Най-накрая стартира процедурата за покупка на вертолети за HEMS

278 прочитания

След дълги години на разтакаване, най-накрая държавата е на път да предприеме конкретна стъпка към изграждане на система за спешна медицинска помощ по въздуха с помощта на вертолети (HEMS – Helicopter Emergency Medical Service). Днес, 19 юли 2022 г., бе официално стартирана процедурата за възлагане на обществена поръчка за покупката на шест медицински хеликоптера.

„С реализирането на проекта ще се осигури качествен, равнопоставен и навременен достъп до услугите на Спешната медицинска помощ (СМП) на гражданите на Република България и пребиваващи на нейната територия, както и в по-отдалечени и труднодостъпни региони. Закупуването на 6 (шест) броя санитарни превозни средства за транспорт по въздух (хеликоптери), осигурени с необходимото оборудване и апаратура за нуждите на спешната медицинска помощ и обучението на посочените от възложителя екипи ще допринесе за реализирането на поставените цели”, е записано в документацията на обществената поръчката.

Процедурата е за покупка на шест машини, плюс опция за още два (при наличие на финанси на по-късен етап – до 2026 г.). Общата прогнозна стойност на цялата поръчка (включително двете опции) е 162,7 млн. лева с ДДС. Ако опциите не се реализира, то стойността на поръчката става 123,1 млн. лева с ДДС. Прогнозните стойности са на база проведена през 2020 г. пазарна консултация.

Реално, процедурата стартира без да има осигурено финансиране по нея. В публикуваната тръжна документация е посочено, че средства има само за първия вертолет, тъй като парите за него (19,8 млн. лева с ДДС) идват по Оперативна програма „Региони в растеж” и са одобрени още през 2020 г.

Основната част от средствата трябва да дойдат по линия на т.нар. „Националния план за възстановяване и устойчивост на Република България” от ЕС. Първите плащания по плана се чакат през есента, но основните средства ще с налични едва след приемането на редица законови промени, което би трябва да се случи в рамките на годината.

Срокът за доставка на първия хеликоптер е 1 декември 2023 г. Останалите пет машини трябва да бъдат доставяни в България през шест месеца.

От публикуваното техническо задание става ясно, че се търси покупката на вертолети, задвижвани от два газотурбинни двигателя. Машините трябва да са новопроизведени и да притежават типов сертификат за летателна годност на EASA. Вертолетите трябва да могат да се управляват от двучленен или едночленен екипаж, да са оборудвани за инструментални полети, да имат възможности за опериране при условията на „Категория А“ (Cat. A Operation) с летателни характеристики по клас 1, а оборудването на хеликоптера да отговаря на изискванията към машини, изпълняващи мисии за HEMS, посочени в РЕГЛАМЕНТ (ЕС) № 965/2012.

В стандартната си конфигурация всяка машина трябва да може да превозва две медицински лица и един пострадал на носилка. В документацията е предвидена възможност за преоборудване на кабината и в други конфигурации.

Крайсерската скорост не трябва да е по-ниска от 240 km/h, таванът над 3000 m, трябва да може да се виси с използване на ефекта на земята на височина не по-малка от 2947 m, полезният товар не трябва да е под 1100 kg., а продължителността на полета трябва да е поне 2,5 часа.

Гаранцията за всяка машина се изисква да е минимум 36 месеца или 1000 летателни часа (което бъде достигнато първо).

В изискванията е записано, че за всеки хеликоптер трябва да бъдат обучени по шестима пилота. За първият вертолет се предвижда обучение на по двама инженера от специалност „Планер и двигател” и „Авионикс”. За всички останали машини инженерите ще са по един от специалност.

Оферти могат да се подават до 1 септември 2022 г. Предвид дадените технически задания и бюджет, може да се очаква, че състезанието ще е между Airbus Helicopters H135, Bell 429 и Leonardo Helicopters AW109 (на снимката).

За изграждането на система за HEMS са нужни още два фактора – организация, която да експлоатира вертолетите и инфраструктура. Известно е, че има проект за изграждане на шест бази/площадки из България на обща стойност около 12 млн. лева с ДДС. Предвид наличието опция за покупка на още два вертолета, две от базите ще са предназначени за по две машини. Не е известно кога ще стартира процедурата за възлагане на обществена поръчка за изграждане на площадките.

Въпросът с оператора на HEMS остава висящ. В края на май стана ясно, че управляващите планират да създадат държавно търговско дружество в структурата на Министерството на транспорта и съобщенията, което да се занимава с осигуряването на услугите за спешна медицинска помощ в полза на Министерството на здравеопазването. Това трябваше да стане с решение/постановление на Министерския съвет, но поне до този момент то не е взето.

Свързани теми

Предишна публикация
България е получила оферта за още осем F-16
Следваща публикация
ВВС приземиха самолет-нарушител в рамките на мисията „ер полисинг“
278 прочитания

Най-четеното през седмицата

Прочетете още

Индия търси 111 леки морски вертолета

Индийското правителство даде зелена светлина за придобиването на 111 леки морски вертолети с общо назначение. Цената на проекта възлиза на около $3,5 млрд. и трябва да включва сериозно участие на местната индустрия.

Cougar гаси пожар в Рила

Екипаж от авиобаза Крумово с вертолет AS 532AL Cougar беше задействан в 13,15 часа днес,…
Меню