Niki подава заявление за обявяване в несъстоятелност след провала на сделката с Lufthansa

9 прочитания

Нискотарифната авиокомпания Niki обяви, че стартира процедура по обявяване в несъстоятелност, след като днес, 13 декември 2017 г., стана ясно, че Lufthansa се изтегля от преговорите за придобиване, след сигнали от Европейската комисия, че сделката няма да бъде одобрена.

От Niki обявиха, че преговорите с Lufthansa Group са се провалили и няма надежда да се намери нов купувач в близко бъдеще, поради което в берлински съд са били подадени документи за стартиране на процедура по обявяване в несъстоятелност. Авиокомпанията прекратява полетите си още от утре, 14 декември 2017 г.

От Niki по-рано заявиха, че Lufthansa трябва да даде ясен сигнал дали ще купи компанията не по-късно от 21 декември.

Lufthansa се отказа от придобиването на Niki след като получи ясни сигнали от Европейската комисия, че сделката няма да бъде одобрена поради опасения за монополизация на авиационния пазари в Германия. Германската компания ще съсредоточи усилията си към придобиването на регионалния оператор LGW.

Niki и LGW бяха собственост на фалиралата Air Berlin. През октомври Lufthansa взе решение да купи голяма част от активите на компанията, включително и Niki и LGW, които трябваше да се влеят в Eurowings.

Прекратяването на операциите на Niki заплашва да остави десетки хиляди пътници без транспорт около коледните празници. Изчисленията показват, че авиокомпанията е продала около 800 000 билета, които вече са без реална стойност.

Към момента в Niki работеха около 1000 души, а авиокомпанията оперираше с 23 самолета от семейството A320 по редовни и чартърни линии.

Свързани теми

Предишна публикация
Ryanair се съгласява да признае профсъюзите
Следваща публикация
Канада обяви плановете си за подмяна на изтребителната си авиация
9 прочитания

Най-четеното през седмицата

Прочетете още

Ники Лауда си върна контрола над Niki

Бившият пилот и световен шампион от Формула 1 Ники Лауда успя да спечели наддаването за покупката на авиокомпанията Niki, след сериозни преговори и развалено споразумение с холдинга IAG. Това съобщава Reuters.

easyJet се споразумя за част от Air Berlin

Британската нискотарифна авиокомпания easyJet се споразумя за взимане на част от активите на Air Berlin и в същото време ще предложи работа на част от служителите на компанията. Това съобщава Reuters.

Lufthansa отменя половината си полети за утре

Германската авиокомпания Lufthansa отменя половината си полети планирани за утре, 10 април 2018 г. Това е в резултат на стачните действия на синдиката на работниците в публичния сектор Verdi.

Lufthansa показа новата си ливрея

След месеци на спекулации и предположения германския превозвач Lufthansa най-накрая официално показа новата си ливерия. Това стана днес, 7 февруари 2018 г., на нарочно събитие във Франкфурт, като ливерията бе демонстрирана върху Boeing 747-8I и Airbus A321.

IAG купува Niki за €20 млн.

Холдингър International Airlines Group (IAG) обяви, че ще купи австрийската нискотарифна авиокомпания Niki за €20 млн. и ще предостави други €16,5 млн. за да подобри ликвидността ни. Това съобщава Reuters.

Унгарските ВВС получиха два A319

Унгарските ВВС получиха два пътнически самолета Airbus A319 в рамките на церемония провела се миналата седмица. Машините ще се използват за транспортни задачи в интерес на въоръжените сили на страната.

Меню