Пенсионира се един от най-опитните инструктори в Долна Митрополия

1K прочитания

Днес, 25 февруари 2019 г. във ВВУБ „Георги Бенковски“ се проведе тържествена церемония по повод освобождаването от военна служба и преминаване в запаса на майор Пламен Попов. Това съобщиха от учебната база.

Пред личния състав бе прочетена заповед на министъра за освобождаването му от длъжност „Заместник-началник на Център за летателна подготовка, той и началник на авиационен учебен център” поради навършване на пределна възраст. Командирът на авиобазата полковник Петър Банков изказа признателност за проявения професионализъм през дългогодишната му и всеотдайна служба.

На 20 февруари 2019 г. майор Попов изпълни последния си полет със самолет Pilatus РС-9М. Той бе посрещнат с аплодисменти от своите колеги и сподели, че това е 7777-мо самостоятелно кацане в неговата летателна кариера.

Майор Попов е летец-пилот 1-ви клас, с пролетени почти 3000 летателни часа на L-13 Blanik, L-29, L-39, МиГ-15, МиГ-17, МиГ-21ПФМ, Су-25 и PC-9M.

Завършил е ВНВВУ „Георги Бенковски” през 1988г. Започва кариерата си на военен пилот като заместник-командир на звено в авиополк Щръклево. От 1989 до 1994 г. служи в 3-та уае Долна Митрополия, а след това в 12-та уаб Каменец. От 2007 г. е в ятото на инструкторите във ВВУБ „Георги Бенковски”.

Преминал е през следните длъжности: зам.-командир на звено, командир на звено, командир на отделно учебно звено, помощник-началник и началник на отделение „Аеронавигационно осигуряване”, командир на учебна авиационна ескадрила L-39. През 2007 г. става командир на Ескадрила за подготовка и сертифициране PC-9M. От 2012 г. до сега е Заместник-командир на център за летателна подготовка, той и началник на авиационен учебен център. Летец-инструктор с отлична теоретична и летателна подготовка, който е обучил стотици бъдещи пилоти. Взел е участие в международни учения, авиационни фестивали в България, в Кечкемет, Унгария и Чийли, Турция.

Свързани теми

Предишна публикация
Стартира дарителска кампания за семейството на военен пилот
Следваща публикация
МО иска да ремонтира два L-39
1K прочитания

Най-четеното през седмицата

Прочетете още

Какво ще видим на големия открит летателен ден в Граф Игнатиево

Българските Военновъздушни сили организират днес, 29 юни 2019 г. голям открит летателен ден, който включва летателна програма с продължителност от близо три часа. Ето какво ще може да видим по време на програмата, която стартира точно в 11,30 часа:

Меню