Су-57 полетя с новия си двигател

61 прочитания

Руският изтребител от следващо поколение Су-57 полетя с нов двигател от т.нар. „втори етап”. Полетът е бил изпълнен днес, 5 декември 2017 г., от летателния изпитателен институт Громов, край Москва.

Полетът е продължил 17 минути, а в кабината на самолета е бил шеф-пилота на Сухой Сергей Богдан. Всичко е преминало по първоначалния план, а от разпространените кадри се вижда, че новият двигател е монтиран на втория прототип, който има борден номер 052.

На видеокадрите с първия полет на новия двигател се вижда, че той е малко по-къс от сега използваните АЛ-41Ф1, а по соплото видимо са взети мерки за намаляване на радиолокационната забележимост.

„Успешният полет с новия двигател дава нов импулс на програмата за създаване на изтребител от 5-то поколение. Той е доказателство за сериозния потенциал на руската авиационна индустрия”, заявява Денис Мантуров, министър на промишлеността и търговията на Русия.

Двигателят от т.нар „втори етап” е известен с означението „Изделие 30”. Той трябва да дава значително повече тяга (в рамките на 17,5 – 19,5 тона) от сега използваните двигатели АЛ-41Ф1. Първият наземен пуск на „Изделие 30” стана факт през ноември 2016 г. До сега се заявяваше, че първият полет на Су-57 с „Изделие 30” ще стане факт през 2018 г.

Свързани теми

Предишна публикация
Президентът Радев летя на изтребител Rafale
Следваща публикация
Boeing достави 50 броя от модела 737 Max
61 прочитания

Най-четеното през седмицата

Прочетете още

Още тази седмица управляващите ще опитат да преодолеят ветото на Радев за F-16

Още в петък управляващите ще опитат да преодолеят президентското вето по отношение на договорите за покупка на изтребителите F-16. Това съобщи председателят на комисията по отбрана Константин Попов (ГЕРБ) днес, 23 юли 2019 г.

alt

Авиацията и Яно

Красимир ГРОЗЕВ се срещна с вече пенсиониралия се български пилот Янко „Яно” Янков, за да си поговори с него за живота, летенето и всичко останало. Кариерата ми на журналист, пишещ за авиация, ме е срещала със стотици истински хора, които изграждат българските ВВС днес. Без да искам да слагам каквато и да е градация между тях, трябва да отбележа, че пленителният авиационен ентусиазъм, който винаги е струил от капитан Янко Янков, или както всички го знаят – Яно, е бил нещо, с което той винаги се е отличавал. За седем години от нашето познанство станах свидетел, как той уверено и заслужено извървя пътя от новоприучен на МиГ-29 пилот през 2004 г. до един от най-опитните авиатори в Граф Игнатиево, който дори в последната година от кариерата си беше инструктор на съвсем млади пилоти, които тепърва се приучват на изтребителя. Разбира се, пилотската, а и житейската история на Яно е много по-дълга и показва, че ако човек наистина силно желае нещо и полага всички усилия да го постигне, със сигурност ще успее. Точно за това в следващите няколко страници ще разкажем за Яно и се надяваме, че историята му ще вдъхнови и следващото поколение български авиатори.

Меню