BelugaXL изпълни първи полет

27 прочитания

Новият транспортен самолет Airbus BelugaXL изпълни успешно своя първи полет. Това стана днес, 19 юли 2018 г.

Машината е излетяла от заводското летище в Тулуза в 14,41 часа местно време. Първият полет, който според компанията е преминал без забележки, е продължил 4 часа и 41 минути.

Самолетът, който има регистрация F-WBXL, е полетял с командир Кристоф Каи, втори пилот Бернардо Суез-Бенито Хернандез и инженер-изпитател Жан Мишел Пи.

Airbus планират да завърши летателната програма на типа в рамките на 600 летателни часа, които ще се изпълнят за около 10 месеца. Машината, задвижвана от два реактивни двигателя Rolls-Royce Trent 700, трябва да влезе в търговска експлоатация през 2019 г.

BelugaXL се базира на модела A330-200, a официалното означение на машината е A330-700L. Самолетът е с дълбоко модифициран фюзелаж, който позволява превоз на голямо габаритни товари. Основното предназначение на BelugaXL ще е транспорт на готови елементи за самолетите на Airbus от местата на производството им, към линиите за крайно сглобяване. Европейският самолетостроител взе решението за създаването му през ноември 2014 г

BelugaXL ще замести сега експлоатираните пет броя Beluga, които са създадени на базата на A300-600 и изпълняват същите задачи в рамките на Airbus от средата на 90-те години на миналия век.

Очаква се да бъдат построени пет BelugaXL, които да влязат в търговска експлоатация между 2019 и 2023 г.

Свързани теми

Предишна публикация
Израел ще сключи договор с Boeing за $11 млрд.
Следваща публикация
TAI представи Hurjet в рамките на Фарнбъроу
27 прочитания

Най-четеното през седмицата

Прочетете още

Катар сключва сериозна сделка за европейски вертолети

Катарското правителство обяви, че купува 28 вертолета NH90 и 16 броя Н125 за нуждите на въоръжените сили на страната. Сделката бе обявена на международното отбранително изложение DIMDEX-2018, което се провежда в момента в Доха, Катар.

IAG се оплака от високата цена на A380

Авиационният холдинг International Airlines Group (IAG) се оплака, че цената за придобиване на Airbus A380 е твърде висока и това обезсмисля всякакви планове за придобиването на допълнителни машини от този тип. Това е заявил изпълнителният директор на холдинга Уили Уелш.

Франция ще има водеща роля в проекта FCAS

Франция ще има водещата роля в проекта за създаване на изтребител от следващо поколение FCAS. Това стана ясно, след като вчера, 19 юни 2018 г., министрите на отбраната на Франция и Германия подписаха меморандум за разбирателство.

Германия се опасява, че A400M няма да е оперативно готов скоро

Германските военни се опасяват, че военно-транспортния самолет A400M няма да бъде оперативно готов скоро и експлоатацията му се сблъсква с нови проблеми. Това съобщава Reuters, цитирайки германски военен доклад.

Qantas призова Airbus и Boeing за създаване на авиолайнер със свръхголяма далечина на полет

Изпълнителният директор на австралийската авиокомпания Qantas Алън Джойс призова производителите Airbus и Boeing да създадат пътнически самолет със свръхголяма далечина на полет, който да позволи изпълняването на директни полети от Австралия до Европа и Източното крайбрежие на САЩ.

Меню