IAG купува Niki за €20 млн.

10 прочитания

Холдингър International Airlines Group (IAG) обяви, че ще купи австрийската нискотарифна авиокомпания Niki за €20 млн. и ще предостави други €16,5 млн. за да подобри ликвидността ни. Това съобщава Reuters.

Продажбата, за която се преговаря в последните седмици, е последната глава от закриването на фалиралата Air Berlin, която бе собственик на Niki.

IAG e собственик на Aer Lingus, British Airways, Iberia, Vueling и няколко други авиокомпании.

IAG обявиха, че Niki ще стане част от нискотарифната авиокомпания Vueling. На работа ще останат около 740 от около 1000-та служители на Niki. В покупката влизат и 15 броя A320 и слотове на летищата във Виена Дюселдорф, Мюнхен, Палма и Цюрих.

От IAG са заявили, че Niki е била сред най-стабилните части на Air Berlin и очакват лесното ѝ интегриране във Vueling.

Niki подаде молба за обявяване в несъстоятелност на 13 декември, след като разговорите за покупката ѝ от Lufthansa пропаднаха, поради сигнали от Европейската комисия, че няма да даде разрешение за сделката от опасения за монополизация на въздушните превози в Германия. Авиокомпанията спря полети на следващия ден.

Мениджмънта на Niki усилено търсеше друг купувач, след пропадане на разговорите с Lufthansa. Очаква се сделката да се финализира до края на февруари.

Niki бе основана от бювшия световен шампион от Формула 1 Ники Лауда през 2003 г. и бе купена изцяло от Air Berlin през 2011 г. Лауда се опита да си върне контрола на компанията след фалита на Air Berlin, но това се оказа неуспешно.

Air Berlin продаде сериозна част от бизнеса си на Lufthansa и сключи сделка за част от слотовете си с easyJet.

Свързани теми

Предишна публикация
Grand Caravan катастрофира в Коста Рика
Следваща публикация
Два Як-130 се сблъскаха във въздуха над Бангладеш
10 прочитания

Най-четеното през седмицата

Прочетете още

Lufthansa и easyJet водят преговори за част от активите на Air Berlin

Изпадналата в несъстоятелност германска авиокомпания Air Berlin води преговори с Lufthansa и easyJet, като се надява да успее да продаде част от активите си до средата на следващия месец с надеждата да не прекратява операции и да спаси възможно най-много работни места. Това съобщава Reuters.

Ники Лауда взима Niki за малко над €30 млн.

Бившият световен шампион от Формула 1 Ники Лауда е спечелил наддаването на авиокомпанията Niki срещу сумата от €30,3 млн. Това съобщава германският вестник Bild am Sonntag, цитиран от Reuters.

Ники Лауда си върна контрола над Niki

Бившият пилот и световен шампион от Формула 1 Ники Лауда успя да спечели наддаването за покупката на авиокомпанията Niki, след сериозни преговори и развалено споразумение с холдинга IAG. Това съобщава Reuters.

Niki подава заявление за обявяване в несъстоятелност след провала на сделката с Lufthansa

Нискотарифната авиокомпания Niki обяви, че стартира процедура по обявяване в несъстоятелност, след като днес, 13 декември 2017 г., стана ясно, че Lufthansa се изтегля от преговорите за придобиване, след сигнали от Европейската комисия, че сделката няма да бъде одобрена.

Меню