Индонезия се интересува от австрийските Eurofighter

160 прочитания

Според новина в австрийския вестник Die Presse от 18 юли, цитирана от Flightglobal, австрийският военен министър Клаудиа Таннер е получила писмо от своя индонезийски колега Прабоуо Субитанто, в което се изразява интерес за купуването на 15 броя самолети.

Копия на писмото са се появили в социалните медии. В писмото, датирано 10 юли 2020 г., се споменава, че индонезийската страна е запозната със проблемните моменти по експлоатацията на самолетите в Австрия, които към днешния момента са на средна възраст 13,5 години. Затова тя предлага двете страни да започнат официални разговори по темата.

През 2017 г. Австрия търсеше начин да спре експлоатацията на самолетите поради постоянно растящи цени на поддръжката. От тогава се говори постоянно за възможностите за пенсиониране на изтребителите и замяната им с машини, които излизат по-евтини за поддръжка. Оценено е било, че поддръжката за период от 30 години ще излезе на цена от €5 млрд.

От началото на експлоатацията, годишното пролетяно време на 15-те самолета не надвишава 1500 часа, а пилотите летят по 70-80 часа годишно срещу планирани 110 часа. От няколко години австрийското правителство води дела срещу европейския авиопроизводител Airbus, обвинявайки го в умишлено завишаване на цените на самолетите при продажбата (общата цена възлиза на около $2 млрд. евро) и последващата поддръжка. В иска на Австрия срещу Airbus се претендира за обезщетение от €1,1 млрд. Австрийските самолети са от Tranche 1 и имат само базови способности „въздух-въздух“ и никакви възможности за работа по земни и морски цели.

От своя страна Индонезия постоянно търси на пазара нови бойни самолети. Все още няма яснота за съдбата за сделката за купуване на 11 нови изтребителя Су-35 от Русия на цена $1,14 млн., която е в замразено състояние поради съпротивата на САЩ и заплахите за налагане на икономически и политически санкции срещу Индонезия по закона CAATSA, приет през 2017. Законът е предназначен да обезкуражава правителства или лица от купуване на оръжия и военно оборудване от страни, определени като враждебни на САЩ.

Според статията в Die Presse една възможна сделка за продажбата на самолетите на Индонезия би била сложна, защото ще се иска съгласието на всички четири страни-членки на консорциума Eurofighter, произвеждащ самолета – Германия, Италия, Испания и Великобритания.

Свързани теми

Предишна публикация
САЩ поръчаха новопроизведени F-15EX
Следваща публикация
Румъния търси доставка на спасителни хеликоптери
160 прочитания

Най-четеното през седмицата

Прочетете още

Казахстан купува още 12 броя Су-30СМ

Русия и Казахстан са стигнали до споразумение за доставка на още 12 многоцелеви изтребителя Су-30СМ. Това е заявил помощникът на руския президент по военно-техническите въпроси Владимир Кожин, цитиран от ТАСС.

Противоречия в австрийското правителство за бъдещето на изтребителната авиация

В коалиционното правителство, което в момента управлява Австрия, текат спорове, за това какво да се случи с изтребителната авиация на страната. Това съобщава местният вестник Die Presse, цитиран от Reuters.

Меню