Турция и TAI сключиха договор за разработка на щурмови вертолет

575 прочитания

Турското Главно управление на отбранителната промишленост SSB е сключило договор с местната авиокосмическа компания TAI за създаване на нов тежък щурмови вертолет. Това е станало вчера, 22 февруари 2019 г.

Проектът, който в момента е известен само с турското название „Ağır Sınıf Taarruz Helikopter”, буквално означаващо тежък щурмови вертолет, трябва да полети през 2024 г. и да има излетна маса от 10 тона. Неофициално проектът е известен, като АТАК 2

Машината ще се задвижва от два газотурбинни двигателя, ще има двучленен екипаж, вградено оръдие, управляемо и неуправляемо ракетно въоръжение с маса до 1200 kg. и ще бъде оптимизирана да работи във високопланински условия. Цели се максимално използване на турско въоръжение, авионика и оборудване. Други технически детайли по проекта не се съобщават.

Новият вертолет в перспектива ще замени сега използвания Т129 АТАК, който се явява лицензен вариант на италианския AW129. Разпространените илюстрации на новия проект, обаче показват силно сходство с T129.

Още в края на 2017 г. Турция обяви, че има намерение да създаде по-тежък боен вертолет от наличните Т129 АТАК. Следващият проект, който бе с условното означение АТАК 2, трябваше да има излетна маса от 6 – 7 тона и да се създаде на базата на 6-тонния транспортен Т625, който се изпитва в момента.

Явно обаче изискванията към машината са наратнали, а с това се е повишила сериозно и масата ѝ.

Свързани теми

Предишна публикация
Карго 767 катастрофира в Тексас
Следваща публикация
Airbus започва да събира неформални поръчки за ново развитие на A321
575 прочитания

Най-четеното през седмицата

Прочетете още

Италия ще купува въоръжен AW169

Италианското МО е взело решение за покупка на 15 броя въоръжени вертолети Leonardo AW169. Това става ясно от решението на военното ведомство от 16 април 2020 г.

Само един кандидат за поддръжката на Bell 206

Само един кандидат е подал документи за участие в процедурата за възлагане на обществена поръчка с предмет поддръжката на леките еднодвигателни вертолети Bell 206, които са на въоръжение във ВВС. Това се чете от протокола за работа на комисията, публикуван на сайта на МО.

Япония търси нов боен вертолет

Япония е започнала процес по избор на нов боен вертолет, който да замести сега използваните щурмови машини AH-1S. Страната вече е изпратила запитване за информация (RFI).

Четирима кандидати за ремонта на Ми-17 и Ми-24

Четири компании са кандидати за обществената поръчка за ремонта на два вертолета Ми-17 и четири броя Ми-24. Това се вижда от протокол от работата на комисията, оценяваща офертите, публикуван на сайта за обществени поръчки на МО вчера, 9 октомври 2018 г.

Меню