП

147 прочитания

Русия за първи път официално показа новия си самолет за радиоелектронна борба Ил-22ПП. Това стана по време на въздушния парад над Кубинка по случай 105-тата годишнина на руската военна авиация, който се проведе на 12 август 2017 г.

По време на парада премина единичен Ил-22ПП, като в края на миналата година на руските ВКС бяха предадени общо три такива самолети, които са основно предназначени да извършват далечни ескортни мисии, като създават смущения и може да извършва съпътстващи мисии по радио-електронно разузнаване.

Машината се базира на Ил-22, който от своя страна е версия на пътническия турбовитлов самолет Ил-18Д. Базовият Ил-22 е въздушен команден пункт.

Ил-22ПП се различава лесно по четирите големи обтекала разположени симетрично странично на фюзелажа. В тях са антените на системата за РЕБ Л-415. В опашната част и под фюзелажа са разположени още две антени.

Освен това самолетът е снабден с голям брой автомати за разхвърляне на топлинни капани и диплонни отражатели.

Спроед разработчика ОКБ Мясищев Ил-22ПП може да забива противникови радари, радарни системи за насочване на ракети „земя-въздух”, системи за управление на крилати ракети, както и тактически системи за обмен на данни от типа на Link 16.

Ил-22ПП е създаден в рамките на програмата „Порубщик”, която бе стартирана официално през 2009 г. Първият и единствен прототип полита през 2011 г., а държавните изпитания са приключени през 2015 г. Преоборудвани са три самолета, като всички те преди това са били командни пунктове Ил-22.

Свързани теми

Предишна публикация
Иран преговаря с Airbus Helicopters за 48 вертолета
Следваща публикация
Хърватска ремонтира вертолетите си Ми-171 в Русия
147 прочитания

Най-четеното през седмицата

Прочетете още

Руското МО отново гледа към МиГ-АТ

Руското Министерство на отбраната отново се е заинтересувало от реактивния учебно-тренировъчен самолет МиГ-АТ. Това е заявил вицепрезидентът на ОАК Сергей Коротков, цитиран от ТАСС.

Свалянето на Ил-20 – пореден епизод

На 23 септември 2018 г. руското военно министерство огласи своята окончателна версия за свалянето на разузнавателния самолет Ил-20М в Сирия.

Т-50 официално ще получи индекса Су-57

Главнокомандващият ВКС на Руската федерация генерал-полковник Виктор Бондарев съобщи, че серийните изтребители Т-50 ще получат…

Монголия получи МиГ-29

Монголия получи два МиГ-29. Машините са предназначени за ВВС на страната и са употребявани преди това от руските ВКС.

Доставиха стотния Су-35

Произведен е стотният сериен изтребител Су-35С. Самолета е бил предаден на ВКС на Русия днес, 11 декември 2018 г. по време на церемония в завода на Сухой в Комсомолск на Амур като част от последната партида за 2018г. Това съобщават от ОАК.

Приключва тренировката „Ramstein Guard BGR 2019”

По време на тренировката „Ramstein Guard BGR 2019”, която приключва утре, 4 октомври 2019 г., бяха извършени съвместни тренировки между формирования от изтребителната авиация, щурмовата авиация, ЗРВ и РТВ на българските Военновъздушни сили в условията на радиоелектронни смущения. Това съобщават от ВВС.

Меню