Унгарските ВВС получиха два A319

5 прочитания

Унгарските ВВС получиха два пътнически самолета Airbus A319 в рамките на церемония провела се миналата седмица. Машините ще се използват за транспортни задачи в интерес на въоръжените сили на страната.

Двата самолета бяха купени през декември 2017 г. Машините са експлоатирани преди това от фалиралата авиокомпания Air Berlin. Унгарското правителство не дава информация за това на каква цена е купила двата самолета, но обяснява, че сделката е изгодна и самолетите са купени на цена по-малко от половината на цената на новопроизведен A319, която в момента е около $92 млн.

Преди да бъдат доставени на унгарските ВВС, машините са били пребоядисани и са получили сива камуфлажна окраска и опознавателни знаци.

Единият самолет е имал цивилна регистрация D-ABGM, който е произведен през август 2008 г., а другият е бивш D-ABGS, произведен през април 2009 г. Машините са получили бордни номера съответно 604 и 605.

И двата самолета са конфигурирани със 126 седалки и се планира до средата на годината да се купи медицинско оборудване за тях, което да позволява превоз на пациенти, включително и в тежко състояние.

От унгарските ВВС твърдят, че ще използват самолетите за превоз на войски при задгранични мисии и дават за пример полет от Унгария до Афганистан. С наличните Ан-26 този полет се извършва с две междинни кацания, докато с A319 те ще се извършват с едно междинно кацане и двойно по-бързо. Без да се засяга въпросът, че A319 ще превозва три пъти повече персонал.

Унгарски опозиционни партии обаче твърдят, че самолетите са купени основно за изпълнение на правителствени VIP полети и те нямат реално военно предназначение.

Унгарските ВВС в момента разполагат с четири стари турбовитлови Ан-26, за които се планира да останат в експлоатация поне до 2020 г., след което ще се мисли за покупка на тактически транспортен самолет.

Свързани теми

Предишна публикация
Филипините купиха 16 броя Bell 412
Следваща публикация
Детайли по проекта ПАК ДА
5 прочитания

Най-четеното през седмицата

Прочетете още

Ники Лауда взима Niki за малко над €30 млн.

Бившият световен шампион от Формула 1 Ники Лауда е спечелил наддаването на авиокомпанията Niki срещу сумата от €30,3 млн. Това съобщава германският вестник Bild am Sonntag, цитиран от Reuters.

Унгария ремонтира и модернизира Ми-24 в Русия

Осем унгарски щурмови вертолета Ми-24В/П в момента преминават през ремонт и модернизация в 419-ти авиоремонтен завод намиращ се в Санкт Петербург. Това съобщава IHS Janes.

Унгария пенсионира Ми-8Т

Унгарските ВВС официално свалиха от въоръжение военно-транспортните вертолети Ми-8Т. Това стана на церемония провела се…

Правителството отпусна почти 1 млн. за поддръжка на A319 от състава на АО28

Кабинетът отпусна 991 28 лева на Министерството на транспорта за нуждите на Авиоотряд 28 (АО28), свързани с покриване на разходи по извършване на базово техническо обслужване на самолет Airbus A319.

Aero Vodochody презентира L-39NG в Унгария

Чешкият самолетостроител Aero Vodochody презентира новия си учебно-тренировъчен самолет L-39NG в Унгария. Това съобщават от…
Меню