BelugaXL изпълни първи полет

27 прочитания

Новият транспортен самолет Airbus BelugaXL изпълни успешно своя първи полет. Това стана днес, 19 юли 2018 г.

Машината е излетяла от заводското летище в Тулуза в 14,41 часа местно време. Първият полет, който според компанията е преминал без забележки, е продължил 4 часа и 41 минути.

Самолетът, който има регистрация F-WBXL, е полетял с командир Кристоф Каи, втори пилот Бернардо Суез-Бенито Хернандез и инженер-изпитател Жан Мишел Пи.

Airbus планират да завърши летателната програма на типа в рамките на 600 летателни часа, които ще се изпълнят за около 10 месеца. Машината, задвижвана от два реактивни двигателя Rolls-Royce Trent 700, трябва да влезе в търговска експлоатация през 2019 г.

BelugaXL се базира на модела A330-200, a официалното означение на машината е A330-700L. Самолетът е с дълбоко модифициран фюзелаж, който позволява превоз на голямо габаритни товари. Основното предназначение на BelugaXL ще е транспорт на готови елементи за самолетите на Airbus от местата на производството им, към линиите за крайно сглобяване. Европейският самолетостроител взе решението за създаването му през ноември 2014 г

BelugaXL ще замести сега експлоатираните пет броя Beluga, които са създадени на базата на A300-600 и изпълняват същите задачи в рамките на Airbus от средата на 90-те години на миналия век.

Очаква се да бъдат построени пет BelugaXL, които да влязат в търговска експлоатация между 2019 и 2023 г.

Свързани теми

Предишна публикация
Израел ще сключи договор с Boeing за $11 млрд.
Следваща публикация
TAI представи Hurjet в рамките на Фарнбъроу
27 прочитания

Най-четеното през седмицата

Прочетете още

JetBlue поръчва A220

Само ден, след като Airbus ребрандира семейството CSeries на A220, американската нискотарифна авиокомпания JetBlue обяви, че поръчва 60 броя от машината.

САЩ няма да налагат наказателно мито срещу CSeries

Комисията по международна търговия на САЩ отказа да налага наказателно мито срещу внасяните в страната пътнически самолети Bombardier CSeries и отхвърли жалбата на американският самолетостроител Bombardier.

Airbus ще продава CSeries на Фарнбъроу

Airbus иска да финализира сделката за покупка на 50,01% от програмата CSeries до средата на годината за да може да продава самолета в рамите на авиосалона във Фарнбъроу, който ще се проведе в средата на юли. Това съобщава Bloomberg, позовавайки се на собствени източници.

TAP Air Portugal получи първия A330neo

Португалската авиокомпания TAP Air Portugal получи първия широкофюзелажен авиолайнер Airbus A330neo. Това стана на церемония проведена днес, 26 ноември 2018 г.

Airbus изплаща сериозни неустойки заради A400M

Airbus е изплатил €80 млн. под формата на неустойки заради забавянията по програмата A400M Atlas. Това става ясно от тримесечния отчет на компанията, който бе публикуван днес, 31 октомври 2017 г.

Меню