Черна гора купува Bell 505

854 прочитания
Bell 505

ВВС на Черна гора ще се сдобият с четири леки еднодвигателни вертолета Bell 505. Това съобщава сръбския авиационен портал Tango Six.

Новината е била съобщена от черногорския военен министър Предраг Бошкович пред депутати от комисията по отбрана към черногорския парламент. Не се съобщават детайли по сделката, като например нейната стойност и срока за доставка.

През този април Bell 505 бе официално презентиран пред въоръжените сили на Черна гора, като потенциален заместник на еднодвигателните газотурбинни вертолети SA341 Gazelle, които се експлоатират от ВВС на страната.

Черна гора ще се превърне в първия военен оператор на новия лек вертолет на Bell. Моделът 505 полетя за първи път през ноември 2014 г. и влезе в търговска експлоатация през март 2017 г. До момента са произведени над 200 броя от тази машина.

ВВС на Черна гора днес разполагат само с вертолети. През миналата година бяха получени три Bell 412 – два новопроизведени от модификацията EPI и един употребяван EP. Трите машини, които се използват за разнообразни операции, включително транспортни задачи, търсене и спасяване, пожарогасене от въздуха и други, струваха €30 млн. Освен това се разполага с около пет изправни Gazelle.

Свързани теми

Предишна публикация
Монголия получи МиГ-29
Следваща публикация
Русия все още преговаря с ОАЕ за различни изтребителни програми
854 прочитания

Най-четеното през седмицата

Прочетете още

ВВС тренира със Сухопътни войски

За повишаване подготовката и подобряване на взаимодействието между формирования от Сухопътните войски и Военновъздушните сили,…

Австрия търси нови леки многоцелеви вертолети

На 21 август 2017 г., МО на Австрия пусна запитване за информация (RFI) за доставка на 12 леки двудвигателни многоцелеви вертолети. Отговорите трябва да се получат до 26 септември. Това съобщава IHS Jane’s.

Кения поръча C-27J и AW139

Кения е поръчала тактически-транспортни самолети C-27J Spartan и транспортни вертолети AW139. И двете сделки са с италианската компания Leonardo. Това съобщават медии в африканската страна.

Меню