Гърция модернизира около 120 от своите F-16

32 прочитания

Гърция ще модернизира около 120 от своите изтребители F-16C/D до стандарта F-16V. Това стана ясно днес, 17 октомври 2017 г., по време на визитата на гръцкия премиер Алексис Ципрас в САЩ.

По време на съвместна пресконференция между Ципрас и американския президент Доналд Тръмп е било заявено, че Гърция ще модернизира своите F-16 чрез САЩ. Президентът Тръмп е похвалил Гърция, като една от малкото държави от НАТО, които отделя над 2% от БВП за отбрана. Тръмп не спести критиките си и към членките на Алианса, които не отделят достатъчно за въоръжените си сили.

Паралелно с пресконференцията се появи и официално съобщение на Държавният департамент на САЩ, с което формално се разрешава сделката за модернизация на гръцките F-16C/D.

Очакваната максимална стойност на програмата за модернизация е $2,4 млрд. В нейните рамки се купуват 125 броя AESA радари APG-83 SABR (отбелязано е, че два радара са за резерв) и по 123 броя от новия борден компютър, система Link 16, нова навигационна система и нови дисплеи за пилотската кабина.

Поръчва се нов симулатор отговарящ на стандарта F-16V и доработка до този стандарт на други два вече доставени симулатора, както и доработка на системата за самозащита на 26 броя F-16. Поръчват се и други съпътстващи стоки и услуги.

Окончателната сделка се очаква да бъде подписана скоро.

Гръцките ВВС в момента експлоатират точно 123 броя F-16 от Block 50, Block 52+ и Block 52+ Advanced (те са съответно 38, 50 и 30 броя). Явно всички те ще бъдат модернизирани до стандарта F-16V.

Известно е, че цялата модернизационна програма ще бъде изпълнена за седем години и половина от момента на подписване на договора. Тъй като се работи с три различни модификации на F-16, ще бъдат създадени по два прототипа за всяка модификация.

Не е ясно каква ще е съдбата на останалите около 32 броя F-16 Block 30, които са доставени между 1987 и 1989 г. Гърция се опитва да пласира част от тях в Хърватска.

Това ще бъде първото по-голямо обновяване на гръцката военна авиация от краха на гръцката икономика през 2009 – 2010 г.

Свързани теми

Предишна публикация
Бахрейн подписа за 16 броя F-16V
Следваща публикация
Прехвърлиха прототипа на МС-21 за изпитания в Жуковский
32 прочитания

Най-четеното през седмицата

Прочетете още

Константин Попов: Това не е конкурс, решението е политическо

Депутатът от ГЕРБ и председател на комисията по отбрана в парламента Константин Попов заяви, че решението за избор на нов изтребител е политическо и не може да се говори, че е плод на конкурсна процедура. Това каза той днес, 8 януари 2019 г., на пресконференция на партията му.

ГЕРБ, ДПС и ВМРО отхвърлиха ветото върху F-16

С гласовете на ГЕРБ, ДПС, ВМРО и двама независими бе отхвърлено ветото на президента Румен Радев върху ратификацията на договорите за покупка на осем F-16. Това стана днес, 26 юли 2019 г.

Договорът за F-16 влиза в Министерски съвет тази сряда

Договорът за покупката на осем изтребителя F-16 от САЩ ще влезе в Министерски съвет тази сряда (10 юли 2019 г.). За това намекна премиера Бойко Борисов, като думите му след това бяха потвърдени от бившата му дясна ръка Цветан Цветанов.

Т-50 официално ще получи индекса Су-57

Главнокомандващият ВКС на Руската федерация генерал-полковник Виктор Бондарев съобщи, че серийните изтребители Т-50 ще получат…
Меню