Финландия получи първоначални оферти за замяна на F/A-18C/D

884 прочитания

Финландското МО получи на 31 януари 2019 г. първоначалните оферти от петима производители, които са кандидати за доставка на нов многоцелев изтребител, който да замени сега използваните F/A-18C/D Hornet. Проектът се нарича H-X.

Финландия изпрати запитвания за даване на първоначална оферта през април 2018 г. Запитвания бяха изпратени за Rafale, Gripen E/F, Eurofighter Typhoon, F-35A и F/A-18E/F Super Hornet. Всички компании са отговорили на запитването до изтичането на крайния му срок.

В запитването са оправени 2500 въпроса и седем военни сценария, на които всички кандидати трябва да отговорят, като в момента е вече започнало оценяването на подадената информация.

Във втората половина на 2019 г. Финландия ще изпрати ново запитване за по-конкретна и окончателна оферта до всеки кандидат. То ще е оформено на базата на получената първоначална информация. Това ще стане преди края на годината, като отговорите се очакват през 2020 г., а окончателната селекция на победителя ще стане през 2021 г.

Първите нови изтребители ще започнат да постъпват на въоръжение от 2025 г., паралелно с пенсионирането на сега използваните Hornet. Този процес трябва да приключи през 2030 г., а новият самолет ще остане на служба поне до 2060 г.

Финландия иска да закупи 64 многоцелеви изтребителя, които да заменят сега използваните около 62 броя F/A-18C/D Hornet, получени между 1995 и 2000 г. Стойността на сделката ще е между €7 и €10 млрд., като в нея ще влиза цената не само на самите самолети, но и на обучението, наземното оборудване, самолетообслужващата техника, въоръжение, сензори и други съпътстващи стоки и услуги.

Свързани теми

Предишна публикация
Airbus очаква нови германски поръчки за Eurofighter
Следваща публикация
Китай разработва два нискозабележими ударни самолета
884 прочитания

Най-четеното през седмицата

Прочетете още

Анализ за 2021 г. на 3-та авиобаза

“Всички налични ресурси вложихме ефективно в реална летателна подготовка и поддържането на бойното дежурство“ бе…

Гръцките ВВС ще охраняват небето на Македония

Гръцките ВВС ще извършват мисията „ер полисинг” над Македония, след присъединяването на страната в НАТО. За това са се споразумели днес, 2 април 2019 г., премиерите на Гърция и Македония.

Полша купува ескадрила F-35, а втората остава за след 2026 г.

Полша ще купи на първо време само една ескадрила от 16 изтребителя F-35A, а останалите машини от този тип ще бъдат договорени след 2026 г. Това е заявил заместник-министъра на отбраната на страната Войчех Скуркевич по време на дебати в Парламента на страната.

ГЕРБ, ДПС и ВМРО отхвърлиха ветото върху F-16

С гласовете на ГЕРБ, ДПС, ВМРО и двама независими бе отхвърлено ветото на президента Румен Радев върху ратификацията на договорите за покупка на осем F-16. Това стана днес, 26 юли 2019 г.

Меню