Хърватия подписа договор за 12 броя Rafale

525 прочитания

Хърватия и Франция подписаха договор за доставка на 12 броя многоцелеви употребявани изтребители Dassault Rafale. Церемонията стана факт днес, 25 ноември 2021 г.

Договорът бе разписан от министрите на отбраната на двете страни – Флоранс Парли и Марио Баножич в Загреб. На събитието присъстваха и президентът на Франция Емануел Макрон и премиерът на Хърватия Андрей Пленкович. Изпълнителният директор производителя на Dassault Ерик Трапие също бе на церемонията.

В договора, чиято стойност е €999 млн. е включена покупката на 12 употребявани Rafale F3R, които в момента летят във френските ВВС, пакет въоръжение, логистичен пакет, обучение на летателен и технически персонал, самолетообслужваща техника, както и един тренажор. Плащането ще станат на вноски между 2021 и 2026 г.

Обучението на инженерния персонал ще стартира през 2022 г., а на летателния състав – през 2023 г. Първите Rafale ще бъдат предадени на хърватската страна през 2023 г., но ще останат във Франция и с тях ще тече летателното обучение.

Машините ще пристигнат в страната на две партиди – осем в края на 2024 г. и четири в първото тримесечие на 2025 г.

След церемонията, френският военен министър Парли обяви, че страната ѝ ще поръча новопроизведени Rafale за замяна на пласираните в Хърватия. Това, обаче ще стане през 2023 г., а самите изтребители ще се чакат около 2027 г.

Хърватското правителство обяви, че залага на употребявани Rafale в края на май тази година. През ноември 2020 г. Хърватия получи последните и най-добри оферти за покупката на 12 нови многоцелеви изтребители. Офертите са за новопроизведени F-16 Block 70 от САЩ, нови Gripen C/D от Швеция, употребявани Rafale от Франция и употребявани F-16 Barak 2020 от Израел.

Това бе вторият опит на Хърватия да избере свой нов изтребител. През март 2018 г. страната избра офертата на Израел за употребявани F-16C/D Barak 2020, на фона на оферти за нови F-16 от САЩ, нови Gripen от Швеция и употребявани гръцки F-16 Block 30. Основни причини за това, бяха изключително ниската цена на офертата (едва €420 млн.) и обещанията за широко сътрудничество с Израел в областта на отбраната. Сделката обаче бързо забуксува, защото САЩ отказаха да дадат разрешение за реекспорт на изтребителите и в крайна сметка през януари 2019 г. изборът бе анулиран, а процесът рестартиран.

Хърватските ВВС в момента разчитат на една ескадрила МиГ-21бис/УМ, която в към края на техническия си ресурс. Очаква се типа да спре полетите си през 2024 г.

Хърватия става петият експортен клиент на Rafale, след Египет (24 броя, плюс още 30, чийто договор бе разписан наскоро), Катар (36 самолета), Индия (също 36) и Гърция (сключен договор за 18, плюс намерение за още шест).

Свързани теми

Предишна публикация
ОАЕ купи 80 Rafale F4
Следваща публикация
Процента боеготова техника във ВВС на САЩ е леко намалял
525 прочитания

Най-четеното през седмицата

Прочетете още

Димитър Стоянов: Комисията не ме изслуша, защото не желае да получи реални отговори

Полковник (о.р.) Димитър Стоянов, главен секретар на президентството, бивш началник на щаба на ВВС и бивш ръководител на проекта за нов изтребител, дава пространно интервю на Габриела Наплатанова, което бе публикувано на сайта на bTV.

Турция поиска от САЩ още F-16

Турция е отправила искане за покупка на новопроизведени F-16 Block 70 и модернизационни китове за…

Словакия избира нов изтребител до края на годината

До края на годината Словакия трябва да избере своя нов изтребител. Изборът ще бъде между новопроизведен F-16 и нови Gripen. Машините ще заменят сега използваните МиГ-29. Това е заявил военният министър на страната, цитиран от Reuters.

Чисто нов F-15QA аварира в САЩ

Чисто нов многоцелев изтребител F-15QA аварира при изпитателен полет в САЩ. Екипажът се е катапултирал…
Меню