Лек самолет с четирима българи катастрофира в Македония

1K прочитания

Лек еднодвигателен самолет Cessna P210N се е разбил по-рано днес в Македония. По информация на редица македонски медии, на борда му са се намирали четирима български граждани, които са загинали.

Самолетът е бил с германска регистрация D-EUIB (на снимката) и излетял в 15,10 часа местно време (16,10 часа българско) от охридското летище „Св. Апостол Павел” по посока София.

„В 16,16 (местно време) е изгубен контакта с малкия самолет тип Cessna P210N, който е летял от Охрид за София. Заради лошите метеорологични условия пилотът е решил да кацне в Скопие, а малко след това е поискал позволение да продължи за София“, заяви директорът на македонското РВД Николче Тасевски.

Тасевски е заявил още, че пилотът на самолета е съобщил за силни турболенции. Самолетът е изчезнал от радарите в района на връх Солонска глава (2540 m.) на около 30 km южно от Скопие.

Машината е издирвана от два вертолета на македонската полиция, които са я открили разбита по-късно. Според македонската телевизия „Канал 5” няма индикации, четиримата намиращи се на борда, които според нея са на членовете на едно семейство – баща, майка и две деца, да са успели да оцелеят след сблъсъка. Телевизията уточнява, че теренът е много труден и все още няма спасители на място.

По-късно вечерта, македонското МВР официално съобщи, че останките на самолета са открити на височина от около 2000 m., на около 5 km северозападно от връх Солонска глава. Мястото на катастрофата е открито около 19 часа местно време. Съобщава се още, че времето на мястото е много лошо и няма възможност за спускане на спасители, но е преценено, че няма как да има оцелели.

За сега няма потвърждение от български институции, че наистина се касае за инцидент със загинали български граждани.

На сайта Flightradar24 има частични записи от последните два полета на D-EUIB. Единият е от 31 март, а другият е от днес, 2 април. И двата записа проследяват много малка част от маршрута на самолета над Македония. Последните данни от днешния полет показват височина на полета от 3530 m.

Снимка: Jürg Bosshard

Свързани теми

Предишна публикация
Достигнаха до останките на катастрофиралия лек самолет в Македония
Следваща публикация
ВВС избраха доставчик на Bambi Bucket
1K прочитания

Най-четеното през седмицата

Прочетете още

Airbus са знаели преди катастрофата, че софтуера на A400M е уязвим

Airbus и европейската агенция за авиационна безопасност EASA са знаели още в края на 2014 г., че софтуера на военнотранспортния самолет A400M е много уязвим. Точно софтуерен проблем доведе до катастрофата с типа от 2015 г. Това съобщава Reuters.

Испански C-295 излезе от пистата

Испански военно-транспортен самолет C-295 излезе от пистата при кацане и бе повреден тежко. При инцидентът станал вчера, 3 април 2019 г., няма тежко ранени.

Катастрофата с Ми-17 породи политически престрелки

Вчерашната катастрофа с военен вертолет Ми-17, при която загинаха двама пилоти, очаквано породи политически престрелки и коментари, но от тях е трудно да се очаква нещо конструктивно за измъченото състояние на въоръжените ни сили.

Разби се полски МиГ-29

Изтребител МиГ-29 от състава на полските ВВС се разби днес, 18 декември 2017 г. Пилотът се е катапултирал успешно и е без опасност за живота.

Меню