Търговският конфликт между САЩ и Китай достигна и авиацията

20 прочитания

Търговският конфликт между САЩ и Китай засегна и авиацията, след като китайското правителство обяви, че налага 25% мито при вноса на определени модели самолети произвеждани в САЩ. Това съобщава Reuters.

Китайското Министерство на търговията публикува списък със стоки, които ще се облагат с по-високи вносни мита. Сред стоките влизат автомобили, химически продукти, телешко месо, продукти от соя и самолети с маса празен между 15 000 и 45 000 kg.

Акциите на Boeing се сринаха с 6% в рамките на 4 април, но след това започнаха да възвръщат стойността си и на 5 април отбелязаха покачване с малко над 2%, след като инвеститорите си дадоха сметка, че новите тарифи ще засегнат много слабо продукцията на компанията.

Данните на Boeing показват, че празната маса на модификациите 737-700, 737-800 и 737-900 е между 37 600 kg и 42 900 kg, което значи, че те ще се облагат с по-високи мита. Поколението NG, обаче се продава все по-слабо в световен мащаб и в момента има едва 10 поръчки от четири китайски авиокомпании.

Ситуацията с новото поколение Max е сложна. Модификациите Max 9 и Max 10 няма да бъдат засегнати от новите мита, но най-продаваната модификация Max 8 е на кантар. Според Boeing масата празен на самолета е 45 070 kg., но както отбелязва Reuters в тази стойност има много нюанси, които зависят от точното оборудване на пътническата кабине и най-вече какво се разбира под „маса празен”. Модификацията Max 7, която се продава слабо, влиза в обхвата на новите мита.

Двама експерти, с които Reuters разговаря, заявяват, че има две вариации на „маса празен”. Едната е, тази в която се включва само масата на самия самолет, но производителите най-вече използват т.нар. „оперативна маса празен”, при която освен самолета в стойността се включва и масата на екипажа, както и различни технологични течности, които се намират на борда, но не и горивото.

Залозите са големи, защото САЩ изнася самолети на стойност от около $15 млрд. годишно за Китай.

Boeing посочва в изявление, че макар и САЩ и Китай да отиват към сериозен търговски конфликт, който със сигурност ще засегне авиационната индустрия, за сега няма да има драстични промени. От компанията заявяват още, че ще работят активно с правителствата на двете страни за изглаждане на различията.

Единствените други самолети, който ще бъдат засегнати от новите мита са големите бизнесджетове Gulfstream G500/600 и G650.

Свързани теми

Предишна публикация
Сенегал става стартов клиент на L-39NG
Следваща публикация
САЩ разреши експортът на F-16V за Словакия
20 прочитания

Най-четеното през седмицата

Прочетете още

UPS поръчва още 14 броя Boeing 747-8F

Карго авиокомпанията UPS Airlines направи поръчка за още 14 товарни Boeing 747-8F, с което компанията ще удвои флота си от този тип и ще удължи живота на производствента линия за четиридвигателния гигант.

Индонезийските власти отстраниха техническия директор на Lion Air

Индонезийският транспортен министър Буди Каря Сумади е наредил временното отстраняване на техническия директор на нискотарифната авиокомпания Lion Air. Това става два дни, след катастрофата на Boeing 737 на превозвача, при която загинаха 189 души.

Boeing няма намерение да придобива Embraer

Американският самолетостроител Boeing по-скоро няма намерение да придобива бразилската компания Embraer. Това съобщава бразилският вестник Valor Economico, цитиран от Reuters.

Boeing показа голям военен БЛА

Американският самолетостроител Boeing показа голям нискозабележим военен безпилотен летателен апарат (БЛА), който да се използва за поддръжка на пилотируеми бойни самолети. Това стана по време на австралийското авиошоу Avalon.

x-37b_otv-6

САЩ отново изстреляха X-37B

Експерименталната безпилотна совалка Boeing X-37B бе изведена отново на орбита. Това стана днес, 17 май…
Меню