Mitsubishi се споразумя за покупката на CRJ

818 прочитания

Канадската компания Bombardier съобщи днес, 25 юни 2019 г., че се е споразумяла с японците от Mitsubishi Heavy Industries за покупката на семейството регионални джетове CRJ. Това съобщава Reuters.

Сделката ще е на стойност от $550 млн., като освен това Mitsubishi ще поеме и $200 млн. дълг от името на Bombardier. Очаква се сделката да бъде финализирана през първата половина на 2020 г.

Пазарите реагираха положително на новината, като акциите на Bombardier поскъпната с близо 5 %.

Bombardier ще продължи да изпълнява наличните поръчки за CRJ и ще продължи да продава самолета до средата на 2020 г.

Програмата CRJ върви към своя край, като в момента има няколко десетки поръчки за изпълнение, а интересът към семейството е минимален. Mitsubishi, обаче ще придобие следпродажбената поддръжка, центровете за тежка техническа поддръжка и инженеринга свързан с програмата, което може да е повече от полезно за програмата MRJ, която се бави доста.

В програмата CRJ са заети около 1600 души, 40% от които са в Канада. Mitsubishi са поели ангажимент към част от тези работници в дългосрочен план, но не са дали повече подробности пред Reuters за това дали ще запазят и линията за сглобяване в Мирабел, Канада.

Mitsubishi MRJ, който наскоро бе ребрандиран като SpaceJet, трупа в момента седем години забавяне в сравнение с първоначалните планове. Придобитото със CRJ ноу-хау, обаче може да се използва за ускоряване на процесите по сертификация и по-лесно въвеждане на самолета в експлоатация.

В последните години Bombardier усилено се разтоварва от авиационното си порфолио. Още през юни 2016 г. бе продадено производството на летящите амфибии CL-215, CL-215T и Bombardier 415 Superscooper. През октомври 2017 г. бе продадена и програмата CSeries на Airbus, които я прекръстиха на A220. През миналия ноември пък бе продаден турбовитловия регионален модел Q400.

Bombardier изпитва финансови трудности в последните години и ясно заяви, че иска да се съсредоточи върху бизнеса си с продажба на железопътна техника и бизнесджетове.

Свързани теми

Предишна публикация
98 броя Ми-28НМ за руската армейска авиация
Следваща публикация
Италия поръчва още M-345
818 прочитания

Най-четеното през седмицата

Прочетете още

Предлагат още 80% мито при внос в САЩ на CS100

Департаментът (министерство) по търговия на САЩ е предложило облагането с 80% мито при внос на канадския пътнически самолет Bombardier CS100. Решението е предварително.

Boeing събра най-много заявки в рамките на Фарнбъроу 2018

Американският самолетостроител Boeing спечели своеобразната надпревара за събиране на най-много заявки в рамките на авиационното изложение във Фарнбъроу. Компанията инкасира 649 заявки от общо 1464.

Аерофлот поръчва още 100 броя Суперджет 100

Руският национален превозвач Аерофлот е подписал договор за покупка на още 100 регионални пътнически самолета Сухой Суперджет 100. Машините ще започнат да се доставят от догодина.

10 години от първия полет на Суперджет 100

ОАК и руското министерство на промишлеността и търговията отбелязаха заедно 10 години от първия полет на регионалния пътнически самолет Сухой Суперджет 100. Полетът става факт на 19 май 2008 г. от заводското летище в Комсомолск на Амур.

Меню