България е получила оферта за още осем F-16

153 прочитания

България е получила официална оферта (LOA) за покупката на още осем многоцелеви изтребителя F-16 Block 70. Това съобщи в Парламента днес, 19 юли 2022 г., министърът на отбраната в оставка Драгомир Заков.

„Това е предложение за договор, на практика, който трябва да се придвижи към НС. Има срокове, които са доста кратки, така че ще зависи до голяма степен от парламента – дали ще работи или не. Предполагам, че до началото на ноември, нямам точната дата но някъде в този диапазон трябва сме говорили. При невъзможност, ще търсим удължаване. Офертата е съпоставима с първата като стойност, с много по-голям пакет способности вече, тъй като вече имаме история в работата с американската страна и ползваме доста по-олекотени условия. Имаме и право да плащаме на на части. Самата схема тепърва ще се уточнява“, казва Заков, цитиран от БНР.

Припомняме, че през миналото лято тогавашният служебен министър на отбраната Георги Панайотов изпрати запитване за обвързваща оферта (LOR for LOA) за придобиването на още осем изтребителя F-16. Още в началото на април Конгресът на САЩ бе уведомен за евентуалната сделка. Приблизителната сума по сделката бе посочена, като $1,673 млрд. но реалната сума на офертата е по-ниска.

Не е ясно защо американската оферта (по смисъла на американското законодателство това, което се изпраща у нас е проектодоговор) се забави почти три месеца, предвид практиката офертата да се изпраща в рамките на няколко седмици от публикуването на уведомление до Конгреса.

По думите на Заков офертата е „съпоставима с първата като стойност”. През юли 2019 г. България подписа договор за първите осем F-16 на стойност от $1,256 млрд. Малко по-късно 56 млн. от тази сума бе поета, като военна помощ от американската страна и реално България плати малко над 2,1 млрд. лева по тогавашния курс. Дълго време различни политически фигури твърдяха, че вторите F-16 ще са на много по-ниска цена, но това явно няма да стане факт.

В рамките на американската програма FMS (Foreign Military Sales – чуждестранни/експортни военни продажби) получената оферта (LOA) има валидност от около три месеца. В тези рамки страната получила офертата требва да предприеме един от следните ходове – да подпише договор, да го откаже, да предоговори условията по него или да поиска удължаване на валидността му. Точно затова и Заков посочва, че до към началото на ноември трябва да се вземе решение.

При действащото в момента българско законодателство за военни разходи над 100 млн. лева финална дума има Народното събрание. Първо от МО се очаква да изготви т.нар. „инвестиционен проект”, който да съдържа основните параметри на бъдещата сделка. Той след това се предлага за гласуване в Министерски съвет, а след това проектът се изпраща в Парламента, където последователно трябва да мине през ресорните комисии и след това да се гласува в пленарна зала.

Едва след това може да се пристъпи към подписване на евентуалния договор, който след това трябва да се ратифицира отново от Народното събрание.

Свързани теми

Предишна публикация
Правителството създаде държавен авиомедицински оператор
Следваща публикация
Най-накрая стартира процедурата за покупка на вертолети за HEMS
153 прочитания

Най-четеното през седмицата

Прочетете още

Валери Симеонов поиска нов конкурс

Бившият вицепремиер и лидер на партията НФСБ, която е част от коалицията Обединени патриоти, Валери Симеонов заяви, че е най-добре процесът за избор на нов боен самолет да бъде прекратен и след това рестартиран. Това заяви той днес, 9 януари 2019 г. в ефира на телевизия „Европа”.

Министър Каркачанов начерта опция за покупка на изтребители над бюджета

Министърът на отбраната Красимир Каракачанов начерта възможен сценарии, в който България купува боен самолет, чиято покупка ще излезе над отпуснатия бюджет от 1,5 млрд. лева без ДДС. Това направи той днес, 17 декември 2018 г. в ефира на „Канал 3”.

Правителството поиска официално мандат от Парламента за преговори за F-16

Правителството поиска от Народното събрание официален мандат за преговори за закупуването на изтребители F-16 от САЩ. Това стана на закрито заседание, което се проведе днес, 9 януари 2019 г.

Пускат обществена поръчка за поддръжка на Bell 206

Министерство на отбраната пусна на 22 февруари 2018 г. процедура за възлагане на обществена поръчка за ремонт и инспекции на агрегати, блокове и възли на вертолети Bell 206B-3, които са на въоръжение в българските ВВС.

Меню