Решението за БЛА за Сухопътни войски се обжалва пред КЗК

452 прочитания

Решението за избор на изпълнители по обществената поръчка за доставка на безпилотни летателни апарати за Сухопътни войски се обжалва пред Комисията за защита на конкуренцията (КЗК). Това се вижда на сайта на комисията.

Производството е с номер КЗК/592/2022 и е от 20 септември 2022 г. Първоначалната жалба е пусната на 5 септември, а образуването на производство показва, че жалбата е допустима. От публикуваното на сайта на КЗК се разбира, че инициатор на жалбата е обединението „Български безпилотни летателни системи“, като се оспорва решението на МО за избор на победител в частта му за обособена позиция 2 – „Придобиване на безпилотна летателна система клас „Малки“.

По тази позиция МО иска да купи две системи с по три безпилотни апарата във всяка.

Припомняме, че МО направи класирането изцяло по критерии „най-ниска цена” сред компаниите, които да допуснати до провеждане на преговори (тоест, отговаряха на изискванията на българската страна). По позиция 2 за победител бе обявена израелската компания Innocon Innovative Controllers с оферта за 8 941 663,59 лв. без ДДС.

Обединението „Български безпилотни летателни системи“ се състои от две познати български компании – „Телесис” ЕООД (компанията се опитва от години да заинтересува МО с продукцията си, като апарата на снимката горе) и „Контракс” АД. То е било класирано второ по обособена позиция 2 с оферта за 8 949 868,00 лв. без ДДС или с 8204,41 лв. повече от израелската компания.

Точките по които обжалват от обединението, засега, са неясни, защото жалбата още не е публикувана на сайта на КЗК.

Комисията има едномесечен срок да се произнесе, но той рядко се спазва и вероятно за произнасянето ще отидат към два месеца. През това време МО не може да сключва договори по въпросната позиция. КЗК не е последна инстанция и страните могат да се жалят и пред Върховният административен съд.

Основната задача на системата от клас „Малки” ще е предаване на информация, целеопределяне и целеуказване в хода на осъществяването на непосредствена и обща огнева поддръжка на механизирана бригада от състава на Сухопътни войски.

Летателните апарати трябва да са с фиксирано крило, хоризонтално излитане, максимална маса до 150 kg., размах на крилото до 5 m., дължина до 5 m. и таван от минимум 4500 m. Апаратът трябва да може да предава видеокартина на отдалечение минимум 120 km от наземната станция при автономен полет, а на поне 50 km трябва да може да се управлява активно и да предава картина на земята. Задвижването трябва да се извършва от двигател с вътрешно горене.

Всеки безпилотен апарат трябва да е снабден с електро-оптична и инфрачервена камера, както и лазерен далекомер. Оптичното приближение трябва да е минимум 5 пъти. Освен това, на всяка система трябва да има по един радар със синтетична апертура със селекция на движещи се цели. Изисква се отделен полезен товар фотоапарат на стабилизирана платформа с възможности за правене на снимки с размери минимум 20 мегапиксела.

Свързани теми

Предишна публикация
Дежурството по „ер полисинг” вече се носи от пловдивското летище
Следваща публикация
Започва същинската част от ремонта и модернизацията на Граф Игнатиево
452 прочитания

Най-четеното през седмицата

Прочетете още

Забраняват се полетите с дронове над голяма част от София

От съображения за сигурност ГД „ГВА” забранява полетите с безпилотни управляеми въздухоплавателни средства (дронове) над голяма част от София. Забраната влиза в сила от днес, 10 януари 2018 г. и важи до 30 юни 2018 г. Това съобщиха от ГВА.

Меню