Спешен преглед двигателите GP7200 на A380

11 прочитания

Федералната авиационна администрация на САЩ (FAA) е разпоредила спешна инспекция на всички двигатели GP7200. Трябва да бъде извършен визуален преглед на главината на степента за ниско налягане (вентилатора).

В съобщението на FAA се казва, че двигателят GP7200, който се разпадна в полет, е бил на сравнително много цикли (3527) след производството си, което е възможно да е свързано с тежкия отказ.

В директивата на FAA се препоръчва при открити съмнение, да бъдат подменени елементи от двигателя. Инспекцията е еднократен акт, която цели избягване на повторение на инцидента.

Въпреки тази директива, все още няма яснота какво е причинило сериозния отказ, който доведе до отделяне на степен на ниското налягане, сериозни повреди по кожуха на двигателя и пилона му, както и по-малки повреди по полукрилото.

За всички двигатели, които са достигнали 3500 цикъла, инспекцията трябва да стане факт до две седмици. За тези между 2000 и 3500 цикъла, прегледът трябва да стане в рамките на пет седмици, а за тези под 2000 цикъла – в рамките на осем седмици.

В съобщението на FAA се казва, че това е предохранителна мярка, която цели повишаване на безопасността на полетите, до изясняване на причините за инцидента.

Приблизително 60% от произведените до момента A380 се задвижват от GP7200.

Освен Air France, с тези двигатели са и самолетите на Etihad Airways, Qatar Airways, Korean Air и най-големият оператор на A380 – Emirates.

Свързани теми

Предишна публикация
Lockheed Martin е била фаворитизирана при избора на F-35 в Южна Корея
Следваща публикация
Scaled Composites демонстрира нов изпитателен самолет
11 прочитания

Най-четеното през седмицата

Прочетете още

Airbus отново биха Boeing по поръчки

След трескаво финализиране на сделки в края на годината, от европейския самолетостроител Airbus обявиха, че имат 1109 нетни поръчки за 2017 г., което е с близо 200 повече от поръчките на архиконкурента Boeing.

Катастрофата със Суперджет 100 поставя фокуса на процедурите по евакуация

Катастрофата със Суперджет 100 на Аерофлот, при която загинаха 41 души поставя фокуса върху процедурите по евакуация на пасажерите и върху поведенческия им модел, който ги кара да взимат със себе си своя ръчен багаж. Това пише известният експерт по авиационна безопасност Дейвид Камински-Мароу, в своя аналитичен коментар за Flightglobal.

Инцидент с A320 на БАК

Airbus A320 на Българиан еър чартър (БАК) е претърпял инцидент с двигателя си по време на полет между Братислава и София на 9 октомври 2017 г. Това съобщава The Aviation Herald.

Меню