НАТО получи последния си RQ-4

512 прочитания

НАТО получи петия и последен безпилотен апарат Northrop Grumman RQ-4D Phoenix, който ще бъде използван в програмата за съюзно земно наблюдение AGS. Това е станало вчера, 12 ноември 2020 г.

Петият безпилотен самолет се е приземил в авиобаза Сигонела, на италианския остров Сицилия, след 20 часово прелитане от Палмдейл, Калифорния, където се сглобяват всички RQ-4. Първият RQ-4D бе получен в Сигонела през ноември 2019 г., вторият през декември, а третият и четвъртият апарат пристигнаха през юли тази година.

След като програмата AGS се сдоби с всичките си безпилотни самолети, се очаква да се достигне първоначално ниво на бойна готовност в края на тази година и пълно ниво на бойна готовност през 2022 г.

Основната цел на програмата AGS е НАТО да разполага със система за наблюдение в реално време, без значение от метеорологичната обстановка, която да може да се използва за морско патрулиране, обзор на земната повърхност, откриване на цели, подпомагане на цивилното население при хуманитарни кризи, граничен контрол и други подобни.

RQ-4D е вариация на RQ-4B Block 40 Global Hawk. Основният сензор на апарата, който е от клас HALE (голяма височина, голяма продължителност на полета) е радарът Northrop Grumman MP-RTIP, който е AESA радар със синтетична апертура, който може да работи по земни, морски и въздушни цели и да изгражда висококачествени радарни картини.

Програмата AGS стартира през 2009 г., но мина през множество забавяния и предефенирания на целите. В крайна сметка, 15 страни от НАТО участват в програмата, като споделят финансовата ѝ тежест. България е една от тях, като поема малко под 1% от разходите.

Свързани теми

Предишна публикация
ВМС на САЩ поръчват още учебни AW119
Следваща публикация
Нигерия се готви да получи JF-17
512 прочитания

Най-четеното през седмицата

Прочетете още

ВМЗ Сопот и Aeronautics Group ще произвеждат заедно безпилотни апарати

Държавното предприятие ВМЗ Сопот подписа договор за сътрудничество и трансфер на технологии с израелската компания Aeronautics Group, на базата на който ще започне производство на безпилотни летателни апарати. Това съобщават от Министерство на икономиката.

Lockheed Martin показа неизвестен до сега нискозабележим БЛА

Отделът на Lockheed Martin за авангардни разработки Skunk Works показа неизвестен до момента нискозабележим БЛА, който е използван в началото на века за изследователска работа. Машината, която има означението X-44A, бе показана в рамките на авиошоу провело се в Лос Анджелис на 24 март 2018 г.

Въоръжен израелски БЛА падна в Ливан

Въоръжен безпилотен летателен апарат от състава на израелските ВВС се е разбил днес, 31 март 2018 г., в Южен Ливан. При инцидента няма пострадали.

Меню