Черна гора купува Bell 505

854 прочитания
Bell 505

ВВС на Черна гора ще се сдобият с четири леки еднодвигателни вертолета Bell 505. Това съобщава сръбския авиационен портал Tango Six.

Новината е била съобщена от черногорския военен министър Предраг Бошкович пред депутати от комисията по отбрана към черногорския парламент. Не се съобщават детайли по сделката, като например нейната стойност и срока за доставка.

През този април Bell 505 бе официално презентиран пред въоръжените сили на Черна гора, като потенциален заместник на еднодвигателните газотурбинни вертолети SA341 Gazelle, които се експлоатират от ВВС на страната.

Черна гора ще се превърне в първия военен оператор на новия лек вертолет на Bell. Моделът 505 полетя за първи път през ноември 2014 г. и влезе в търговска експлоатация през март 2017 г. До момента са произведени над 200 броя от тази машина.

ВВС на Черна гора днес разполагат само с вертолети. През миналата година бяха получени три Bell 412 – два новопроизведени от модификацията EPI и един употребяван EP. Трите машини, които се използват за разнообразни операции, включително транспортни задачи, търсене и спасяване, пожарогасене от въздуха и други, струваха €30 млн. Освен това се разполага с около пет изправни Gazelle.

Свързани теми

Предишна публикация
Монголия получи МиГ-29
Следваща публикация
Русия все още преговаря с ОАЕ за различни изтребителни програми
854 прочитания

Най-четеното през седмицата

Прочетете още

HH-60W изпълни първи полет

Новият вертолет на ВВС на САЩ HH-60W, предназначен за изпълнение на мисии по бойно търсене и спасяване, изпълни първия си полет вчера, 17 май 2019 г.

Какво ще видим на големия открит летателен ден в Граф Игнатиево

Българските Военновъздушни сили организират днес, 29 юни 2019 г. голям открит летателен ден, който включва летателна програма с продължителност от близо три часа. Ето какво ще може да видим по време на програмата, която стартира точно в 11,30 часа:

Меню