Испания вероятно ще замени F/A-18 с Eurofighter

46 прочитания

Испания най-вероятно ще замени своите остарели F/A-18 Hornet с новопроизведени Eurofighter. Това е заявил министърът на отбраната на страната Анхел Оливарес, цитиран от местни медии.

„Изглежда, че повечето аргументи говорят в полза на покупката на още Eurofighter”, заявява Оливарес, но подчертава, че все още няма решение на испанското правителство за това по какъв начин ще бъдат заменени наличните изтребители Hornet.

Оливарес е отговарял на въпроси в испанския парламент през миналата седмица. Там той е заявил и че финалното решение за начина, по който ще бъдат заменени сега експлоатираните F/A-18 трябва да бъде взето през следващата година.

Испанският военен министър е казал, че Eurofighter ще бъде добър мост между сегашните F/A-18 и експлоатацията на изтребител от пето поколение, което неминуемо ще се случи за Испания.

В момента испанските ВВС експлоатират шест ескадрили F/A-18A/B или общо около 86 машини. По-голямата част от тях са доставени нови между 1985 и 1990 г., а между 1995 и 1998 г. са купени 24 употребявани F/A-18A/B от САЩ. Бившите американски изтребители трябва да се извеждат от въоръжение след 2020 г., а изтребителите, които са получени нови, ще се пенсионират след 2025 г.

Испания в момента е поръчала 72 броя Eurofighter и е получила 68 от тях. Останалите четири машини ще бъдат доставени догодина.

Оливарес е заявил, че за сега Испания гледа към евентуално участие в новите европейски проекти за създаване на боен самолет от следващо поколение – британският Tempest и френско-германският FCAS. Според него е неизбежно тези два проекта да се слеят и нямало съмнение, че Испания ще се включи към тях.

Миналата година се появи новината, че Испания иска да замени сега използваните AV-8B Harrier от морската си авиация с F-35B, но тъй като покупката на 12 – 14 броя от този самолет не е ефективна се обмисляше и замяната на F/A-18 с F-35A. В последствие стана ясно, че цената на придобиване на изтребителя от пето поколение е твърде висока за Испания.

Свързани теми

Предишна публикация
Boeing с препоръка за повишаване на авиационната безопасност във връзка с индонезийската катастрофа
Следваща публикация
Китай показа нов нискозабележим БЛА
46 прочитания

Най-четеното през седмицата

Прочетете още

Чехия подписа за 24 броя F-35

Вчера, 29 януари 2024 г., Чехия подписа договор за придобиване на 24 броя многоцелеви изтребителя…

Tejas продължава да се бави

Индийското МО призна за нови сериозни забавяния в производството на лекия еднодвигателен изтребител Tejas, предназначен…

Каракачанов ще „изпили” цената на F-16 без да пипа въоръжение и оборудване

Министърът на отбраната Красимир Каракачанов заяви, че ще „изпили” цената на F-16, но без да се пипа въоръжението и оборудването на самолета. Това каза той днес, 31 май 2019 г., пред репортери в Русе.

Казахстан купува още 12 броя Су-30СМ

Русия и Казахстан са стигнали до споразумение за доставка на още 12 многоцелеви изтребителя Су-30СМ. Това е заявил помощникът на руския президент по военно-техническите въпроси Владимир Кожин, цитиран от ТАСС.

Меню