Сърбия получи първия си вертолет H145M

125 прочитания

Сръбският министър на отбраната Александър Вулин прие официално първия двудвигателен вертолет H145M предназначен за сръбските ВВС. Това стана в завода на Airbus Helicopters в Донаувюрт.

Сърбия поръча девет броя H145M през декември 2016 г. Шест от вертолетите са предназначени за сръбските ВВС, а останалите са за МВР на страната. Четири от машините за ВВС ще са снабдени със системата HForce, която позволява те да бъдат въоръжени. Останалите два вертолета за ВВС ще се използват само за операции по търсене и спасяване, както и за транспортна дейност.

Въоръжените вертолети, които ще са снабдени със системата HForce, ще могат да използват само най-базовото въоръжение на системата – 80-mm неуправляеми снаряди и 12,7-mm картечни контейнери. Сърбия е изразила желание да интегрира въоръжение собствено производство на машините.

Очаква се до края годината Сърбия да получи още два вертолета, които са предназначени за МВР на страната. Първите доставки в Сърбия, както за ВВС, така и за МВР, се очакват през март – април 2019 г. Има неофициална информация, че е възможно МВР на страната да получи четири, а не три вертолета, за сметка на ВВС. За сега, няма яснота по темата.

В рамките на договора, чиято стойност не се съобщава, се предвижда и технологичен трансфер, който да позволи ремонт и поддръжка на вертолетите в сръбския авиационен завод

Свързани теми

Предишна публикация
Gripen C/D ще се развива поне до 2050 г.
Следваща публикация
Германия прави скоро следващата стъпка в процеса за замяна на Tornado
125 прочитания

Най-четеното през седмицата

Прочетете още

Унгария се сдоби със завод на Airbus Helicopters

В Унгария ще бъде построен завод на европейския вертолетостроител Airbus Helicopters. Споразумение за това е било подписано този понеделник, 17 декември 2018 г., съобщава унгарската информационна агенция MTI.

САЩ ще разпродават употребяваните AH-1W

Американското правителство ще се опита да разпродаде част от употребяваните щурмови вертолети AH-1W Super Cobra, които в момента се свалят от въоръжение в Корпуса на морската пехота на САЩ.

Меню