Унгарските ВВС получиха два A319

18 прочитания

Унгарските ВВС получиха два пътнически самолета Airbus A319 в рамките на церемония провела се миналата седмица. Машините ще се използват за транспортни задачи в интерес на въоръжените сили на страната.

Двата самолета бяха купени през декември 2017 г. Машините са експлоатирани преди това от фалиралата авиокомпания Air Berlin. Унгарското правителство не дава информация за това на каква цена е купила двата самолета, но обяснява, че сделката е изгодна и самолетите са купени на цена по-малко от половината на цената на новопроизведен A319, която в момента е около $92 млн.

Преди да бъдат доставени на унгарските ВВС, машините са били пребоядисани и са получили сива камуфлажна окраска и опознавателни знаци.

Единият самолет е имал цивилна регистрация D-ABGM, който е произведен през август 2008 г., а другият е бивш D-ABGS, произведен през април 2009 г. Машините са получили бордни номера съответно 604 и 605.

И двата самолета са конфигурирани със 126 седалки и се планира до средата на годината да се купи медицинско оборудване за тях, което да позволява превоз на пациенти, включително и в тежко състояние.

От унгарските ВВС твърдят, че ще използват самолетите за превоз на войски при задгранични мисии и дават за пример полет от Унгария до Афганистан. С наличните Ан-26 този полет се извършва с две междинни кацания, докато с A319 те ще се извършват с едно междинно кацане и двойно по-бързо. Без да се засяга въпросът, че A319 ще превозва три пъти повече персонал.

Унгарски опозиционни партии обаче твърдят, че самолетите са купени основно за изпълнение на правителствени VIP полети и те нямат реално военно предназначение.

Унгарските ВВС в момента разполагат с четири стари турбовитлови Ан-26, за които се планира да останат в експлоатация поне до 2020 г., след което ще се мисли за покупка на тактически транспортен самолет.

Свързани теми

Предишна публикация
Детайли по проекта ПАК ДА
Следваща публикация
Pilatus предаде първия сериен PC-24
18 прочитания

Най-четеното през седмицата

Прочетете още

Airbus Helicopters се радва на добър военен бизнес с H145

Европейският вертолетостроител Airbus Helicopters се радва на добър военен бизнес със своя двудвигателен модел H145, като и се предвижда моделът да продължи да се развива. Това съобщава Flightglobal.

Ники Лауда си върна контрола над Niki

Бившият пилот и световен шампион от Формула 1 Ники Лауда успя да спечели наддаването за покупката на авиокомпанията Niki, след сериозни преговори и развалено споразумение с холдинга IAG. Това съобщава Reuters.

Красимира Стоянова: Очакваме следващите стъпки на българското правителство

Вицепрезидентът за Централна и Източна Европа на Saab Красимира Стоянова разговаря с Красимир ГРОЗЕВ относно бъдещите ходове на компанията ѝ в България и за случващото се с Gripen в нашата част на Стария континент.

Aero Vodochody презентира L-39NG в Унгария

Чешкият самолетостроител Aero Vodochody презентира новия си учебно-тренировъчен самолет L-39NG в Унгария. Това съобщават от…

Ники Лауда взима Niki за малко над €30 млн.

Бившият световен шампион от Формула 1 Ники Лауда е спечелил наддаването на авиокомпанията Niki срещу сумата от €30,3 млн. Това съобщава германският вестник Bild am Sonntag, цитиран от Reuters.

Меню