Blue Origin проведе успешен тест на аварийната система на своята капсула

20 прочитания

Компанията Blue Origin проведе успешен тест на аварийната система на своята капсула, предназначена за космически туристи. Тестът бе част от изпитателно изстрелване на ракетата-носител New Shepard.

Ракетата бе изстреляна днес, 18 юли 2018 г., в 11,11 часа местно време (18,11 часа българско) от космическата площадка във Ван Хорн, Тексас. Тя се намира на около 160 km източно от Ел Пасо.

Течногоривният двигател на едностепенната ракета работи около 2 минути и 20 секунди, като ускори New Shepard до скорост от около 1 km/s. В този момент бе отделена капсулата, в която се намираше изпитателен манекен и оборудване.

20 секунди по-късно се задейства твърдогоривният двигател, който е вграден в капсулата. Неговото предназначение е да я отдели в случай на катастрофален отказ на ракетата-носител, независимо от етапа на полет. Ако това се случи с хора на борда, те ще изпитат краткотрайно ускорение от около 10 единици. Той работи няколко секунди и изведе капсулата на височина от близо 119 km.

Ракетата успешно се приземи на предназначената за това площадка, след като забави скоростта си чрез въздушни спирачки и бордния си двигател. Капсулата също се приземи меко след като забави падането си с парашути.

От Blue Origin заявиха, че всичко е преминало според очакванията им.

Това е деветият успешен запуск на New Shepard и третия, при който се използва най-новата модификация на ракетата.

Ракетата за многократно използване New Shepard ще изстрелва капсула с шестима пасажери по балистична траектория за кратък суборбитален полет. Пасажерите ще изпитват безтегловност в рамките на една – две минути и ще се намират на височина от над 100 km. Капсулата има шест големи илюминатора, които ще дават възможност на космическите туристи да се насладят на Земята от космоса.

Целият полет, от изстрелването до приземяването на капсулата, ще отнема около 10 минути.

Очаква се, че до края на годината Blue Origin ще направят първото изпитания с хора на борда, а продажбата на билети да стартира от догодина.

Свързани теми

Предишна публикация
Швеция използва Gripen срещу горските пожари
Следваща публикация
Подписаха за създаването на Союз-5
20 прочитания

Най-четеното през седмицата

Прочетете още

Нов успешен тест на New Shepard

Компанията Blue Origin извърши нов успешен суборбитален тест на своята система New Shepard. Това стана днес, 2 май 2019 г.

Успешен тест за New Shepard

Ракетата New Shepard, разработена от компанията Blue Origin, изпълни успешен суборбитален тест вчера, 29 април 2018 г.

NASA обяви план за комерсиализация на МКС

NASA обяви вчера, 7 юни 2019 г., че стартира програма, чрез която ще се опита да засили чисто търговското използване на Международната космическа станция (МКС).

Меню