Унгарските ВВС получиха два A319

18 прочитания

Унгарските ВВС получиха два пътнически самолета Airbus A319 в рамките на церемония провела се миналата седмица. Машините ще се използват за транспортни задачи в интерес на въоръжените сили на страната.

Двата самолета бяха купени през декември 2017 г. Машините са експлоатирани преди това от фалиралата авиокомпания Air Berlin. Унгарското правителство не дава информация за това на каква цена е купила двата самолета, но обяснява, че сделката е изгодна и самолетите са купени на цена по-малко от половината на цената на новопроизведен A319, която в момента е около $92 млн.

Преди да бъдат доставени на унгарските ВВС, машините са били пребоядисани и са получили сива камуфлажна окраска и опознавателни знаци.

Единият самолет е имал цивилна регистрация D-ABGM, който е произведен през август 2008 г., а другият е бивш D-ABGS, произведен през април 2009 г. Машините са получили бордни номера съответно 604 и 605.

И двата самолета са конфигурирани със 126 седалки и се планира до средата на годината да се купи медицинско оборудване за тях, което да позволява превоз на пациенти, включително и в тежко състояние.

От унгарските ВВС твърдят, че ще използват самолетите за превоз на войски при задгранични мисии и дават за пример полет от Унгария до Афганистан. С наличните Ан-26 този полет се извършва с две междинни кацания, докато с A319 те ще се извършват с едно междинно кацане и двойно по-бързо. Без да се засяга въпросът, че A319 ще превозва три пъти повече персонал.

Унгарски опозиционни партии обаче твърдят, че самолетите са купени основно за изпълнение на правителствени VIP полети и те нямат реално военно предназначение.

Унгарските ВВС в момента разполагат с четири стари турбовитлови Ан-26, за които се планира да останат в експлоатация поне до 2020 г., след което ще се мисли за покупка на тактически транспортен самолет.

Свързани теми

Предишна публикация
Детайли по проекта ПАК ДА
Следваща публикация
Pilatus предаде първия сериен PC-24
18 прочитания

Най-четеното през седмицата

Прочетете още

Унгария модернизира своите Gripen

Унгарското правителство сключи договор с шведската агенцията за отбранителна аквазиция FMV за модернизация на унгарските…

Lufthansa и easyJet водят преговори за част от активите на Air Berlin

Изпадналата в несъстоятелност германска авиокомпания Air Berlin води преговори с Lufthansa и easyJet, като се надява да успее да продаде част от активите си до средата на следващия месец с надеждата да не прекратява операции и да спаси възможно най-много работни места. Това съобщава Reuters.

Ники Лауда взима Niki за малко над €30 млн.

Бившият световен шампион от Формула 1 Ники Лауда е спечелил наддаването на авиокомпанията Niki срещу сумата от €30,3 млн. Това съобщава германският вестник Bild am Sonntag, цитиран от Reuters.

easyJet се споразумя за част от Air Berlin

Британската нискотарифна авиокомпания easyJet се споразумя за взимане на част от активите на Air Berlin и в същото време ще предложи работа на част от служителите на компанията. Това съобщава Reuters.

Меню