Официално показаха Ил-22ПП

266 прочитания

Русия за първи път официално показа новия си самолет за радиоелектронна борба Ил-22ПП. Това стана по време на въздушния парад над Кубинка по случай 105-тата годишнина на руската военна авиация, който се проведе на 12 август 2017 г.

По време на парада премина единичен Ил-22ПП, като в края на миналата година на руските ВКС бяха предадени общо три такива самолети, които са основно предназначени да извършват далечни ескортни мисии, като създават смущения и може да извършва съпътстващи мисии по радио-електронно разузнаване.

Машината се базира на Ил-22, който от своя страна е версия на пътническия турбовитлов самолет Ил-18Д. Базовият Ил-22 е въздушен команден пункт.

Ил-22ПП се различава лесно по четирите големи обтекала разположени симетрично странично на фюзелажа. В тях са антените на системата за РЕБ Л-415. В опашната част и под фюзелажа са разположени още две антени.

Освен това самолетът е снабден с голям брой автомати за разхвърляне на топлинни капани и диплонни отражатели.

Спроед разработчика ОКБ Мясищев Ил-22ПП може да забива противникови радари, радарни системи за насочване на ракети „земя-въздух”, системи за управление на крилати ракети, както и тактически системи за обмен на данни от типа на Link 16.

Ил-22ПП е създаден в рамките на програмата „Порубщик”, която бе стартирана официално през 2009 г. Първият и единствен прототип полита през 2011 г., а държавните изпитания са приключени през 2015 г. Преоборудвани са три самолета, като всички те преди това са били командни пунктове Ил-22.

Свързани теми

Предишна публикация
Иран преговаря с Airbus Helicopters за 48 вертолета
Следваща публикация
Хърватска ремонтира вертолетите си Ми-171 в Русия
266 прочитания

Най-четеното през седмицата

Прочетете още

Първи полет на Ка-52М

Днес 10 август 2020 г., руското министерство на промишлеността и търговията обяви, че модернизират боен…

Полетял е третия предсериен МиГ-35

Третият предсериен изтребител МиГ-35 е полетял. Това става ясно от фотография, която показва самолета в полет от заводското летище на Луховицкия авиационен завод на РСК „МиГ”.

Провежда се тренировката „Ramstein Guard BGR 2019”

В периода от 29 септември до 4 октомври 2019 г. българските Военновъздушни сили ще вземат участие в тренировка на сили и средства за ПВО за работа в условия на радиоелектронни смущения „Ramstein Guard BGR 2019”. Това съобщиха от ВВС.

Меню