BelugaXL изпълни първи полет

10 прочитания

Новият транспортен самолет Airbus BelugaXL изпълни успешно своя първи полет. Това стана днес, 19 юли 2018 г.

Машината е излетяла от заводското летище в Тулуза в 14,41 часа местно време. Първият полет, който според компанията е преминал без забележки, е продължил 4 часа и 41 минути.

Самолетът, който има регистрация F-WBXL, е полетял с командир Кристоф Каи, втори пилот Бернардо Суез-Бенито Хернандез и инженер-изпитател Жан Мишел Пи.

Airbus планират да завърши летателната програма на типа в рамките на 600 летателни часа, които ще се изпълнят за около 10 месеца. Машината, задвижвана от два реактивни двигателя Rolls-Royce Trent 700, трябва да влезе в търговска експлоатация през 2019 г.

BelugaXL се базира на модела A330-200, a официалното означение на машината е A330-700L. Самолетът е с дълбоко модифициран фюзелаж, който позволява превоз на голямо габаритни товари. Основното предназначение на BelugaXL ще е транспорт на готови елементи за самолетите на Airbus от местата на производството им, към линиите за крайно сглобяване. Европейският самолетостроител взе решението за създаването му през ноември 2014 г

BelugaXL ще замести сега експлоатираните пет броя Beluga, които са създадени на базата на A300-600 и изпълняват същите задачи в рамките на Airbus от средата на 90-те години на миналия век.

Очаква се да бъдат построени пет BelugaXL, които да влязат в търговска експлоатация между 2019 и 2023 г.

Свързани теми

Предишна публикация
Европа и САЩ в спор за нивата на шум при свръхзвуковите самолети
Следваща публикация
55 години от първия полет на Ту-134
10 прочитания

Най-четеното през седмицата

Прочетете още

Мега поръчка за Airbus

Частният инвестиционен фонд Indigo Partners подписа меморандум за разбирателство с Airbus за покупка на 430 самолета от семейството A320neo. Това бе обявено в последния ден на авиоизложението в Дубай.

Франция ще има водеща роля в проекта FCAS

Франция ще има водещата роля в проекта за създаване на изтребител от следващо поколение FCAS. Това стана ясно, след като вчера, 19 юни 2018 г., министрите на отбраната на Франция и Германия подписаха меморандум за разбирателство.

Airbus получи 120 поръчки за A220

Европейският самолетостроител Airbus е получил общо 120 твърди поръчки за двудвигателния тяснофюзелажен лайнер A220. Това обяви компанията непосредствено след Нова година, като сделките са били финализирани в края на декември 2018 г.

Qantas призова Airbus и Boeing за създаване на авиолайнер със свръхголяма далечина на полет

Изпълнителният директор на австралийската авиокомпания Qantas Алън Джойс призова производителите Airbus и Boeing да създадат пътнически самолет със свръхголяма далечина на полет, който да позволи изпълняването на директни полети от Австралия до Европа и Източното крайбрежие на САЩ.

Airbus прекръсти CSeries на A220

Европейският самолетостроител Airbus прекръсти семейството CSeries, което наскоро придоби, на A220. Това бе обявено днес, 10 юли 2018 г. и по такъв начин компанията се опитва да покаже, че самолетът, който оригинално е проектиран от Bombardier, вече е част от европейската фамилия на Airbus.

Меню