Mitsubishi се споразумя за покупката на CRJ

816 прочитания

Канадската компания Bombardier съобщи днес, 25 юни 2019 г., че се е споразумяла с японците от Mitsubishi Heavy Industries за покупката на семейството регионални джетове CRJ. Това съобщава Reuters.

Сделката ще е на стойност от $550 млн., като освен това Mitsubishi ще поеме и $200 млн. дълг от името на Bombardier. Очаква се сделката да бъде финализирана през първата половина на 2020 г.

Пазарите реагираха положително на новината, като акциите на Bombardier поскъпната с близо 5 %.

Bombardier ще продължи да изпълнява наличните поръчки за CRJ и ще продължи да продава самолета до средата на 2020 г.

Програмата CRJ върви към своя край, като в момента има няколко десетки поръчки за изпълнение, а интересът към семейството е минимален. Mitsubishi, обаче ще придобие следпродажбената поддръжка, центровете за тежка техническа поддръжка и инженеринга свързан с програмата, което може да е повече от полезно за програмата MRJ, която се бави доста.

В програмата CRJ са заети около 1600 души, 40% от които са в Канада. Mitsubishi са поели ангажимент към част от тези работници в дългосрочен план, но не са дали повече подробности пред Reuters за това дали ще запазят и линията за сглобяване в Мирабел, Канада.

Mitsubishi MRJ, който наскоро бе ребрандиран като SpaceJet, трупа в момента седем години забавяне в сравнение с първоначалните планове. Придобитото със CRJ ноу-хау, обаче може да се използва за ускоряване на процесите по сертификация и по-лесно въвеждане на самолета в експлоатация.

В последните години Bombardier усилено се разтоварва от авиационното си порфолио. Още през юни 2016 г. бе продадено производството на летящите амфибии CL-215, CL-215T и Bombardier 415 Superscooper. През октомври 2017 г. бе продадена и програмата CSeries на Airbus, които я прекръстиха на A220. През миналия ноември пък бе продаден турбовитловия регионален модел Q400.

Bombardier изпитва финансови трудности в последните години и ясно заяви, че иска да се съсредоточи върху бизнеса си с продажба на железопътна техника и бизнесджетове.

Свързани теми

Предишна публикация
98 броя Ми-28НМ за руската армейска авиация
Следваща публикация
Италия поръчва още M-345
816 прочитания

Най-четеното през седмицата

Прочетете още

САЩ няма да налагат наказателно мито срещу CSeries

Комисията по международна търговия на САЩ отказа да налага наказателно мито срещу внасяните в страната пътнически самолети Bombardier CSeries и отхвърли жалбата на американският самолетостроител Bombardier.

Airbus ще ребрандира CSeries

Европейският самолетостроител Airbus смята да ребрандира семейството регионални джетове CSeries, след като програмата бъде купена от Bombardier. Това съобщава агенция Bloomberg, позовавайки се на собствени източници.

10 години от първия полет на Суперджет 100

ОАК и руското министерство на промишлеността и търговията отбелязаха заедно 10 години от първия полет на регионалния пътнически самолет Сухой Суперджет 100. Полетът става факт на 19 май 2008 г. от заводското летище в Комсомолск на Амур.

Меню