Руски разузнавателен самолет свален от сирийската ПВО

46 прочитания

По време на заход за кацане около 23,00 ч. на 17 септември 2018 г. руски разузнавателен самолет Ил-20 е бил свален от сирийската противовъздушна отбрана. Това е станало по време на ракетно-бомбови удар, нанесен от израелски военни самолети по сирийски военни цели в района на крайбрежния град Латакия.

Първите съобщения тази сутрин говореха за безследно изчезнал самолет Ил-20М, който е захождал за кацане през нощта на руската авиобаза Хмеймим до сирийския град Латакия, като не се съобщаваше какво точно е станало с него. Имаше само съобщения, че се провежда спасителна операция, но останките на машината все още не са били открити. Съобщение за откриване на останките на Ил-20 дойде чак след 11,00 ч. днес, 18 септември. Те са били намерени в морето на разстояние 27 km в западна посока от населения пункт Баниас в провинция Латакия. Потвърдено беше, че всичките 15 души на борда на самолета са загинали.

Ил-20 е военен вариант на турбовитловия пътнически самолет Ил-18, снабден с модерни системи за радиотехническо, радиолокационно и визуално разузнаване, който се използва за поддържане на руските операции в Сирия.

През цялата сутрин продължиха спекулациите какво точно е свалило самолета, като една от първите хипотези, изказани от руските военни, е че в това е била намесена френската фрегата клас FREMМ Auvergne, но френската страна опроверга веднага това.

Чак малко преди 11 ч. тази сутрин руското военно министерство излъчи официално съобщение, че Ил-20 е бил свален от зенитна ракета на комплекса С-200, изстреляна от сирийските военни. Това е станало по време на нанасянето на удар по цели в района на Латакия от четири израелски самолета F-16, които са подходили към целите на малка височина откъм Средиземно море.

Според говорителя на руското военно министерство, генерал-майор Игор Конашенков, израелските самолети умишлено са създали опасна ситуация за надводните кораби и летателни апарати в този район, като пускът на бомбите е бил в непосредствена близост до френската фрегата и захождащия за кацане руски самолет Ил-20, който се е намирал на височина 5000 метра и бил приет от сирийската ПВО за противников самолет.

По повод на руско-израелските договорености за взаимно предупреждение при нанасяне на авиационни удари, Конашенков е заявил, че Израел е предупредил руските военни по горещата телефонна линия между двете страни само една минута преди нанасяне на удара. Това не е дало възможност захождащият за кацане на авиобаза Хмемим Ил-20 да бъде отклонен в безопасна зона.

До момента Русия е загубила седем вертолета и осем самолета в рамките на операциите над Сирия, които продължават вече почти трета година.

Свързани теми

Предишна публикация
Сърбия иска китайски въоръжени БЛА
Следваща публикация
Оперативните изпитания на F-35 се отлагат
46 прочитания

Най-четеното през седмицата

Прочетете още

Премиерът Борисов се оплака, че имало подла съпротива срещу F-16, но той направил сделката необратима

Премиерът Бойко Борисов се оплака, че срещнал подла и яростна съпротива при реализацията на сделката за покупката на F-16, но се похвали, че направил нещата така, че тя да бъде необратима. Това каза той днес, 7 октомври 2019 г., по време на бизнес закуска на Американската търговска камара.

Грешни действия на екипажа са довели до свалянето на израелския F-16I

Екипажът на сваления израелски многоцелев изтребител F-16I не е действал адекватно и съобразно утвърдените процедури на израелските ВВС, което е довело да поразяването на самолета му. Това се казва в официалното разследване на инцидента, чийто резултати бяха обявени вчера, 25 февруари 2018 г.

Въоръжен израелски БЛА падна в Ливан

Въоръжен безпилотен летателен апарат от състава на израелските ВВС се е разбил днес, 31 март 2018 г., в Южен Ливан. При инцидента няма пострадали.

Русия получи първия сериен Ил-76МД-90А

Първият сериен реактивен военно-транспортен самолет Ил-76МД-90А бе официално предаден на руските ВКС. Това е станало на официална церемония проведена вчера, 2 април 2019 г.

Меню