Lufthansa и easyJet водят преговори за част от активите на Air Berlin

5 прочитания

Изпадналата в несъстоятелност германска авиокомпания Air Berlin води преговори с Lufthansa и easyJet, като се надява да успее да продаде част от активите си до средата на следващия месец с надеждата да не прекратява операции и да спаси възможно най-много работни места. Това съобщава Reuters.

Air Berlin, която има около 8000 служителя, подаде заявление за обявяване в несъстоятелност в средата на август, след като Etihad обяви, че няма повече да подпомага финансово закъсалата авиокомпания.

Федералното правителство на Германия даде заем от €150 млн. на Air Berlin, с което целеше да поддържа операциите ѝ до средата на октомври, което да ѝ позволи да намери купувач за най-атрактивните ѝ активи.

Според Reuters германската авиокомпания Lufthansa се интересува от покупката на нискотарифната авиокомпания Niki и регионалната LGW (и двете са собственост на Air Berlin), както и взимането на около 13 броя от самолетите A320. От своя страна easyJet преговаря за 27 до 30 от наличните A320.

Били са разгледани оферти от IAG, Condor и други потенциални инвеститори, но те са били отхвърлени като незаводолителни.

Lufthansa смята, че ще може да привлече около 3000 нови служители, в резултат на увеличаване на работата след закриването на Air Berlin. Нискотарифната авиокомпания Eurowings, която е собственост на Lufthansa, обяви вече 1000 свободни работни места, от които 300 за пилоти, 500 за кабинен състав и около 200 други позиции.

easyJet от своя страна също смята да наеме съответен брой служители, след като се сдобие със самолетите на Air Berlin и слотовете на компанията на берлинското летище Тегел.

От Air Berlin се надяват, че ще могат да спасят директно и индиректно около 80% от служителите си, които веднага ще получат нови назначения.

Въпреки, че Air Berlin се опитва да изпълнява нормално полетите си, от авиокомпаниоята обявиха, че от 15 октомври спират всички далечни полети, след като лизингодателите са започнали да прибират своите A330. Освен това от 29 септември започва спирането на полетите между Мюнхен и Хамбург и Кьолн.

Свързани теми

Предишна публикация
Американските авиокомпании пенсионират последните пътнически Boeing 747
Следваща публикация
ВВС на САЩ може да спрат полети с част от своите A-10
5 прочитания

Най-четеното през седмицата

Прочетете още

Унгарските ВВС получиха два A319

Унгарските ВВС получиха два пътнически самолета Airbus A319 в рамките на церемония провела се миналата седмица. Машините ще се използват за транспортни задачи в интерес на въоръжените сили на страната.

easyJet се споразумя за част от Air Berlin

Британската нискотарифна авиокомпания easyJet се споразумя за взимане на част от активите на Air Berlin и в същото време ще предложи работа на част от служителите на компанията. Това съобщава Reuters.

Ники Лауда си върна контрола над Niki

Бившият пилот и световен шампион от Формула 1 Ники Лауда успя да спечели наддаването за покупката на авиокомпанията Niki, след сериозни преговори и развалено споразумение с холдинга IAG. Това съобщава Reuters.

Lufthansa отменя половината си полети за утре

Германската авиокомпания Lufthansa отменя половината си полети планирани за утре, 10 април 2018 г. Това е в резултат на стачните действия на синдиката на работниците в публичния сектор Verdi.

IAG купува Niki за €20 млн.

Холдингър International Airlines Group (IAG) обяви, че ще купи австрийската нискотарифна авиокомпания Niki за €20 млн. и ще предостави други €16,5 млн. за да подобри ликвидността ни. Това съобщава Reuters.

Меню