Летище Горна Оряховица получава нова навигационна система

69 прочитания

Община Горна Оряховица даде “зелена светлина” за модернизация на летището в града и монтирането на съвременна навигационна система. Това съобщава местният новинарски сайт „Янтра Днес”.

Строителните разрешителни от Общината вече са издадени за реализацията на проекта на Ръководството на въздушното движение (РВД), уточни кметът инж. Добромир Добрев.

Проектът на РВД е за модернизация на международните летища и монтиране на навигационни системи VOR/DME. Техниката се използва за аеронавигационно осигуряване на самолетите в зоната на летищата, както и на въздухоплавателни средства по маршрут. Това ще подобри точността и непрекъснатостта на излъчваните навигационни сигнали, като по този начин ще се повиши степента на безопасност на полетите. Очаква се новата система да бъде пусната през пролетта на 2019 г.

Междувременно е придвижена и процедурата за удължаване на пистата за кацане на самолетите, каза още инж. Добрев, цитиран от „Янтра Днес”. Обновяването на летището трябваше да започне още през лятото, но заради изработването на специализиран ПУП, многото съсобственици на парцелите в района и отчуждителните процедури, ремонтът се забави. Според концесионния договор, който бе подписан през 2016 г., заложените инвестиции са в размер на 32 млн. лв., от които над 20 млн. лв. трябва да бъдат вложени през първите четири години.

Една от първите задачи за инвеститорите е разширяване и удължаване на пистата, която в момента е с дължина 2450 m, за да може да посреща и по-големи самолети. Самите ремонтни дейности ще бъдат разделени на три етапа – изграждане на допълнителна пътека за рулиране, изграждане на карго терминал и разпределителен център, както и на ремонтна база за самолети, на логистичен център и на център за подготовка на пилоти.

Свързани теми

Предишна публикация
Заместник-министър Запрянов: Истинското договаряне ще е след избора на платформа
Следваща публикация
Министър Каракачанов отново избра Беларус за ремонта на Су-25
69 прочитания

Най-четеното през седмицата

Прочетете още

Авиокаст: Епизод 7

Ето го и епизод 7 на „Авиокаст“, в който говорим за много неща, но най-вече…

Концесионерът започва обновяването на летище Горна Оряховица

Стартира изпълнението на Генералния инвестиционен план за модернизация на летище Горна Оряховица. Първата стъпка са дейностите по удължаване на пистата, които ще започнат, след като миналата седмица Общинският съвет в града одобри изготвянето на проект за специализиран ПУП – план за застрояване в района на летището. Това съобщава местният сайт Янтра Днес.

РВД организира дни на отворените врати

В рамките на един месец ДП РВД ще организира три пъти „Дни на отворени врати“. Те ще се състоят съответно на 25 февруари, 7 март и 29 март 2019 г. Това съобщават от държавното предприятие.

Стартира пролетната кампания за набиране на ръководители на въздушното движение

Пролетната кампания за набиране на кандидати за Ръководител на полети в ДП РВД започва от днес, 11 февруари 2019 г. и ще приключи на 30 април 2019 г. Кампанията ще се отличава с улеснен прием на документи, съобщават от РВД.

Меню