Официално показаха Ил-22ПП

61 прочитания

Русия за първи път официално показа новия си самолет за радиоелектронна борба Ил-22ПП. Това стана по време на въздушния парад над Кубинка по случай 105-тата годишнина на руската военна авиация, който се проведе на 12 август 2017 г.

По време на парада премина единичен Ил-22ПП, като в края на миналата година на руските ВКС бяха предадени общо три такива самолети, които са основно предназначени да извършват далечни ескортни мисии, като създават смущения и може да извършва съпътстващи мисии по радио-електронно разузнаване.

Машината се базира на Ил-22, който от своя страна е версия на пътническия турбовитлов самолет Ил-18Д. Базовият Ил-22 е въздушен команден пункт.

Ил-22ПП се различава лесно по четирите големи обтекала разположени симетрично странично на фюзелажа. В тях са антените на системата за РЕБ Л-415. В опашната част и под фюзелажа са разположени още две антени.

Освен това самолетът е снабден с голям брой автомати за разхвърляне на топлинни капани и диплонни отражатели.

Спроед разработчика ОКБ Мясищев Ил-22ПП може да забива противникови радари, радарни системи за насочване на ракети „земя-въздух”, системи за управление на крилати ракети, както и тактически системи за обмен на данни от типа на Link 16.

Ил-22ПП е създаден в рамките на програмата „Порубщик”, която бе стартирана официално през 2009 г. Първият и единствен прототип полита през 2011 г., а държавните изпитания са приключени през 2015 г. Преоборудвани са три самолета, като всички те преди това са били командни пунктове Ил-22.

Свързани теми

Предишна публикация
Иран преговаря с Airbus Helicopters за 48 вертолета
Следваща публикация
Хърватска ремонтира вертолетите си Ми-171 в Русия
61 прочитания

Най-четеното през седмицата

Прочетете още

Су-35 стреля с Р-37М

Кадри с изстрелването на далекобойната ракета Р-37М от изтребител Су-35 се появиха в официален клип…

Ракетата „Кинжал” е изпълнила 12 успешни теста

Новият руски хиперзвуков ракетен комплекс Х-47М2 „Кинжал” е била изстрелвана тестово 12 пъти от изтребител МиГ-31К. Това съобщава американската телевизия CNBC, цитирайки източници в американските разузнавателни служби.

Меню