Полетите с Boeing 737 Max спряха почти навсякъде

1K прочитания

Операциите с Boeing 737 Max спряха почти навсякъде по света, след като днес, 12 март 2019 г., голям брой оператори и авиационни администрации забраниха търговските полети с типа, до второ нареждане.

Вчера Китай и Индонезия, както и няколко отделно авиокомпании спряха полетите с 737 Max, в резултат на катастрофата на полет ET-302 на Ethiopian Airlines, при която загинаха 157 човека. Причините за инцидента са неясни, но той идва по-малко от пет месеца след друга катастрофа със същия тип.

Европейската агенция за авиационна безопасност EASA излезе със спешна директива за летателна годност, с която спря търговските полети на модела 737 Max за всички оператори, които попадат под юрисдикцията на агенцията. В директивата на агенцията се заявява, че в момента не може да се отхвърли версията за сходство между сегашната катастрофа и тази от края на октомври 2018 г.

Забраната на EASA влезе в 21,00 часа българско време, като операторите ще имат право на едно техническо прелитане с цел прехвърляне на самолетите им в подходящо място за съхранение.

Решението на EASA дойде след като по-рано през деня множество цивилни авиационни администрации в ЕС забраниха полетите на Boeing 737 Max. Сред тях бяха администрациите на Великобритания, Франция, Германия и Италия.

Към страните, които забраниха на операторите базирани на тяхна територия да изпълняват полети на модела 737 Max се присъединиха и Турция, Кувейт, ОАЕ, Оман, Индия, Сингапур, Норвегия, Южна Корея, Малайзия, Мароко, Монголия и Австралия. Някои от тези страни дори забраниха на модела да прелита над тяхна територия.

Отделно няколко големи оператори в Латинска Америка обявиха, че спират своите 737 Max. Това са мексиканската Aeromexico (шест самолета), аржентинската Aerolineas Argentinas (пет самолета) и бразилската GOL Linhas Aéreas (седем машини).

Операторите в САЩ и Канада (шест авиокомпании с над 120 самолета), обаче продължават да изпълняват редовни полети с Boeing 737 Max. Американската авиационна администрация в лицето на FAA обявиха вече, че в момента не виждат причина за спиране на полетите с типа. Boeing oт своя страна изразиха увереност в безопасността на типа и подчертаха позицията на FAA, че за сега няма нужда от сериозни забранителни мерки. Мнението на FAA е важно в случая, защото типовия сертификат на 737 е издаден от FAA.

За Boeing това е най-сериозната криза от началото на 2013 г., когато след няколко пожари с бордните литиево-йонни батерии за три месеца бяха спрени полетите с всички Boeing 787. Сегашната криза, обаче е свързана със сериозен спад в цената на акциите на компанията. Днес те загубиха нови 6% от стойността си и за последните два дни Boeing се е обезценила с почти $35 млрд.

Според Flightglobal до момента на клиенти са предадени 385 броя Boeing 737 Max, като в активна търговска експлоатация към вчера са се намирали 371 броя.

Свързани теми

Предишна публикация
Пентагонът иска да купи 379 летателни апарата в бюджета за 2020 г.
Следваща публикация
Пушек и странни звуци са излизали от падащия етиопски Boeing 737
1K прочитания

Най-четеното през седмицата

Прочетете още

Ако има пари ВВС на САЩ ще поръчат нови F-15

Ако бюджетът позволява, ВВС на САЩ ще поръчат новопроизведени изтребители F-15 от подобрената версия, която е известна, като F-15X. Това е заявил командващият ВВС на САЩ генерал Дейвид Голдфейн пред Defense News.

Delta Air Lines получи първия си Airbus A220

Delta Air Lines получи своя първи Airbus A220. Това стана вчера, 26 октомври 2018 г., с което приключва сагата около доставката на типа за Северноамериканския авиопревозвач.

Boeing няма намерение да придобива Embraer

Американският самолетостроител Boeing по-скоро няма намерение да придобива бразилската компания Embraer. Това съобщава бразилският вестник Valor Economico, цитиран от Reuters.

Lion Air обмисля да се откаже от поръчката за Boeing 737 Max

Индонезийската нискотарифна авиокомпания Lion Air преглежда поръчките си за модела 737 Max и не изключва да се откаже от тях. Причината се корени в изводите от катастрофата от края на октомври и реакциите на производителя Boeing. Това съобщава Reuters.

Меню