Хеликоптер на „Хели Ер“ спаси туристка с инфаркт

247 прочитания

Днес, 16 август 2018 г., хеликоптер на „Хели Ер“ спаси туристка със съмнения за получен инфаркт в района на Седемте Рилски езера.

Сигналът за пострадала жена е бил подаден в близост до езерото „Бъбрека“ малко след 14 часа. За щастие точно в този момент в района се е намирал хеликоптер А109К-2 на „Хели Ер“, който е изпълнявал демонстрация за спасяване за ПСС. Затова екипажът реагира светкавично, като излита от Паничище и пристигат буквално за няколко минути на мястото на инцидента. Жената на възраст 61 години се оплаква от високо кръвно налягане, стягане в гърдите и невъзможност да диша, които са признаци за инфаркт.

След оказана помощ от медицинско лице пострадалата жена е качена на борда на хеликоптер, който е оборудвана с животоспасяваща техника, а спасителят и техника на борда на машината имат квалификация за парамедик, като са подготвени да оказват първа помощ. Жената е транспортирана до болница „Свeта Анна“, където е поета от лекарски екип на спешното отделение.

В болницата вече близо две години и половина има функционираща площадка за хеликоптер, която вече е използвана при няколко спешни случая. Кацането на болничната площадка беше извършено в 15,19 часа, или около час след подаване на сигнала за пострадалата жена до езерото „Бъбрека“ от ПСС. Това е точно по правилата на спешната медицина, където „златният час” (известен също като златно време) се отнася до период от 60 минути или по-малко, непосредствено след претърпяното произшествие, когато е най-вероятно бързата медицинска помощ да предотврати смъртта. Установено е, че шансовете на пациента за оцеляване са най-големи, ако получи грижи в рамките на кратък период от време, веднага след тежка травма.

Това е осемнадесетият поред човешки живот, спасен от хеликоптер на „Хели Ер“ по линията на продукта „Активна грижа“ на застрахователната компания „Лев Инс“, която има договор с ПСС за използване на хеликоптер при особено тежки случаи.

При днешната акция хеликоптерът А109К-2 на „Хели Ер“ беше екипаж: командир Огнян Янков, борден техник Веско Манолов и спасител Виктор Варошкин.

„Хели Ер-САУ“ АД е български авиационен оператор, основан през 1990 г., предлагащ набор от специфични авиационни услуги. Това са превоз на пътници и товари, основно извън България, основно по програми на ООН и на Световната програма по прехрана към ООН (UN WFP) – както с хеликоптери, така и със самолети. Една от основните дейности на компанията в България, започната през 2013 г., по инициатива на председателя на съвета на директорите на компанията Георги Спасов, са полетите за спешна медицинска помощ. Това става възможно след като компанията въвежда в експлоатация два хеликоптера Agusta A109K-2 (LZ-CEA и -CEB), които преди това са експлоатирани от швейцарския оператор за спешна медицинска помощ Rega. Тезивертолети са закупени директно от производителя, италианската компания AgustaWestland (от 2016 г. носеща новото име Leonardo Helicopter Division).

Първата машина пристига в България през март, а втората през август 2013 г. Заедно с купуването А109К2, компанията инвестира сериозни средства в обучение и сертифициране на пилоти и технически персонал, за да осигури тяхното нормално опериране. Също така компанията става и оторизиран център за техническо обслужване на производителя на хеликоптера, като инвестира в оборудване за наземно обслужване и склад за резервни части.

В Европа полетите за спешна медицинска помощ (HEMS – Helicopter Emergency Medical Services), изпълнявани от авиационни оператори, са ежедневна и в повечето случаи животоспасяваща, дейност, регулирана от Европейската агенция за авиационна безопасност (EASA). Съгласно определенията на EASA, полетът на хеликоптер под одобрение за HEMS има за цел оказване на бърза медицинска помощ, където се изисква незабавно или бързо транспортиране, чрез превоз на медицински персонал; медицински доставки (оборудване, кръв, органи, лекарства) или на болни или наранени лица и други директно засегнати лица (както е описано в Регламент №965/2012 на Европейската комисия).

Помолени да коментират как върви дейността за бърза медицинска помощ и спасяване, която се развива вече пета година, от компанията от „Хели Ер“ коментираха, че досега всичките дейности са се извършвало без дългосрочни договори с медицинското министерство. Де факто спасяването (основно в планински условия) се прави само благодарение на поръчките от „Активна грижа“, но това съвсем не е достатъчно за поддръжката на два хеликоптера А109К-2 и качествената подготовка на техните екипажи. Липсата на достатъчен обем от работа за натоварването на двата вертолета е принудило компанията да обяви единият А109К-2 за продажба и вече се водят преговори със заинтересовани клиенти.

Снимки: Александър Младенов

Свързани теми

Предишна публикация
Нова донорска задача за ВВС
Следваща публикация
МО отново пусна обществена поръчка за поддръжка на Bell 206
247 прочитания

Най-четеното през седмицата

Прочетете още

МО: Не сме имали официално запитване за участие в спасителна акция от ПСС

Министерство на отбраната не е получавала официално запитване за участие в спасителната акция в Пирин на 16 септември 2019 г. Това отговориха от военното ведомство на запитването на АЕРО.

Меню