Румъния търси доставка на спасителни хеликоптери

674 прочитания

Четирима кандидата да връчили своите предложения за доставката на нови спасителни хеликоптери за румънската система за гражданска защита IGSU. Спасителните хеликоптери от среден/тежък клас са предназначени за спасяване на суша и на море, като тези от втората категория се изисква да имат допълнително оборудване за полети над вода.

Освен спасителни и медицински мисии, новите хеликоптери ще трябва да са използват и за транспортни задачи – превоз на пътници и товари (вътрешен и на външно окачване, с максимална маса 2700 kg).

Тръжната процедура в Румъния, започнала в началото на май 2020 г., е за сключване на рамково споразумение за доставка на до 12 броя хеликоптери от среден/тежък клас (определя се от максималната излетна маса, която тук е дадена като не по-малко от 7500 kg), за срок от 48 месеца, на обща цена €273 млн. Поръчките след това ще се правят за по няколко броя през следващите четири години, в зависимост от наличния бюджет. Машините ще изпълняват задачи в интерес на IGSU, но оператор ще е авиационната дирекция на МВР на Румъния.

Финансирането на проекта е смесено – от европейски фондове и националния бюджет. Минималният брой хеликоптери, които може да се закупят е четири – два за работа на суша, и два за работа над море. Те трябва да са имат модерна спасителна и медицинска апаратура на борда (с носилки за минимум трима пациенти в критично състояние), както и система за защита от обледеняване при полет в предварително известни условия за обледеняване. Максималната цена на спасителен вертолет за работа над суша е определена €21,46 млн., а над море – €25,29 млн. Освен машините, покупката включва още обучение на екипажи и наземно оборудване, които трябва да се включат в максималната цена.

Кандидатите, които са връчили предложения в първия кръг (предварителна селекция), до 15 юни, са Airbus Helicopters Romania, Leonardo Helicopter Division, полския клон на американската компания Sikorsky, както и регистрираната в Кипър компания Exclases Europe Limited. След това, на втория кръг, тези участници, преминали предварителната селекция (максимално трима), ще бъдат поканени за връчване на пълноценни оферти с ценови и технически предложения – те ще бъдат отворени в началото на август. От страна на Airbus Helicopters Romania най-вероятно е предложен Н215 Super Puma (на снимката), от Leonardo Helicopter Division – AW189, от Sikorsky – S-70i.

Според румънското интернет-издание Romania Insider, тръжната процедура е голям шанс за европейския производител Airbus Helicopters (който участва чрез румънското си подразделение) да направи реален бизнес в страната, свързан с производство на хеликоптери. Той имаше преди години големи планове да строи завод в Брашов за сглобяване на модела H215 Super Puma, но през миналата година предупреди, че замразява плановете, защото не е получил поръчки от румънското правителство. Заводът на Airbus Helicopters Romania се използва за техническо обслужване на хеликоптери, включително и на български военни хеликоптери от ВВС и ВМС.

Свързани теми

Предишна публикация
Швеция започва работа по следващия си изтребител
Следваща публикация
Индонезия се интересува от австрийските Eurofighter
674 прочитания

Най-четеното през седмицата

Прочетете още

98 броя Ми-28НМ за руската армейска авиация

По време на военно-техническия форум „Армия-2019“, провеждан момента във военно-историческия парк „Патриот“ в Кубинка до Москва, руското военно министерство е направило поръчка за 98 щурмови вертолета Ми-28НМ.

МО: Не сме имали официално запитване за участие в спасителна акция от ПСС

Министерство на отбраната не е получавала официално запитване за участие в спасителната акция в Пирин на 16 септември 2019 г. Това отговориха от военното ведомство на запитването на АЕРО.

Меню