Спешен преглед двигателите GP7200 на A380

11 прочитания

Федералната авиационна администрация на САЩ (FAA) е разпоредила спешна инспекция на всички двигатели GP7200. Трябва да бъде извършен визуален преглед на главината на степента за ниско налягане (вентилатора).

В съобщението на FAA се казва, че двигателят GP7200, който се разпадна в полет, е бил на сравнително много цикли (3527) след производството си, което е възможно да е свързано с тежкия отказ.

В директивата на FAA се препоръчва при открити съмнение, да бъдат подменени елементи от двигателя. Инспекцията е еднократен акт, която цели избягване на повторение на инцидента.

Въпреки тази директива, все още няма яснота какво е причинило сериозния отказ, който доведе до отделяне на степен на ниското налягане, сериозни повреди по кожуха на двигателя и пилона му, както и по-малки повреди по полукрилото.

За всички двигатели, които са достигнали 3500 цикъла, инспекцията трябва да стане факт до две седмици. За тези между 2000 и 3500 цикъла, прегледът трябва да стане в рамките на пет седмици, а за тези под 2000 цикъла – в рамките на осем седмици.

В съобщението на FAA се казва, че това е предохранителна мярка, която цели повишаване на безопасността на полетите, до изясняване на причините за инцидента.

Приблизително 60% от произведените до момента A380 се задвижват от GP7200.

Освен Air France, с тези двигатели са и самолетите на Etihad Airways, Qatar Airways, Korean Air и най-големият оператор на A380 – Emirates.

Свързани теми

Предишна публикация
Lockheed Martin е била фаворитизирана при избора на F-35 в Южна Корея
Следваща публикация
Scaled Composites демонстрира нов изпитателен самолет
11 прочитания

Най-четеното през седмицата

Прочетете още

Откриха паметна плоча за загиналия майор Георги Анастасов

По случай една година от катастрофата с вертолет AS 565 MB Panther и смъртта на неговият командир майор Георги Анастасов, на 4 юли 2018 г. в морската вертолетна авиобаза „Чайка” се проведе военен ритуал за откриване на обновената паметна плоча на загиналите военнослужещи от формированието. Това съобщиха от ВМС.

Разби се полски МиГ-29

Изтребител МиГ-29 от състава на полските ВВС се разби днес, 18 декември 2017 г. Пилотът се е катапултирал успешно и е без опасност за живота.

Френски CL-415 блъсна баржа при излитане

Френска летяща амфибия Bombardier CL-415 се блъсна в дървен стълб прикрепен към кей. Инцидентът, който е станал в неделя, 27 август 2017 г., се е разминал без пострадали и е бил заснет на видео.

Меню