Италия ще купува въоръжен AW169

155 прочитания

Италианското МО е взело решение за покупка на 15 броя въоръжени вертолети Leonardo AW169. Това става ясно от решението на военното ведомство от 16 април 2020 г.

Вариантът, който се нарича AW169MA (Multiruolo Avanzato – подобрен многоцелев), е предназначен за армейската авиация на италианската армия. Стойността на сделката, която покрива не само вертолтите, но и разработката на конкретния вариант, ще е €337 млн. и тя ще се изплаща разсрочено в рамките на девет години.

От съобщението на италианското МО не става ясно, кога се планира подписването на сделката и какъв ще е графика за получаването на машините. В края на миналата година италианското МО поръча два AW169 в базова цивилна конфигурация, които вероятно ще се използват за обучение на летателен състав.

AW169MA е вариация на AW169M, който от своя страна е вариант на цивилния вертолет, който обаче преминава през военна сертификация и има специфично оборудване. Италианската Финансова гвардия вече започна да получава вертолета, който ще се използва за разнообразни задачи, включително морска охрана и патрулиране, митнически задачи, правоналагане и задачи по търсене и спасяване.

AW169MA има повишена излетна маса до 5,1 тона (4,8 тона при базовия AW169M), като вертолетът се отказва от пребираемото си шаси и разчита на плазово шаси. Вертолетът също така ще има малко крило, на която може да се поставя въоръжение (нарезно и ракетно) или допълнителни резервоари.

В Италианската армия AW169MA ще замени няколко различни типа, включително AB206, AB205, AB212 и AB412, които в момента се използват за разнообразни задачи – транспорт, огнева поддръжка, свързочни задачи, наблюдение, патрулиране, медицинска евакуация и други.

На илюстрацията е въоръжен AW169M с пребираемо шаси.

Свързани теми

Предишна публикация
Lockheed Martin се надява на още продажби на F-16
Следваща публикация
Германия заменя своите Tornado със Super Hornet и Eurofighter
155 прочитания

Най-четеното през седмицата

Прочетете още

AW249 изпълни първи полет

Прототипът на новия италиански щурмови вертолет Leonardo Helicopters AW249 е изпълнил първия си полет на…
Bell 505

Черна гора купува Bell 505

ВВС на Черна гора ще се сдобият с четири леки еднодвигателни вертолета Bell 505. Това съобщава сръбския авиационен портал Tango Six.

Приключи съвместния „ер полисинг” с италианските ВВС

С церемония в авиобаза Граф Игнатиево бе отбелязан днес, 31 октомври 2017 г., краят на съвместната охрана на въздушното пространство от българските и италиански Военновъздушни сили. Това съобщават от ВВС.

Меню