Спешен преглед двигателите GP7200 на A380

10 прочитания

Федералната авиационна администрация на САЩ (FAA) е разпоредила спешна инспекция на всички двигатели GP7200. Трябва да бъде извършен визуален преглед на главината на степента за ниско налягане (вентилатора).

В съобщението на FAA се казва, че двигателят GP7200, който се разпадна в полет, е бил на сравнително много цикли (3527) след производството си, което е възможно да е свързано с тежкия отказ.

В директивата на FAA се препоръчва при открити съмнение, да бъдат подменени елементи от двигателя. Инспекцията е еднократен акт, която цели избягване на повторение на инцидента.

Въпреки тази директива, все още няма яснота какво е причинило сериозния отказ, който доведе до отделяне на степен на ниското налягане, сериозни повреди по кожуха на двигателя и пилона му, както и по-малки повреди по полукрилото.

За всички двигатели, които са достигнали 3500 цикъла, инспекцията трябва да стане факт до две седмици. За тези между 2000 и 3500 цикъла, прегледът трябва да стане в рамките на пет седмици, а за тези под 2000 цикъла – в рамките на осем седмици.

В съобщението на FAA се казва, че това е предохранителна мярка, която цели повишаване на безопасността на полетите, до изясняване на причините за инцидента.

Приблизително 60% от произведените до момента A380 се задвижват от GP7200.

Освен Air France, с тези двигатели са и самолетите на Etihad Airways, Qatar Airways, Korean Air и най-големият оператор на A380 – Emirates.

Свързани теми

Предишна публикация
Lockheed Martin е била фаворитизирана при избора на F-35 в Южна Корея
Следваща публикация
Scaled Composites демонстрира нов изпитателен самолет
10 прочитания

Най-четеното през седмицата

Прочетете още

Има сходства между катастрофите в Етиопия и Индонезия на 737 Max

Предварителните данни извлечени от черните кутии на катастрофиралия Boeing 737 Max на Ethiopian Airlines показват сходства с катастрофата на същия тип от миналия октомври в Индонезия. Това е съобщил днес, 17 март 2019 г., министърът на транспорта на Ериопия Дагауит Магес, цитиран от CNN.

Airbus прекратява програмата A380

Европейският самолетостроител Airbus обяви днес, 14 февруари 2019 г., че спира програмата A380, а последният четиридвигателен гигант ще бъде доставен през 2021 г.

Emirates обмислят отказ от още A380, което ще бъде фактически край на програмата

Дубайската авиокомпания Emirates сериозно разсъждава над това да замени поръчката си за A380 с поръчка за по-малкия A350. Ако това стане факт, то е много вероятно Airbus да спре производството на типа. Това съобщават източници на Reuters.

Предизвикателна акция по изваждане на останките на F-35 се оформя в Япония

Два дни, след като японски F-35 се разби в Тихия океан, изясняването на причините за инцидента не е близо, а разследващите ще се изправят пред сериозното предизвикателство по изваждане на останките на самолета от дълбините на океана. Това пише Reuters.

Меню