Турция и TAI сключиха договор за разработка на щурмови вертолет

575 прочитания

Турското Главно управление на отбранителната промишленост SSB е сключило договор с местната авиокосмическа компания TAI за създаване на нов тежък щурмови вертолет. Това е станало вчера, 22 февруари 2019 г.

Проектът, който в момента е известен само с турското название „Ağır Sınıf Taarruz Helikopter”, буквално означаващо тежък щурмови вертолет, трябва да полети през 2024 г. и да има излетна маса от 10 тона. Неофициално проектът е известен, като АТАК 2

Машината ще се задвижва от два газотурбинни двигателя, ще има двучленен екипаж, вградено оръдие, управляемо и неуправляемо ракетно въоръжение с маса до 1200 kg. и ще бъде оптимизирана да работи във високопланински условия. Цели се максимално използване на турско въоръжение, авионика и оборудване. Други технически детайли по проекта не се съобщават.

Новият вертолет в перспектива ще замени сега използвания Т129 АТАК, който се явява лицензен вариант на италианския AW129. Разпространените илюстрации на новия проект, обаче показват силно сходство с T129.

Още в края на 2017 г. Турция обяви, че има намерение да създаде по-тежък боен вертолет от наличните Т129 АТАК. Следващият проект, който бе с условното означение АТАК 2, трябваше да има излетна маса от 6 – 7 тона и да се създаде на базата на 6-тонния транспортен Т625, който се изпитва в момента.

Явно обаче изискванията към машината са наратнали, а с това се е повишила сериозно и масата ѝ.

Свързани теми

Предишна публикация
Карго 767 катастрофира в Тексас
Следваща публикация
Airbus започва да събира неформални поръчки за ново развитие на A321
575 прочитания

Най-четеното през седмицата

Прочетете още

Германия търси тежък транспортен вертолет

Германия започва процедура за избор на 45 до 60 тежки транспортни вертолета, която ще изправи един срещу друг Lockheed Martin и Boeing в състезание за поръчка, чиято стойност ще достигне около €4 млрд. Това съобщава Reuters, позовавайки се на собствени източници.

САЩ отстраниха Турция от програмата F-35

САЩ отстраниха едностранно Турция от програмата F-35, като напълно блокираха участието ѝ, както в мениджмънта на програмата, така и в производствената ѝ част. Решението бе обявено късно снощи, съобщава Defence News.

Полша купува AW101

Полша ще подпише договор с Leonardo Helicopters за покупката на тридвигателните вертолети AW101, които ще се използват от полските ВМС за борба с противникови подводници.

Пенсионираха TH-67

Учебно-тренировъченият вертолет TH-67 Creek, който се използва от армейската авиация на САЩ, бе пенсиониран на…
Меню