Полетя първият A330 MRTT за френските ВВС

12 прочитания

Първият летящ танкер Airbus A330 MRTT предназначен за френските ВВС е изпълнил първи полет на 7 септември 2017 г. от летището Хетафе, край Мадрид. Това съобщават от Airbus.

Полетът е преминал нормално и според очакванията.

Самолетът е произведен като А330-200 в Тулуза и изпълнява първия си полет на 22 юли 2016 г. с регистрация F-WWCK. След това машината е прехвърлена в Хетафе, където е центъра за конвертиране на Airbus. Там самолетът е преработен във въздушна цистерна, която може да изпълнява и транспортни задачи.

В края на 2015 г. френското МО сключи договор с Airbus за доставката на девет броя Airbus A330 MRTT със запазени опции за още три самолета. Френските ВВС искат да разполагат с 12 броя A330 MRTT до 2025 г., които да заместят сега използваните 14 броя Boeing C-135FR.

Първият A330 MRTT, който на френска служба ще носи името Phénix, се очаква да бъде доставен през следващата година, а след това доставките ще бъдат в темп от две машини годишно.
Френските самолети са от модификацията A330 MRTT Enhanced, чийто първи клиент е ВВС на Сингапур.

Френските A330 MRTT се задвижват от два Rolls-Royce Trent 772В, а системата за дозареждане във въздуха е Airbus Refuelling Boom System (ARBS), която включва две точки за дозареждане под крилото по системата „шланг-конус” и твърда телескопична щанга в опашната част.

Горивният запас е 111 тона, а възможността за превоз на до 271 пасажери е запазена. Самолетът може да се конвертира за превоз на палетирани товари или за медицинска евакуация при използване на системата MORPHEE, която може да осигурява превоз на 10 пациенти в тежко състояние, до 88 по-леко ранени и медицински персонал.

Airbus има 51 твърди поръчки за A330 MRTT, от които 28 са вече изпълнени. Договорите са за 14 машини за Великобритания (всички са доставени), девет за Франция, седем за Австралия (доставени пет), шест за Саудитска арабия (всички са доставени), шест за Сингапур, четири за Южна Корея, три за ОАЕ (всички са доставени) и два в рамките на обща програма на НАТО в която за сега участват Холандия и Люксембург.

Свързани теми

Предишна публикация
Saab представи агресорски вариант на Gripen
Следваща публикация
Появиха се снимки на деветия прототип на Су-57
12 прочитания

Най-четеното през седмицата

Прочетете още

Emirates получи 100-ния си A380

Emirates получиха своя 100-тен двупалубен авиолайнер Airbus A380 на специална церемония в Хамбург, която се проведе днес, 3 ноември 2017 г.

Германия се опасява, че A400M няма да е оперативно готов скоро

Германските военни се опасяват, че военно-транспортния самолет A400M няма да бъде оперативно готов скоро и експлоатацията му се сблъсква с нови проблеми. Това съобщава Reuters, цитирайки германски военен доклад.

Airbus показа първият BelugaXL със специална ливрея

Европейският самолетостроител Airbus показа първия прототип на новия транспортен самолет BelugaXL със специална ливрея (окраска), която наподобява белуга и е била избрана след допитване до 20 000 служители на компанията.

Airbus се отказва от подобрения по A320neo

Airbus се отказва от плановете си за подобрения по фамилията A320neo в опит да се противопостави на новия проект на Boeing за авиолайнер насочен към средния пазарен сегмент. Това съобщава Reuters, позовавайки се на собствени източници.

Меню