NASA успешно проведе стендовия запуск на SLS

214 прочитания

NASA успешно реализира стендовите изпитания на свръхтежката ракета-носител SLS (Space Launch System). Това стана два месеца, след като се провали първия тест, който бе прекратен предсточно заради технически проблеми.

Стендовият запуск на първата степен на SLS стартира в 15,37 часа местно време (22,37 часа на българско време) в космическият център Стенис, Мисисипи. Четирите двигателя RS-25 работеха в продължение на 8 минути и 20 секунди, преди да бъдат спрени.

Първоначалният анализ на данните е показал, че изпитанието е протекло абсолютно нормално.

„Всичко, което видяхме по време на днешния тест е в рамките на нормалното”, заяви Джон Хоникът, програмен мениджър за SLS, на брифинг след изпитанието.

Джон Шанън, който е програмен мениджър на програмата от страна на производителя Boeing е казал, че са събрани достатъчно данни и всичко, към момента показва, че ракетата се държи точно така, както се очаква от нея.

Преди теста, от NASA казаха, че искат ракетата да работи поне четири минути за да съберат всички нужни данни, но ако тя и двигателите ѝ се държат добре, ще продължат с изпитанието по-дълго време.

Първият стeндов запуск бе извършен на 16 януари 2021 г., но приключи след само 67 секунди. Анализът след това показа, че хидравличната система на един от двигателите е достигнала до параметри, които са сметнати за рискови, което е прекратило изпитанието. В края на януари бе решено, че тестът ще се повтори.

Очаква се първата степен на SLS да бъде пренесена в космическия център „Кенеди”, където ще започне подготовката ѝ за мисията Artemis 1. Очаква се тази операция да стартира в края на април.

Artemis 1 трябва да стане факт през ноември, но е много вероятно датата да бъде изместена, заради технически трудности, пандемията и тропическите бури. Очаква се NASA да излезе с решение за датата на теста през следващите седмици.

Artemis 1 ще е безпилотен тест на SLS и космическия кораб Orion. Очаква се в неговите рамки да достигне Луната, да влезе на висока ретроградна орбита и да се върне на Земята след общо 21 дни в космоса.

От изпълнението на Artemis 1 зависи и изпълнението на последващите Artemis 2 и 3, които вече ще са с екипаж. В рамките на Artemis 3 трябва да бъде осъществено кацане на лунната повърхност – първото от декември 1972 г. насам. Полетът се планираш за последното тримесечие на 2024 г.

Свързани теми

Предишна публикация
Ми-17 бе свален в Афганистан
Следваща публикация
Авиобаза Граф Игнатиево отбеляза 70-ата си годишнина
214 прочитания

Най-четеното през седмицата

Прочетете още

NASA в ерата на Байдън

След oспорвани избори и продължително броене на гласовете вече е ясно, че следващият американски президент…

NASA обяви първите астронавти за новите си космически кораби, но и обяви закъснения в графиците

NASA обяви вчера, 3 август 2018 г., имената на първите астронавти, които ще полетят с космическите кораби Boeing CST-100 Starliner и SpaceX Crew Dragon, но в същото време и без излишни фанфари, заяви че и двата апарата ще се забавят с няколко месеца.

Орелът кацна

20 юли 1969 г.
04:06:28:07 (4 дни, 6 часа, 28 минути и 7 секунди след старта)
“Eagle, Хюстън, ако ме чувате, имате GO за начало на активно снижение!”

Меню