Италия ще купува въоръжен AW169

160 прочитания

Италианското МО е взело решение за покупка на 15 броя въоръжени вертолети Leonardo AW169. Това става ясно от решението на военното ведомство от 16 април 2020 г.

Вариантът, който се нарича AW169MA (Multiruolo Avanzato – подобрен многоцелев), е предназначен за армейската авиация на италианската армия. Стойността на сделката, която покрива не само вертолтите, но и разработката на конкретния вариант, ще е €337 млн. и тя ще се изплаща разсрочено в рамките на девет години.

От съобщението на италианското МО не става ясно, кога се планира подписването на сделката и какъв ще е графика за получаването на машините. В края на миналата година италианското МО поръча два AW169 в базова цивилна конфигурация, които вероятно ще се използват за обучение на летателен състав.

AW169MA е вариация на AW169M, който от своя страна е вариант на цивилния вертолет, който обаче преминава през военна сертификация и има специфично оборудване. Италианската Финансова гвардия вече започна да получава вертолета, който ще се използва за разнообразни задачи, включително морска охрана и патрулиране, митнически задачи, правоналагане и задачи по търсене и спасяване.

AW169MA има повишена излетна маса до 5,1 тона (4,8 тона при базовия AW169M), като вертолетът се отказва от пребираемото си шаси и разчита на плазово шаси. Вертолетът също така ще има малко крило, на която може да се поставя въоръжение (нарезно и ракетно) или допълнителни резервоари.

В Италианската армия AW169MA ще замени няколко различни типа, включително AB206, AB205, AB212 и AB412, които в момента се използват за разнообразни задачи – транспорт, огнева поддръжка, свързочни задачи, наблюдение, патрулиране, медицинска евакуация и други.

На илюстрацията е въоръжен AW169M с пребираемо шаси.

Свързани теми

Предишна публикация
Lockheed Martin се надява на още продажби на F-16
Следваща публикация
Германия заменя своите Tornado със Super Hornet и Eurofighter
160 прочитания

Най-четеното през седмицата

Прочетете още

Хърватска купува два UH-60 Black Hawk

Хърватска има намерение да купи два транспортни вертолета Sikorsky UH-60M Black Hawk. Това се вижда в съобщение до Конгреса на САЩ от агенцията за сътрудничество в областта на сигурността и отбраната DSCA.

Унгария ремонтира и модернизира Ми-24 в Русия

Осем унгарски щурмови вертолета Ми-24В/П в момента преминават през ремонт и модернизация в 419-ти авиоремонтен завод намиращ се в Санкт Петербург. Това съобщава IHS Janes.

AW249 изпълни първи полет

Прототипът на новия италиански щурмови вертолет Leonardo Helicopters AW249 е изпълнил първия си полет на…

Две компании са заявили желание за поддръжка на флотските AS 565

Две компании са подали заявления за участие в процедурата за възлагане на обществена поръчка за сключване на рамково споразумение за Интегрирана логистична поддръжка на вертолетите AS 565 и AS 356 от състава на българските ВМС.

Вертолет на ВВС гаси пожар в района на Сандански

Вертолет Ми-17 от състава на Военновъздушните сили се включи в потушаването на голям горски пожар в района между селата Илинденци и Плоски, община Сандански, област Благоевград. Това съобщават от МО.

Меню