Шефът на пожарната поиска противопожарна авиация

1K прочитания

Главен комисар Николай Николов, директорът на Главна дирекция „Пожарна безопасност и защита на населението” (ГДПБЗН), директно поиска в България да бъде създадена спасителна авиация, която да се използва за борба с пожарите и операции по търсене и спасяване.

Главен комисар Николов настоя за повишаване капацитета на наземните сили на пожарната, както и за вертолети за гасене на пожари. Той посочи, че досега е получавал утвърдително кимане с глава от политиците, но никога обществото не е било толкова узряло да получи исканията си.

„Политиците би трябвало да отговорят на искането на обществото за по-висока степен на безопасност за гасенето на пожари с въздушна помощ и повишаване капацитета на наземните сили“, настоя комисар Николов по време на дискусия в Парламента, която се проведе днес, 17 август 2021 г.

Според него най-бързият начин това да стане е с ремонт на четири броя вертолета собственост на българските ВВС – например два Cougar и два Ми-17. Отделно, пожарната трябва придобие 2+1 вертолета от европейските структурни фондове, като може да се обмисли евентуално финансиране по фонда на ЕК „Гражданска защита – rescEU”.

Задача номер едно остава обучението на пилотите на базата в Долна Митрополия.

„Без тези пилоти нищо няма да направим. Ще доставим едни скъпо струващи играчки, на които ще се снимаме, ще се показваме, но няма да можем да ги използваме“, заяви шефът на Пожарната

Той поиска да се наемат специализирани фирми за гасене на горски пожари и предложи да се създаде държавно предприятие, което да поеме задачите по пожарогасене от въздуха и търсене и спасяване в планински условия. Николов подчерта и нуждата от система за медицинска евакуация по въздуха.

Междувременно, единственият наличен вертолет на ВВС, който може да гаси пожари, продължава да работи по пожара в района на село Югово, община Лъки. Усилията там продължават вече шести ден. И днес AS 532AL Cougar с борден номер 704 участва в операцията там.

Снимка – капитан Димо Вичев / ВВС на България

Свързани теми

Предишна публикация
МО планира да поиска проектодоговор за още осем F-16
Следваща публикация
Амфибия Бе-200 катастрофира при пожарогасене в Турция
1K прочитания

Най-четеното през седмицата

Прочетете още

Авиокаст: Епизод 21

В този епизод се включваме, за да обсъдим актуалната тема за политическите настроения около втората…

30 години МиГ-21бис в България

В началото на 80-те МиГ-21 вече не е най-способният български изтребител, но остава най-многобройният през цялото десетилетие, с нови попълнения на авиопарка. През 1978 г. в ПВО и ВВС постъпва първата ескадрила прехващачи МиГ-23 от варианта МФ, допълнени от варианта МЛА през 1982 и МЛД през 1984–1985 г. в 18-и иап в Доброславци. Превъоръжаването с бойни самолети от трето поколение за изтребителната авиация обаче свършва дотук, защото се оказва прекалено скъпо начинание. За да се компенсира недостигът на качеството, се налага да се заложи на количеството, при това на изключително ниска цена.

80 години от първия полет на Ил-2

Днес се навършват 80 години от първия полет на знаменития щурмови самолет Ил-2, чийто първи полет става факт на 2 октомври 1939 г.

Меню