BelugaXL изпълни първи полет

27 прочитания

Новият транспортен самолет Airbus BelugaXL изпълни успешно своя първи полет. Това стана днес, 19 юли 2018 г.

Машината е излетяла от заводското летище в Тулуза в 14,41 часа местно време. Първият полет, който според компанията е преминал без забележки, е продължил 4 часа и 41 минути.

Самолетът, който има регистрация F-WBXL, е полетял с командир Кристоф Каи, втори пилот Бернардо Суез-Бенито Хернандез и инженер-изпитател Жан Мишел Пи.

Airbus планират да завърши летателната програма на типа в рамките на 600 летателни часа, които ще се изпълнят за около 10 месеца. Машината, задвижвана от два реактивни двигателя Rolls-Royce Trent 700, трябва да влезе в търговска експлоатация през 2019 г.

BelugaXL се базира на модела A330-200, a официалното означение на машината е A330-700L. Самолетът е с дълбоко модифициран фюзелаж, който позволява превоз на голямо габаритни товари. Основното предназначение на BelugaXL ще е транспорт на готови елементи за самолетите на Airbus от местата на производството им, към линиите за крайно сглобяване. Европейският самолетостроител взе решението за създаването му през ноември 2014 г

BelugaXL ще замести сега експлоатираните пет броя Beluga, които са създадени на базата на A300-600 и изпълняват същите задачи в рамките на Airbus от средата на 90-те години на миналия век.

Очаква се да бъдат построени пет BelugaXL, които да влязат в търговска експлоатация между 2019 и 2023 г.

Свързани теми

Предишна публикация
Израел ще сключи договор с Boeing за $11 млрд.
Следваща публикация
TAI представи Hurjet в рамките на Фарнбъроу
27 прочитания

Най-четеното през седмицата

Прочетете още

Германия и Норвегия поръчват съвместно пет танкера A330 MRTT

Германия и Норвегия поръчват съвместно пет въздушни танкера Airbus A330 MRTT в рамките на програмата за съвместна експлоатация под шапката на НАТО и ЕС. До момента в програмата участваха Холандия и Люксембург с две машини.

Сбогом, A380!

На 14 февруари 2019 г., с разбито сърце, европейският производител Airbus обяви, че слага край на програмата A380. Ходът беше по-скоро очакван, макар и до последно да имаше известна надежда, че самолетостроителят ще се опита поне още година – две да търси нови продажби за гиганта.

Гигантските сделки на Airbus и Boeing с Иран се провалиха

Многомилиардните сделки за продажба на пътнически самолети в Иран, които Airbus и Boeing се надяваха да реализират, са практически провалени. Това стана след като американският президент Доналд Тръмп се оттегли от ядреното споразумение с Иран и фактически отново въведе икономически санкции.

Франция и Германия одобриха първоначалното финансиране на FCAS

Правителствата на Франция и Германия одобриха първоначалното финансиране на проекта FCAS, който предвижда създаването на система от системи за осигуряване на въздушно превъзходство. Съобщението за това бе публикувано от Airbus в късните часове на 12 февруари 2020 г.

Airbus заплаши, че може да се изтегли изцяло от Великобритания при твърд Brexit

Изпълнителният директор на Airbus Том Ендерс директно заяви, че е е много вероятно компанията му да се изтегли изцяло от Великобритания ако се стигне до излизане от ЕС без договор (т.нар. твърд Brexit). Това се казва в нарочно видеообръщение, което публикуваха от самолетостроителя.

Меню