Русия и Украйна вероятно ще се разберат за експлоатацията на Ан-124

17 прочитания

Русия и Украйна най-вероятно ще се разберат за бъдещата летателна експлоатация на самолетите Ан-124-100 „Руслан”. Това съобщава руският бизнес вестник КоммерсантЪ.

Проблемът се състои в това, че украинската държавна компания ГП „Антонов”, която държи типовия сертификат на самоелта, трябва да подпомага експлоатацията на самолетите Ан-124 в руската авиокомпания „Волга-Днепр”. Поради обтегнатите отношения между Украйна и Русия, заради анексирането на Крим, това в момента е невъзможно и сътрудничеството между двете страни в областта на авиацията е фактически прекратено.

Според КоммерсантЪ в момента ГП „Антонов” и „Волга-Днепр” водят преговори за изглаждане на всички различия и намиране на работеща схема за продължаване на поддръжката на Ан-124. Според вестника и двете страни имат доброто намерение да постигнат съгласие.

За „Волга-Днепр”, която е най-големият цивилен оператор на Ан-124 в света, възможността за техническа поддръжка и удължаване на ресурса на 12-те ѝ самолета е от жизнена важност. В същото време ГП „Антонов” разчита много на поддръжката на Ан-124 за докарване на приходи.

Според източниците на КоммерсантЪ идеята на авиокомпанията и самолетостроителя е поддръжката на Ан-124, както и удължаването на ресурса му, да се извършва в предприятието “Авиастар-СП” в Уляновск от работни бригади на ГП „Антонов”.

В замяна Русия е готова на сериозни отстъпки при осигуряването на поддръжката на транспортните самолети Ил-76 експлоатирани от украински авиокомпании. Типовият сертификат на самолета се държи от руското конструкторско бюро „Илюшин”.

КоммерсантЪ отбелязва, че въпреки доброто желание на двете страни да се разберат е възможно в украинския парламент да възникнат непреодолими пречки.

Свързани теми

Предишна публикация
Италия представи концепцията си за заместник на AW129
Следваща публикация
Чехия избира нов въоръжен вертолет
17 прочитания

Най-четеното през седмицата

Прочетете още

Ан-225 – самотният гигант

Десетилетия след първия си полет Ан-225 продължава да носи титлата най-голям самолет (поне що се отнася до максималната излетна маса, максималния полезен товар и дължината на машината). Гигантът, обаче продължава да съществува само в един, единствен екземпляр и изглежда, че това няма изгледи да се промени, тъй като търговския интерес към машината е твърде ограничен.

Спряха поръчката за ремонт на Ан-30

Процедурата за възлагане на обществена поръчка за ремонт и удължаване на ресурса на единствения Ан-30 се прекратява. Това се чете в решение на министъра на отбраната Красимир Каракачанов от 28 януари 2019 г. Мотивите за това са открити нарушения.

Перуанската полиция купува Ан-178

Украинската държавна компания „Спецтехноэкспорт” подписа днес, 11 ноември 2019 г., договор с Министерство на вътрешните работи на Перу за доставката на един военно-транспортен самолет Ан-178.

Два Ту-160 ще посетят Южна Африка

Два стратегически бомбардировача Ту-160 от състава на руските ВКС ще посетят Южна Африка утре, 22 октомври 2019 г. Това се казва в съобщение на руското и южноафриканското МО.

619 заявки във втория ден на Фарнбъроу

С 619 заявки за пътнически самолети приключва втория ден на авиационното изложение, което се провежда в момента във Фарнбъроу. Така изложението продължава да бъде изключително силно, от към събрани заявки.

Меню