Су-57 полетя с новия си двигател

61 прочитания

Руският изтребител от следващо поколение Су-57 полетя с нов двигател от т.нар. „втори етап”. Полетът е бил изпълнен днес, 5 декември 2017 г., от летателния изпитателен институт Громов, край Москва.

Полетът е продължил 17 минути, а в кабината на самолета е бил шеф-пилота на Сухой Сергей Богдан. Всичко е преминало по първоначалния план, а от разпространените кадри се вижда, че новият двигател е монтиран на втория прототип, който има борден номер 052.

На видеокадрите с първия полет на новия двигател се вижда, че той е малко по-къс от сега използваните АЛ-41Ф1, а по соплото видимо са взети мерки за намаляване на радиолокационната забележимост.

„Успешният полет с новия двигател дава нов импулс на програмата за създаване на изтребител от 5-то поколение. Той е доказателство за сериозния потенциал на руската авиационна индустрия”, заявява Денис Мантуров, министър на промишлеността и търговията на Русия.

Двигателят от т.нар „втори етап” е известен с означението „Изделие 30”. Той трябва да дава значително повече тяга (в рамките на 17,5 – 19,5 тона) от сега използваните двигатели АЛ-41Ф1. Първият наземен пуск на „Изделие 30” стана факт през ноември 2016 г. До сега се заявяваше, че първият полет на Су-57 с „Изделие 30” ще стане факт през 2018 г.

Свързани теми

Предишна публикация
Президентът Радев летя на изтребител Rafale
Следваща публикация
Boeing достави 50 броя от модела 737 Max
61 прочитания

Най-четеното през седмицата

Прочетете още

Полша ще купува освен F-35 и още F-16

Освен 32 броя F-35, Полша ще купи и допълнителни F-16, както и ще осигури бойни безпилотни апарати, които да оперират заедно с нейните изтребители от следващо поколение. Това е записано в програмата за развитие на полските въоръжени сили до 2035 г., която бе подписана днес, 10 октомври 2019 г.

Индонезия ще се опита да предоговори участието си в K-FX

Индонезия ще се опита да предоговори участието си в програмата K-FX/I-FX, която цели създаването на боен самолет от следващо поколение в партньорство в Южна Корея и местната компания KAI. Това съобщава Flightglobal.

Премиерът Борисов: Аз настоях да платим веднага F-16

Премиерът Бойко Борисов заяви, че той лично е настоял сделката за покупката на осемте изтребителя F-16 да бъде платена веднага и на куп. Това каза той днес, 18 юли 2019 г., пред българските посланици, които бяха събрани в София на традиционна среща.

Меню