Спешен преглед двигателите GP7200 на A380

11 прочитания

Федералната авиационна администрация на САЩ (FAA) е разпоредила спешна инспекция на всички двигатели GP7200. Трябва да бъде извършен визуален преглед на главината на степента за ниско налягане (вентилатора).

В съобщението на FAA се казва, че двигателят GP7200, който се разпадна в полет, е бил на сравнително много цикли (3527) след производството си, което е възможно да е свързано с тежкия отказ.

В директивата на FAA се препоръчва при открити съмнение, да бъдат подменени елементи от двигателя. Инспекцията е еднократен акт, която цели избягване на повторение на инцидента.

Въпреки тази директива, все още няма яснота какво е причинило сериозния отказ, който доведе до отделяне на степен на ниското налягане, сериозни повреди по кожуха на двигателя и пилона му, както и по-малки повреди по полукрилото.

За всички двигатели, които са достигнали 3500 цикъла, инспекцията трябва да стане факт до две седмици. За тези между 2000 и 3500 цикъла, прегледът трябва да стане в рамките на пет седмици, а за тези под 2000 цикъла – в рамките на осем седмици.

В съобщението на FAA се казва, че това е предохранителна мярка, която цели повишаване на безопасността на полетите, до изясняване на причините за инцидента.

Приблизително 60% от произведените до момента A380 се задвижват от GP7200.

Освен Air France, с тези двигатели са и самолетите на Etihad Airways, Qatar Airways, Korean Air и най-големият оператор на A380 – Emirates.

Свързани теми

Предишна публикация
Lockheed Martin е била фаворитизирана при избора на F-35 в Южна Корея
Следваща публикация
Scaled Composites демонстрира нов изпитателен самолет
11 прочитания

Най-четеното през седмицата

Прочетете още

S-97 Raider претърпя инцидент

Технологичният демонстратор Sikorsky S-97 Raider е претърпял инцидент вчера, 2 август 2017 г., в изпитателния…

Emirates обмислят отказ от още A380, което ще бъде фактически край на програмата

Дубайската авиокомпания Emirates сериозно разсъждава над това да замени поръчката си за A380 с поръчка за по-малкия A350. Ако това стане факт, то е много вероятно Airbus да спре производството на типа. Това съобщават източници на Reuters.

Чисто нов F-15QA аварира в САЩ

Чисто нов многоцелев изтребител F-15QA аварира при изпитателен полет в САЩ. Екипажът се е катапултирал…

Достигнаха до останките на катастрофиралия лек самолет в Македония

Спасителните и разследващи екипи са достигнали до останките на катастрофиралия в Македония лек самолет Cessna P210N. Потвърдена е смъртта на всички четирима намиращи се на борда, както и че те са български граждани.

Меню