Индия се оттегля от FGFA

20 прочитания

Индия се оттегля от програмата FGFA (Fifth Generation Fighter Aircraft), в рамките на която трябваше да се създаде индийски вариант на руския изтребител от следващо поколение Су-57 (Т-50). Това съобщава индийския вестник Business Standard.

Според Business Standard, решението за изтегляне от FGFA е било съобщено от индийската страна на Русия в края на февруари. От индийска страна на срещата са присъствали националния съветник по сигурността Аджит Довал и секретаря по отбрана на Индия Санджей Митра.

На срещата е било заявено, че Индия няма да участва повече в програмата, но е било обяснено, че страната може в последствие да се присъедини отново или директно да купи Су-57.

Индия и Русия започнаха партньорството си по програмата FGFA през 2007 г. През декември 2010 г. бе подписан договор на стойност $295 млн. за първоначална разработка на индийския вариант на Су-57. Работата по него бе приключена през 2013 г., но не последва договор за същинската разработка на модела и финансиране на неговите прототипи.

През годините се появиха множество противоречия между Индия и Русия. Индийската страна настояваше за редица промени и подобрения по Су-57, като в същото време имаше искане за пълен технологичен трансфер. Цената на проекта също бе препъни камък, като Индия на няколко пъти намаляваше бройките, които желаеше да придобие.

През годините многократно се появяваха новини, че двете страни най-накрая са се споразумели за реализация на проекта, но никога от тези съобщение не произлизаше реално развитие.

Излизането на Индия от програмата FGFA ще доведе до допълнителни усложнения за страната, която и сега има сериозен проблем с попълването на своите ВВС с модерни бойни самолети. Всичко това стана на фона на ударното превъоръжаване в Китай и Пакистан, които са традиционни съперници на страната.

Свързани теми

Предишна публикация
Разследването за покупката на F-35 в Южна Корея се разширява
Следваща публикация
Lockheed Martin ще предложи на Япония хибрид между F-22 и F-35
20 прочитания

Най-четеното през седмицата

Прочетете още

Великобритания получи първите си F-35B

Великобритания получи първите четири многоцелеви изтребители от следващо поколение F-35B. Самолетите пристигнаха вчера, 6 юни 2018 г., в базата на Кралските ВВС Мархам в Норфък.

Индия получи първия си AH-64

Индия официално получи своя първи щурмови вертолет AH-64E Apache Guardian. Церемонията за това стана на 10 май 2019 г. в Меса, Аризона, където се намира вертолетния завод на компанията производител Boeing.

Експлоатацията на F-35 е изправена пред множество технически проблеми

Експлоатацията на F-35 е изправена пред множество сериозни технически проблеми, значителна част от които са все още неразрешени. Това съобщи вчера, 12 юни 2019 г., американският отбранителен сайт Defense Newsв серия от публикации.

Меню