Италия ще купува въоръжен AW169

156 прочитания

Италианското МО е взело решение за покупка на 15 броя въоръжени вертолети Leonardo AW169. Това става ясно от решението на военното ведомство от 16 април 2020 г.

Вариантът, който се нарича AW169MA (Multiruolo Avanzato – подобрен многоцелев), е предназначен за армейската авиация на италианската армия. Стойността на сделката, която покрива не само вертолтите, но и разработката на конкретния вариант, ще е €337 млн. и тя ще се изплаща разсрочено в рамките на девет години.

От съобщението на италианското МО не става ясно, кога се планира подписването на сделката и какъв ще е графика за получаването на машините. В края на миналата година италианското МО поръча два AW169 в базова цивилна конфигурация, които вероятно ще се използват за обучение на летателен състав.

AW169MA е вариация на AW169M, който от своя страна е вариант на цивилния вертолет, който обаче преминава през военна сертификация и има специфично оборудване. Италианската Финансова гвардия вече започна да получава вертолета, който ще се използва за разнообразни задачи, включително морска охрана и патрулиране, митнически задачи, правоналагане и задачи по търсене и спасяване.

AW169MA има повишена излетна маса до 5,1 тона (4,8 тона при базовия AW169M), като вертолетът се отказва от пребираемото си шаси и разчита на плазово шаси. Вертолетът също така ще има малко крило, на която може да се поставя въоръжение (нарезно и ракетно) или допълнителни резервоари.

В Италианската армия AW169MA ще замени няколко различни типа, включително AB206, AB205, AB212 и AB412, които в момента се използват за разнообразни задачи – транспорт, огнева поддръжка, свързочни задачи, наблюдение, патрулиране, медицинска евакуация и други.

На илюстрацията е въоръжен AW169M с пребираемо шаси.

Свързани теми

Предишна публикация
Lockheed Martin се надява на още продажби на F-16
Следваща публикация
Германия заменя своите Tornado със Super Hornet и Eurofighter
156 прочитания

Най-четеното през седмицата

Прочетете още

Турция и TAI сключиха договор за разработка на щурмови вертолет

Турското Главно управление на отбранителната промишленост SSB е сключило договор с местната авиокосмическа компания TAI за създаване на нов тежък щурмови вертолет. Това е станало вчера, 22 февруари 2019 г.

Airbus Helicopters вижда пазар за близо 22 000 нови вертолета

Европейският вертолетостроител Airbus Helicopter вижда пазар за почти 22 000 нови вертолета в цивилния и парацивилния пазар (правоохранителни органи, търсене и спасяване и медицинска евакуация). Машините ще бъдат продадени в следващите 20 години.

Cougar гаси пожар в Рила

Военнослужещи от 24-а авиационна база – Крумово с вертолет AS 532AL Cougar се включиха днес,…
Меню