Vulcan успешно излетя за първи път

41 прочитания

Новата тежка ракета-носител ULA Vulcan бе успешно изстреляна за първи път от космодрума Кейп Канаверал, Флорида. На борда на ракетата се намираше спускаемия апарат Peregrine, който трябваше да поеме към Луната, но претърпя сериозен отказ.

Стартът стана факт в 02,18 часа местно време (09,18 часа българско време) от стартова площадка 41 в Кейп Канаверал, като с това се увенча с успех почти 10-годишната разработка на новата ракета.

Първата степен на ракетата бе задвижвана от два мотора Blue Origin BE-4, горящи течен метан и течен кислород. На първата степен помагаха и два твърдоговирни ракетни ускорителя Northrop Grumman Graphite Epoxy Motor 63XL. Втората степен на Vulcan се нарича Centaur и се задвижва от два двигателя RL10C.

Сегашният старт е един от двата, които се искат от Пентагона, за да може ракетата да бъде сертифицирана за извеждане на орбита на товари на американското военно ведомство. Вторият старт ще стане факт още през този април. На орбита трябва да бъде изведенa безпилотната совалка Dream Chaser.

Товарите при двата сертифиционни старта се извеждат в космоса с огромна финансова отстъпка, поради сериозния технически риск. Реалната цена на старта на всеки Vulcan се очаква да е около $112,5 млн.

Сондата Peregrine трябваше да се приземи на лунната повърхност на 23 февруари 2024 г. и се очакваше да работи един лунен ден (14 земни дни). На борда ѝ има разнообразно научно оборудване оборудване.

След отделянето на сондата от ракетата-носител производителя на Peregrine – Astrobotic Technology съобщи за серия откази на борда на апарата. Около 12 часа след старта, компанията обяви, че най-вероятно основният горивен резервоар на спускаемия апарат се е разрушил, което прави кацането на Луната немислимо. Вероятно Astrobotic ще се опитат да изпълнят някаква научна програма с Peregrine на лунна орбита.

ULA, с използването на Vulcan, са се устремили основно към вътрешния американски пазар. Към момента са договорени около 70 старта. 20 от тях са в интерес на Пентагона и включват изстрелване на разузнавателни сателити и спътници от системата GPS. 38 старта са резервирани от Amazon за техния проект Kuiper, който включва разгръщане на групировка от сателити, които ще осигуряват широколентов интернет. Повечето от останалите изстрелвания са свързани с Dream Chaser.

ULA се надява Vulcan да стане работния кон на американската космическа програма. Компанията вече успя да предложи на Пентагона 30% по-евтини изстрелвания от тези на SpaceX с Falcon Heavy.

Първоначално Valcon ще се предлага в четири различни конфигурации в зависимост от броя на твърдоракетните ускорители, които се използват – нула, два, четири или шест. Базовата версия без укротители може да изведе на ниска околоземна орбита 10,8 тона, а на геостационарна трансферна орбита – 3,5 тона. Съответно, при най-мощната версия с шест ускорителя, тези числа са 27,2 и 11,5 тона.

Свързани теми

Предишна публикация
SpaceX записа успешен провал при втория тест на Starship
Следваща публикация
NASA отлага завръщането на Луната
41 прочитания

Най-четеното през седмицата

Прочетете още

Нов неуспешен старт за Vega

Втори неуспех за последните си три старта отбеляза европейската ракета-носител Vega. Новият провал стана факт…
Меню