България е получила оферта за още осем F-16

166 прочитания

България е получила официална оферта (LOA) за покупката на още осем многоцелеви изтребителя F-16 Block 70. Това съобщи в Парламента днес, 19 юли 2022 г., министърът на отбраната в оставка Драгомир Заков.

„Това е предложение за договор, на практика, който трябва да се придвижи към НС. Има срокове, които са доста кратки, така че ще зависи до голяма степен от парламента – дали ще работи или не. Предполагам, че до началото на ноември, нямам точната дата но някъде в този диапазон трябва сме говорили. При невъзможност, ще търсим удължаване. Офертата е съпоставима с първата като стойност, с много по-голям пакет способности вече, тъй като вече имаме история в работата с американската страна и ползваме доста по-олекотени условия. Имаме и право да плащаме на на части. Самата схема тепърва ще се уточнява“, казва Заков, цитиран от БНР.

Припомняме, че през миналото лято тогавашният служебен министър на отбраната Георги Панайотов изпрати запитване за обвързваща оферта (LOR for LOA) за придобиването на още осем изтребителя F-16. Още в началото на април Конгресът на САЩ бе уведомен за евентуалната сделка. Приблизителната сума по сделката бе посочена, като $1,673 млрд. но реалната сума на офертата е по-ниска.

Не е ясно защо американската оферта (по смисъла на американското законодателство това, което се изпраща у нас е проектодоговор) се забави почти три месеца, предвид практиката офертата да се изпраща в рамките на няколко седмици от публикуването на уведомление до Конгреса.

По думите на Заков офертата е „съпоставима с първата като стойност”. През юли 2019 г. България подписа договор за първите осем F-16 на стойност от $1,256 млрд. Малко по-късно 56 млн. от тази сума бе поета, като военна помощ от американската страна и реално България плати малко над 2,1 млрд. лева по тогавашния курс. Дълго време различни политически фигури твърдяха, че вторите F-16 ще са на много по-ниска цена, но това явно няма да стане факт.

В рамките на американската програма FMS (Foreign Military Sales – чуждестранни/експортни военни продажби) получената оферта (LOA) има валидност от около три месеца. В тези рамки страната получила офертата требва да предприеме един от следните ходове – да подпише договор, да го откаже, да предоговори условията по него или да поиска удължаване на валидността му. Точно затова и Заков посочва, че до към началото на ноември трябва да се вземе решение.

При действащото в момента българско законодателство за военни разходи над 100 млн. лева финална дума има Народното събрание. Първо от МО се очаква да изготви т.нар. „инвестиционен проект”, който да съдържа основните параметри на бъдещата сделка. Той след това се предлага за гласуване в Министерски съвет, а след това проектът се изпраща в Парламента, където последователно трябва да мине през ресорните комисии и след това да се гласува в пленарна зала.

Едва след това може да се пристъпи към подписване на евентуалния договор, който след това трябва да се ратифицира отново от Народното събрание.

Свързани теми

Предишна публикация
Правителството създаде държавен авиомедицински оператор
Следваща публикация
Най-накрая стартира процедурата за покупка на вертолети за HEMS
166 прочитания

Най-четеното през седмицата

Прочетете още

Gripen E с първи оръжейни изпитания

Gripen E успешно приключи първите тестове за пускане на товари на външно очакване, включително и ракетни пускове. Тестовете бяха проведени през октомври 2018 г. на полигона Видсел в северна Швеция. Това съобщават от Saab.

Катар започна плащания по договора за Eurofighter и Hawk

Катар е започнал да прави плащания по сделката за придобиване на 24 многоцелеви изтребители Eurofighter Typhoon и девет реактивни учебно-тренировъчни самолети BAE Systems Hawk. С това практически е започнало изпълнението на договора.

Каракачанов смята, че днес е имало недоразумение, командирът на Граф Игнатиево посочи сериозни проблеми с техниката

Военният министър Красимир Каракачанов определи случилото се днес, 24 октомври 2017 г., в авиобаза Граф Игнатиево, като недоразумение, докато командирът на базата посочи, че има сериозни проблеми с изправността на авиационната техника.

Появиха се подробности за използването на МиГ-29СМТ в Сирия

На 13 септември стана ясно, че Русия е прехвърлила многоцелеви изтребители МиГ-29СМТ в сирийската си авиобаза Хмеймим. Руският вестник „КоммерсантЪ” изнася допълнителна информация за използването на машината там.

И днес два Ми-17 гасиха пожара в Кресненското дефиле

Два вертолета Ми-17 от състава на ВВС и 118 военнослужещи със специализирана техника от състава на Сухопътните войски участваха днес, 26 август 2017 г., в борбата с огнената стихия в Благоевградска и Хасковска области. Това съобщиха от МО.

Меню